Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Kijk al uit naar skiën

Tot 70cm sneeuw voor heel de Alpen en Griekenland gaat er met de witte kerst vandoor

check ook eens

104 Reacties

 1. Joke, Riederalp schreef:

  Spannend weerbericht@Jorne……we zullen het zien! Met name de eerste foto is overweldigend!

 2. marcelvdh schreef:

  helder bericht weer Jorne. mooie mix van beelden en weerkaarten en je begeleidende tekst leest erg prettig.

 3. Mark (breda) schreef:

  Mooi bericht Jorne en je bent wat mij betreft een enorme aanwinst voor het WSWM-team!

 4. marcelvdh schreef:

  nog een vraagje: je hebt het in je bericht al over de miniklimaatjes in de alpen en de regio Inner alpien.
  Ik ga zelf al een aantal jaren boarden in het skigebiet Hochzeiger bij Jerzens in oostenrijk (aan het begin van het pitztal net ten zuiden van imst in tirol)
  zou je dit gebied al toekennen aan de inner alpien regio of is het toch nog meer Nord Alpen?

  • Jorne schreef:

   Nee dat reken ik eerder bij noordkant dan inneralpine. Ik denk ook niet dat hier een microklimaat van toepassing is omdat het vrij open en redelijk dichtbij een groot dal ligt. Maar qua microklimaatje of niet kan je het pas echt weten als je er bent geweest. Ik verwacht in deze regio tot 20cm vlak na de kerst. Wanneer ga je weer?

   • marcelvdh schreef:

    dankjewel voor je antwoord @Jorne. Ik ga pas eind februari, ik ben nog afhankelijk van de voorjaarsvakantie. Ik hou wel de webcams en weerbericht bij. Vind het altijd lekker om al te zien als er weer sneeuw bijgevallen is. Dit jaar sowieso mooie beelden. Het gebied bevalt me zo goed omdat het juist in die vakantieperiode niet zo overdreven druk is en je kan er heel goed off-piste (of eigenlijk inner-piste) . heerlijke stukken om toch veilig te boarden buiten de piste. Wat betreft het sneeuwklimaat ligt het natuurlijk ten oosten van arlberg en daardoor toch minder sneeuwval dan daar. Het valt me ook altijd op dat het stuk voor de fernpaß ook altijd sneeuwrijker is.
    fijne feestdagen nog en bedankt nogmaals voor je reactie en je heldere analyses.
    (voor dit gebied kijk ik voor de te verwachten sneeuwval op korte termijn ook op de site wetterring.at , die geven ook een goede sneeuwradar met ruim 24 uur voorruit kijken)

 5. Martijn sonnenberg schreef:

  mooi weerbericht. Ik zie de strakke westcirculatie toch in iedere run weer wat ‘terug gerekend’ worden. Dus waar voorgaande jaren het sentiment was dat de warme oplossing uiteindelijk bewaarheid werd, zie ik nu tendens voor het omgekeerde: de heel vervelende oplossingen worden toch iedere keer afgezwakt.
  Persoonlijk verwacht ik dat we na een relatief warme kerst en wisselvallige week ergens begin/half januari toch nog flink de kou intrekken. Ik zie op grote schaal toch redelijke overeenkomsten met 2011/2012, toen we ook nog een fraaie winter hadden. Alpen zijn en blijven volgens mij de komende weken wel top!

  • Stefan Kaptein schreef:

   Wishfull thinking. Maar ik duim mee hoor.

   • Eric | schreef:

    Zullen we maar weer eens gaan meten….. tot 70cm voor heel de Alpen…. ???

    • Roy schreef:

     Al meet je achteraf 5 cm dan klopt het nog Eric! 😉

     • Eric | schreef:

      Roy klopt helemaal. Maar maak dan elke dag zo n kop. “Op aarde valt morgen weer 1 meter 50″… en dat valt vast wel ergens. Noord of zuidpool of waa dan ook…… en nee is niet om af te zeiken of zeuren. Jorne schrijft leuke berichten dus dat is ook meteen opgelost. Maar ik krijg bij dit soort koppen altijd jeuk 🙂

     • Hans schreef:

      Ligt er aan waar jij dan jeuk krijgt @Eric. 😉 Gewoon nix mis met dit bericht. WSWM, in deze, @Jorne, kan moeilijk elke berg en/of regio beschrijven vwb te verwachten sneeuwhoeveelheid. Trouwens altijd nog véél beter weerbericht dan die op “jouw site” . Daar staat een soort van standaard “rtl-4 weerbericht” van enkele dagen oud!
      Merry Xmas @allen 🙂

     • Eric | schreef:

      @hans verklaar je nader….. Wat is er mis met een bericht dat de lading dekt en klopt 🙂 Schrijf ook niet dat er wat mis is…. krijg alleen jeuk dat men spreekt over de alpen en 70 cm meer niet en voor de rest niks mis mee.

