noordwijk

Joke stuurt ons vanochtend deze foto uit Noordwijk. Heerlijk gewoon en zeg nu zelf: hoeveel aangenamer is het eigenlijk als het een beetje koel weer is. We gaan zo zien of we nog lang onder de 20ºC bivakkeren of dat we weer omhoog gaan. In elk geval houden we het opmerkelijk droog ook de aankomende periode.

rockamring

In Nederland is er nergens meer dan 15mm regen gevallen gisteren. In Duitsland ging het er vannacht al veel heftiger aan toe. Zo beleefde de Rock am Ring in Mendig in de Vulkaaneifel een akelige nacht waarbij uiteindelijk 27 mensen gewond raakten. En vanochtend ging het meteen al verder met onweer in Duitsland. Zo ook bijvoorbeeld bij Garmisch-Partenkirchen aan de voet van de Alpen. Zie video. Nu rond 10.30u lijkt de potentie gedaald en zal de zon zijn werk moeten doen om vanmiddag opnieuw flinke onweersbuien te laten ontstaan. Dat kan in de Alpen waar het vandaag nog eens zeer warm wordt tot in de nacht doorgaan.

woestijn

Hoe gaat het in Nederland verder? Eerst zeer fris en kurkdroog. Volgend weekeinde bij iets oplopende temperaturen opnieuw kansjes op een regenbui of lokaal ook onweer. Een aanhoudend natte fase is niet in het verschiet.

neerslagjuni

Kijk dit is toch wel een opmerkelijke weerkaart. Het regent overal in Europa behalve aan de Costa del Noordzee. En ook Midden- en Noord-Duitsland blijven superdroog na vandaag. Noorwegen blijft koel en erg nat. Noorwegen en Zweden blijven ook fors koel. Het is tragisch dat op een camping in Zweden twee Nederlanders de dood vonden nadat zij poogden warm te blijven in hun tent. In de Telegraaf lezen we vandaag dat ze aan campinggenoten vroegen wat de beste tips zijn om warm te blijven. Is het dan zo dat je ook altijd een groot mes naast je bed in een tent moet hebben om een tentdoek in een seconde te kunnen doorsnijden? Of gewoon dus sowieso geen vuur in of bij je tent? Hete stenen vanaf je kampvuur in je tent leggen schijnen een truc te zijn. En de aluminium nooddeken tegen het tentdoek plakken. En een zo klein mogelijke tent nemen. En vooral natuurlijk slaapzakken kiezen voor een bepaald temperatuurbereik. Zie verder in deze discussie. R.I.P. voor de twee in kwestie, maar hier enkele tips uitwisselen kan ook geen kwaad…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.