noordwijk

Joke stuurt ons vanochtend deze foto uit Noordwijk. Heerlijk gewoon en zeg nu zelf: hoeveel aangenamer is het eigenlijk als het een beetje koel weer is. We gaan zo zien of we nog lang onder de 20ºC bivakkeren of dat we weer omhoog gaan. In elk geval houden we het opmerkelijk droog ook de aankomende periode.

rockamring

In Nederland is er nergens meer dan 15mm regen gevallen gisteren. In Duitsland ging het er vannacht al veel heftiger aan toe. Zo beleefde de Rock am Ring in Mendig in de Vulkaaneifel een akelige nacht waarbij uiteindelijk 27 mensen gewond raakten. En vanochtend ging het meteen al verder met onweer in Duitsland. Zo ook bijvoorbeeld bij Garmisch-Partenkirchen aan de voet van de Alpen. Zie video. Nu rond 10.30u lijkt de potentie gedaald en zal de zon zijn werk moeten doen om vanmiddag opnieuw flinke onweersbuien te laten ontstaan. Dat kan in de Alpen waar het vandaag nog eens zeer warm wordt tot in de nacht doorgaan.

woestijn

Hoe gaat het in Nederland verder? Eerst zeer fris en kurkdroog. Volgend weekeinde bij iets oplopende temperaturen opnieuw kansjes op een regenbui of lokaal ook onweer. Een aanhoudend natte fase is niet in het verschiet.

neerslagjuni

Kijk dit is toch wel een opmerkelijke weerkaart. Het regent overal in Europa behalve aan de Costa del Noordzee. En ook Midden- en Noord-Duitsland blijven superdroog na vandaag. Noorwegen blijft koel en erg nat. Noorwegen en Zweden blijven ook fors koel. Het is tragisch dat op een camping in Zweden twee Nederlanders de dood vonden nadat zij poogden warm te blijven in hun tent. In de Telegraaf lezen we vandaag dat ze aan campinggenoten vroegen wat de beste tips zijn om warm te blijven. Is het dan zo dat je ook altijd een groot mes naast je bed in een tent moet hebben om een tentdoek in een seconde te kunnen doorsnijden? Of gewoon dus sowieso geen vuur in of bij je tent? Hete stenen vanaf je kampvuur in je tent leggen schijnen een truc te zijn. En de aluminium nooddeken tegen het tentdoek plakken. En een zo klein mogelijke tent nemen. En vooral natuurlijk slaapzakken kiezen voor een bepaald temperatuurbereik. Zie verder in deze discussie. R.I.P. voor de twee in kwestie, maar hier enkele tips uitwisselen kan ook geen kwaad…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.