    • Patrick schreef:

     Ja vind ik ook iets Te positief . Er gaat wellicht in heel de alpen sneeuw vallen maar zeker niet overal tot 70cm zoals het in de titel wordt vermeld ( Misschien heeft Jorne dat ook niet zo niet bedoeld ) . Er zullen zeker plaatsen zijn waar men kortbij de 70 cm zal uitkomen ( zuidkant op veel plaatsen ) maar Noordkant Oostenrijk met moeite 20 – 25 cm .
     ( Wat ook al leuk is natuurlijk . Wie het kleine niet begeert is het grote niet … )
     Hopelijk komt er snel na de daaropvolgende verzachting weer een wat koudere periode in de alpen . Voor de LL wil ik het eigenlijk niet meer . Laat het hier maar kwakkelen . De alpen zijn veel belangrijker .

     • erwin schreef:

      Prima bericht van Jorne hier. Plaatselijk toch wel 40-50cm mogelijk op de hoger gelegen delen maar zeker niet voor heel de Alpen.
      Persoonlijk verwacht ik woensdag en donderdag mooie sneeuwval in Oostenrijk en vrijdag (voor velen de laatste skidag van hun vakantie) een perfecte skidag met heel veel zon. Woensdag en donderdag dus koude dagen met sneeuwval en vanaf vrijdag een snel stijgende sneeuwgrens waarbij we op 1-1 wel eens richting de 2000 meter kunnen zitten.

 6. Arjan Ischgl schreef:

  @ Jorne, leest weer lekker weg. Morgenochtend naar montafon, laat deze weersverwachting maar uitkomen. Beetje zon en dan een klapje sneeuw. Ik heb er zin in.

  • erwin schreef:

   @Arjan,
   Ik verwacht dinsdag een prima dag in Montafon (in de avond al wel wat meer bewolking op nadering van het front) Woensdagochtend toenemende bewolking maar nog droog. In de loop van de dag sneeuwval die ook donderdag aanhoudt. Vrijdagochtend opklarend en zowel vrijdag als zaterdag dagen met behoorlijk wat zon daar. Ik rijd ook di ochtend die kant op.(Gallenkirch)

 7. Marlies schreef:

  Wat een top bericht weer @Jorne, zowel de inhoud als schrijfstijl. Voor alle volgens en in het bijzonder voor het team; gezellige feestdagen en een gezond en sneeuwrijk 2018! Vakantiegangers GENIETEN MAAR!

 8. Jopie schreef:

  GFS 0600 vanmorgen lijkt Ecmwf te volgen in de 2e big dip volgende week. Wow.

 9. Stefan Kaptein schreef:

  Jorne mooi en uitgebreid bericht. Maar ga niet dezelfde fout maken als sommige weermannen hier en begin met hoeveelheden sneeuw te smijten die zeker niet in heel de alpen gaat vallen. Je eerste berichten hadden dit soort koppen niet en mijn gevoel zegt dat er van hogerhand invloed is gekomen op hoe je berichten moet schrijven……met de roze bril. En dat hoop ik dus niet dat je dat gaat overnemen. Je berichten zijn duidelijk en voor Jip en Janneke goed te begrijpen. Zonder teveel slingers en roze brillen zijn die berichten gewoon zeer prettig om te lezen en gewoon realistisch. Dus ik hoop dat je jeceigen stijl mag behouden zonder de slingers en roze brillen. Maar als er reden toe is mag jecwat mij betreft natuurlijk vet uitpakken.

