zell am See Kaprun

Soms heb je als weerman niet alle wind mee. Zoals afgelopen dagen. Iedereen helemaal in hossanna stemming over de sneeuw die in Nederland gevallen is: heb ik helaas gemist! In Purmerend geen vlok gevallen. Dan de mooie kaarten die berekend werden met betrekking tot de sneeuw in de Alpen en de koudegolf in de Lage landen: Yep…wederom gemist. Eigen schuld dikke bult hoor. Gelukkig zijn/waren daar mijn goede collega’s Frederic en Leo, die tijdens de vakantie van Hajo veelvuldig de honneurs waarnamen. Chapeaux voor de mooie berichtgeving. Koning Thialf heeft dan bijna zijn knapzak gepakt in de Lage Landen, hij heeft voor de komende dagen nog wel even een tussenstation gevonden. De Noordelijke Alpen zijn tot en met woensdag zijn “overnachtingshotelletje” en die reservering staat alvast geboekt. Daarna zoekt hij ook daar zijn heil ergens anders en gaat hij even op de reservebank. Maar oh wat ziet de noordelijke Alpenboog er yummie yummie uit vandaag. De opener: Zell am See Kaprun. Sneeuw tot in het dal zoals hier allang beschreven.

kleinwalsertal 2912

Het Kleinwalsertal vandaag….need I say more….

montafon 2912

…..jazeker: Monafon – Ortsteil Motta……

montafon2 2912

….en nog één uit Montafon. Ik ben er nog nooit geweest maar dit gebied staat in mijn top 3 om te gaan bezoeken de komende jaren. Ziet er geweldig uit.

obertauern 2912

En in Obertauern ben ik dan wel weer geweest. Obertauern staat in mijn top 3 van fijnste gebieden waar ik ooit heb geskied. Eigenlijk op nummer 1, alleen mogen ze dat in Filzmoos niet horen anders mag het dorp niet meer in. Ischgl wat mij betreft een goede derde overigens.

filzmoos 2912

Ach ja, wellicht maak ik het nu dan weer een beetje goed. Geen sneeuwmoment zonder een foto van het dorpsplein van mijn veruit favoriete dorpje. Reageerder “Filzmooser” en ik zijn in de krokus vakantie buren van elkaar. Dat biertje gaan we zeker drinken hoor.

EricBrixen

En Eric Kromhout zit gewoon weer lekker op de camping in Brixen. Ziet er ook weer geweldig uit daar. Deze heb ik van zijn twitter pagina geplukt. De camping vol met sneeuw. Dus de Gletsjer in Kaprun is verleden tijd voor onze “reporter ter plekke”. Meer mooie foto’s, met name uit Duitsland, vind je hier.

halfrond 2912

Alle sneeuw van vandaag wordt veroorzaakt door een noordelijke stuwing. Heerlijke sneeuwmomenten, ook de komende 2 dagen. Pas aanstaande woensdag worden de laatst vlokken uit de de laatste wolkenflarden geknepen. Maar op dit moment mag de noordkant zich verheugen op heerlijke sneeuwval. Je ziet op ze satelliet foto ook waar het de hele dag donker blijft. Voor vakantiegangers in de tweede kerstvakantie week is dit natuurlijk geweldig nieuws.

nordstau 2912

Dit is het radarbeeld aan het einde van de middag. die had ik gemakshalve alvast klaargezet om in dit bericht te verwerken. Maar de huigige radar ziet er niet heel veel anders uit, zoals je op de radar van Wetteronline kunt zien. En er komt nog meer aan, wat nu boven Noord Duitsland ligt. Allemaal bestemd voor de Noordkant.

rsum_15010412_14122912

En dan is dit volgens het Europese model berekend wordt tot en met woensdag. Zeer aannemelijke hoeveelheden. En wellicht in sommige dalen met een gunstige stuwingsgeografie nog iets meer.  En vanaf woensdag schuift er dan een hogedruk gebied over de Alpen en dat brengt dan een paar dagen heerlijk weer. Zoals de titel zegt: wel even het snuitje smeren. In ieder geval tot aan 4 januari. Want vanaf die datum komt er wederom een korte noordwestelijke stuwing op gang. Alleen zijn de kaarten daarvan nog niet helemaal geschud. Met name: wat doet het hogedruk knietje vanaf de Azoren. Wat wordt de sneeuwgrens.[metaslider id=23610] Als we naar de diverse modellen kijken dan is er nogal wat verschil. De oostelijke Alpen lijken spekkoper in dat geval. Hoe meer naar het oosten, hoe hoger de sneeuwgrens, en hoe verder de neerslag afneemt, naar het zich nu laat aanzien. Dat houden we dus in de gaten.

 

franse alps 2912

Dit is de pluim voor de Franse Alpen. Prikpunt: Les Menuires. Zoals je ziet zijn de hoofdruns van de “gewone GFS” en die van de paralell aan de warme kant.

 

oostkant 2912

En deze is van de oostelijk noordkant. Tot aan woensdag mooie sneeuwmomenten met een lage sneeuwgrens. Ook hier in het vervolg de hoofdruns aan de warme kant. En dan met name op 4 januari weer neerslag van betekenis. Ik denk dat de sneeuwgrens ergens rond de 700 meter zweeft.

zuidkant Livigno 2912

En de zuidaknt? Wordt dat dan dit seizoen het zorgenkindje. We zullen zien de winter duurt nog lang hoor.

Fijne avond.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

44 reacties

Gesloten voor reacties.