combloux2511

De Franse Alpen zitten al sinds gisteravond vol in de sneeuw! Hierboven Combloux in het noorden in Savoie Mont Blanc.

legrandbornand2511

Eveneens in die regio: Le Grand Bornand op 1000m. Zegt er nog iemand dat we dit jaar net zo beroerd starten als vorig jaar?

lauterbrunnen2511

In het Berner Oberland kunnen we op zoek naar de sneeuwgrens in de Alpen. Hier Lauterbrunnen in de Jungfrau Region op 900m.

bern2511

Maar zelfs op luchthaven Bern-Belalp sneeuwt het. Kijk eens bij Skywork Airlines naar de mogelijkheden van een korte skitrip!

ettinghausen2511

In Duitsland heeft het vannacht op uitgebreide schaal tot in het laagland gesneeuwd! Hier meer foto’s van Wetteronline.

neuastenberg2511

Sauerland heeft niet eens echt in de line of fire gezeten. Maar vandaag sneeuwt het er nog regelmatig.

grimentz-zinal_telepherique2511

In het Val d’Anniviers in Wallis sneeuwt het stevig! Hier Grimentz-Zinal.

flumserberg2511b

Hoeveel is er in Oost-Zwitserland al gevallen? 15cm?

flumserberg2511

Mooi!

novastoba2511

In Vorarlberg is nog niets gearriveerd van Britt zoals je ziet in Montafon.

maloja1800-2511

Ondertussen aan de zuidkant

Een snelle blik op de weerkaarten vanochtend!

maandagsituatie

Het is intussen zo goed als zeker dat na nog twee keer sneeuwval in Duitsland en de Alpen de volgende depressie een noordelijker koers gaat volgen. Dan komen we maandag zo uit! Je ziet een open ritssluiting. De achterwaarts omslaande golf werveld veel kou en sneeuw naar Noordwegen. Tussen de benen van de passer is het warm. Niet in de Alpendalen. Daar kan de kou blijven hangen. Maar wel in de “vrije atmosfeer”. Dat betekent dat zelfs hogere besneeuwde bergflanken vrij koud kunnen blijven, maar dat er wel enige sublimatie gaat optreden. Die sublimatie koelt natuurlijk de berg ook af en vertraagt de invloed van de warmte.

scandidec

In een eerder bericht vanochtend laat ik zien dat er voor het eerst een berekening is geweest met serieuze transportkou! Schaatsen uit het vet zeg maar. Die run is vanochtend – natuurlijk – alweer overruled. Maar dat soort tendenzen hebben we al eerder gezien en gaan we ook nog verder zien.

mooifront

Deze wilde ik nog even laten zien uit die droomrun. Dit is het moment dat het Europese hoog tegen het laatste aandenderende front zegt: “Stop! Halt in naam der wet! Tot hier en niet verder!” En daarna komen we op de kaart eentje hierboven uit. Nou duim er maar voor. En zeker ook voor een meevaller voor Oostenrijk de komende dagen.

zuidkant2511b

Afsluitend voor de zuidkantgangers. Is er hoop op een dump aan die kant. Simpel antwoord: nauwelijks. Kunstsneeuw? Ja! Moeder natuur? Medio december misschien weer. Maar dat was in 2013 ook zo: zuidkant groen, noordkant wit en toen werd het alsnog een zuidkantwinter! Daar ga ik deze keer niet vanuit maar ik toon deze toch nog ff van toen…

Dat was op 15 december 2013 het begin van de megadump zuidkantwinter 2013-2014. Maar ik herhaal: ik verwacht dit seizoen meer noordkant en minder zuidkant. Dat fixen ze met kunstsneeuw in bella Italia. Hopen we dan: het is toch wel beangstigend groen op de kiek uit Maloja en Livigno is het ook niet beter. Praten we over 1800m. En dan begin december een week met +6ºC overdag zonder beschermende sneeuwlaag. Warmte trekt in de bodem…. mmmm… Hajo pessimistisch? Het zal toch niet? Lijkt me wel redelijk om zuidkantgangers een voorzichtige waarschuwing te geven. Puur voor medio december dan. Heus niet voor een heel seizoen. Want een winter zonder dump aan de zuidkant hebben we nog nooit gezien. En de noordkant: zit snor denk ik… no worries!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

72 reacties

Gesloten voor reacties.