  • Jorne schreef:

   Bedankt Stefan. Toch even de uitleg van mijn kant. Ik kan in ieder geval vertellen dat er geen invloed van hogerhand is geweest die mijn berichten heeft doen veranderen. Qua titel, “heel” sloeg op dat heel de Alpen sneeuw gaan zien en “tot 70cm” sloeg op het feit dat dat het maximum is van wat er in de Alpen gaat vallen. Ik snap dat het wat gemengde gevoelens opwekt en had het wellicht anders kunnen verwoorden, misschien een les voor de volgende keer. Volgende keer is woensdag weer, dus voor nu, fijne kerst 🙂

  • Leo schreef:

   Dank voor de complimenten voor Jorne Stefan (al zijn het maar 5 woorden en volgt een lang verhaal commentaar) Wij zijn er ook blij mee. Echter “van hogerhand invloed” is 100% onzin. Zou wat zijn zeg, kom op. Waren we allemaal allang weg hier. Het staat een ieder binnen ons team volledig vrij te schrijven wat hij/zij wil, dat is ook juist de kracht van het team!
   Wellicht een wat onhandig gekozen (of te ingewikkelde; want lees nou eens goed, maar daar gaan we weer..) titel. Jorne was gewoon enthousiast vandaag en schreef een geweldig bericht.
   Wordt weer lekker de kop ingedrukt zo..

   • Stefan Kaptein schreef:

    Leo, zie het als opbouwende kritiek. Ik vind het sowieso fijn dat alle weermannen iets zorgvuldiger zijn geworden met het strooien van Telegraaf stijl koppen. En je hebt gelijk, het is maar een kop. Het is voor niemand leuk hier om de slechte boodschap te moeten brengen. En iedereen heeft gewoon het meest aan realistische berichtgeving, en daar slaagt Jorne met vlag en wimpel wat mij betreft.

    • Hans schreef:

     Als de reageerder een echt realistisch weerbericht wil lezen, met name vwb de “voorspelde” sneeuwval, moet je de “day after” gaan kijken hoeveel er werkelijk is gevallen want (w)elk weerbericht zit er vaak/soms naast. Zelfs als deze nét ervoor is afgegeven. Weercomputers zijn ook maar computers!

 10. Cleven schreef:

  Leuk allemaal hoor…. Maar we zitten tegenwoordig als echte winterliefhebbers voor 95% in ons
  landje in zacht weer. Waar blijven die , zoals jaren terug veel vaker voor kwamen,die heerlijke
  noord-oosten winden? Met vorst inval en mooi helder weer, die de eerste dooi aanvallen opvraten?
  Je kan er toch niet meer om heen dat er wel degelijk ” iets ” is veranderd? Ook ik vind dat niet leuk maar
  ben wel veel makkelijker naar de berichten gaan kijken, zonder al te hoge verwachtingen.

  • Martijn sonnenberg schreef:

   stromingspatronen zijn zeker de laatste jaren meer ‘antiwinters’ maar an sich heeft dat niets met afkoeling of opwarming te maken (welke stroming je pers voorkeur ook heeft). Of Hajo of de doemdenkers gelijk hebben met hun theorien gaan we de komende jaren zien (wrsch ligt de waarheid ergens in het midden).
   over terugrekenen van ‘slechte’ voorspellingen trouwens. Samenhangend met de strakke zuidwester rekende het GFS een sneeuwbedekking voor zo’n beetje de hele VS (uitgezonderd Californie, zuidelijk deel florida en mogelijk hawaii (stond niet op de kaart die ik bekeek), maar inclusief een groot deel van texas!), die extreme neerslagbom is ook al een stuk minder heftig geworden.

 11. Stefan Kaptein schreef:

  Misschien heb ik het gemist, maar heeft Hajo al eens een beknopt overzicht gegeven wat een kleine ijstijd voor effecten heeft op ons Europees weer? Bij het woord ijstijd zal bij iedereen het beeld van mamoeten door het hoofd schieten en gletschers die tot de alpen half Europa bedekken met meters sneeuw en ijzige winden. Maar niets is natuurlijk minder waar. Heeft die kleine ijstijd bijvoorbeeld een temperatuur daling van 0,5 graden Celcius voor de wereld tot gevolg, dan ben ik bang dat wij er in de lage landen weinig van zullen merken. Misschien kan Hajo nogmaals (als ik het toevallig gemist heb) tussen de skilessen door kort uitleggen wat zo’n kleine ijstijd voor ons tot gevolg heeft.
  Dan zal dat bij velen de verwachtingen temperen, want ik zie regelmatig de opmerking voorbij komen; we zouden toch in de kleine ijstijd zitten.

  • Roy schreef:

   Je zit volgens mij aardig goed Stefan. Een kleine ijstijd volgens wiki: Met de Kleine IJstijd wordt de relatief koude periode bedoeld die duurde van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw. Gemiddeld lag de temperatuur tijdens de Kleine IJstijd in West-Europa zo’n 1 à 2 graden onder de waarden die tegenwoordig worden bereikt. Wereldwijd lagen de gemiddelde temperaturen 0,5 tot 1 graad lager dan tegenwoordig. Met “tegenwoordig” wordt hier de klimatologische periode 1960 tot 1990 bedoeld.

