Nou dit is het dan: de sneeuwgrens van vandaag. Wat maken we ervan… ergens tussen 650 en 1829m. Laten we zeggen 1400m. Je ziet de Hohe Salve vanuit de Kelchsau. Daar vandaag geskied met mijn vriendin. Welgeteld 4 auto’s op de parkeerplaats. Toen ik aan het liftpersoneel vroeg of ik nummer 5 was vandaag – en dat was om half 2 – antwoordde hij droogjes: “Nee nummer 12”. Heerlijk gepoederd op de pistes met 15 cm vers. En gewoon tot half 5 plaats voor eigen sporen. Óp de piste! Nu is de Kelchsau altijd relatief rustig – ook in het hoogseizoen – maar dit is toch pure kapitaalvernietiging. Krankzinnig dat de skischool 4 weken per jaar niet weet waar nog een skileraar vandaan te trekken en dat in die weken honderden kinderen krioelen op een kleine oefenpiste. En dat ik nu gewoon vrij ben met mijn privélessen en dat ik ook aan de SkiWelt voorbij rijdend heel goed moet kijken om ergens een skiër te ontwaren. Pure kapitaalvernietiging. Denk ook eens aan al die familiehotels. Ooit beslisten ouders over hun kinderen. Nu vader staat. Maar dat was toch in een politiek systeem dat in de prullenbak van de tijd was beland? Of vergissen we ons?

Elke dag weer genoeg schokkends te vinden om morgen maar weer een paar uurtjes te gaan skiën om het te vergeten. Wat te denken van 22 doden in Tennessee aan een ordinaire tornado die net de hoofdstad moest treffen. Of wat te denken van 0,15ºC opwarming van de aarde in 1 maand tijd naar bijna weer het niveau van de laatste Super El Ninjo.

Maar kijk eens aan: de verwachting voor volgende winter is…. La Ninja!!!

Zie ook hier…. en de kaarten ernaast. Dikke vette La Ninja. Zo iets hebben we toch nodig om de warmte kwijt te raken. En dan mogen we best hopen op mooie winters….

… in de Lage Landen dan want in de Alpen beleven we nu al hele mooie winters. Dit jaar even niet in Oostenrijk of in lagere gebieden in het algemeen. Mar toch zeker in de hoge gebieden. Kijk hier eens naar La Plagne. Wat een bak sneeuw op 3000m.

In Zwitserland zien we gewoon een normale winter. Tikkie boven normaal in de winter. Maar heus niks bijzonders…

Maar wat een bak sneeuw op het hele Noordelijk Halfrond! Gewoon heel heel heel ruim boven het gemiddelde van 1982 tot 2010!

En dat bij een veel geringere uitbreiding van het sneeuwdek dan normaal. Waar ligt al die sneeuw dan? In China? Was daar niet ook iets met een virus?Super Tuesday in Amerika. Met als gekste bericht dat Trump zijn VP Pence speciaal op het onmogelijke Corona-dossier heeft gezet om hem spoedig te kunnen dumpen ten faveure van Nikki Haley. Dit dan weer om meer vrouwen aan zich te binden in de verkiezingsstrijd. Zo zien we maar weer: alles in het leven is een spel. Corona ook. Getuige dat idiote briefje voor de minister op Nederlandse TV. Alsof we kleuters zijn. Bah. Het klimaatalarmisme wordt dan toch meer serieus als een spel voor grote mensen gepresenteerd… met dure maar gesubsidieerde Tesla’s voor de deur en zonnepanelen op het dak. Gerrit Hiemstra heeft dat spel als een van de besten gespeeld getuige zijn nieuwe speeltje in Friesland. Misschien is dat wel een essentiële les om vooruit te komen in het leven: ga het leven eerst als een spel zien en speel dan goed. Zo iets probeer ik met tandemvliegen te doen en ik moet zeggen…. zit aardig schot in nu. Let’s play!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.