   Onder klimaatonderzoekers wordt altijd gediscussieerd over de exacte periode van de Kleine IJstijd. Niet alleen voor diverse gebieden op aarde zijn er verschillen, maar het hangt er ook vanaf welk criterium wordt gekozen. Zo wordt voor de datering uitgegaan van de grootte van gletsjers, de aard en hoeveelheid van de neerslag, de hoogte van de boomgrens of de temperatuur in de Alpen. Voor de Lage Landen ligt het voor de hand de gemiddelde temperatuur in De Bilt en Brussel als uitgangspunt te nemen.

   Van het najaar van 1315 tot de zomer van 1317 regende het vrijwel onafgebroken in het noorden, westen en midden van Europa en mislukten de oogsten. Dit leidde tot een grote hongersnood. Deze hongersnood wordt door sommigen gezien als het begin van de Kleine IJstijd. Anderen gaan ervan uit dat de Kleine IJstijd rond 1430 begon en tot halverwege de negentiende eeuw voortduurde. Zo bereikten of evenaarden veel gletsjers rond 1850 hun grootste uitbreiding sinds het einde van de laatste ijstijd.

   Hierna begon voor veel gletsjers een terugtrekking die zich in de twintigste eeuw versnelde.

   • Roy schreef:

    Er zit wel verschil in tussen bovenstaande kleine ijstijd en een nu komende ijstijd denk ik. Ik denk dan oa aan de wereldwijde boskap die ongetwijfeld invloed heeft maar ook een veel grotere wereldbevolking tov van de ijstijd destijds. Laten we de Noordzee niet vergeten die toch van invloed is waardoor de verschillen wellicht veel kleiner merkbaar en meetbaar zullen zijn dan bijvoorbeeld in Duitsland dat ook tot West Europa behoort.

 12. luc schreef:

  Als we maar wat zon krijgen. Het is alleen maar grijs buiten. Winters zijn vooral grijs in nederland.

 13. daniel schreef:

  Ik zou sneeuw en ijs fantastisch vinden. Dagtochten tot 75km vind ik super om te schaatsen.
  Maar voor nu ben ik al tevreden met het beeindigen van die deprimerende grijze zooi. Kan iemand bevestigen dat we zeer laag in de zonuren zaten in december?

  • Voorlopige stand volgens het KMI:

   December 2017
   Eerste decade

   Van de 1e tot de 6e lagen we tussen een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk en een lagedrukgebied ten oosten van ons dat zich verplaatste richting Scandinavië. Hierdoor kregen we de 1e en de 2e nog koude polaire lucht over ons en van de 4e tot de 6e zachtere, stabiele en vochtige zeelucht. De 7e vormde er zich een nieuw en uitgestrekt lagedrukgebied over de Britse Eilanden. Dit trok richting Scandinavië. Van de 7e tot de 10e kregen we hierdoor onstabiele, polaire lucht aangevoerd.

   Deze decade zorgde het gebrek aan zonneschijnduur voor een nieuw record in Ukkel. De zon scheen hier slechts 1u 43min (norm.: 16u 00min), een zeer abnormaal lage waarde. Het vorige record dateerde van 2009 (2u 19min). Enkel wanneer we naar de volledige periode kijken (1951-2017), komen we een nog somberdere 1e decade van december tegen: in 1956 scheen de zon hier slechts 10min. De gemiddelde temperatuur en de neerslaghoeveelheid waren normaal met respectievelijk 2,7°C (norm.: 4,4°C) en 31,3 mm (norm.: 24,5 mm).
   Tweede decade

   De 11e en de 12e trok er een lagedrukkern vanuit Frankrijk via ons land richting Duitsland en verder naar de Baltische Zee. De 13e smolt deze kern samen met een complex lagedrukgebied over de Noordzee dat zich richting het zuiden van Scandinavië verplaatste. Deze dagen kregen we licht onstabiele, zachtere lucht over ons. Van de 14e tot de 17e werd er weer polaire zeelucht aangevoerd. De 14e en de 15e door de ligging van het complex lagedrukgebied ter hoogte van de Baltische Zee en de 16e en de 17e door een uitloper van het Azorenhoog. Van de 18e tot de 20e kregen we zachtere maritieme lucht over ons door de aanwezigheid van een hogedrukzone met kern net ten westen van ons land.

   In Ukkel viel er zeer abnormaal veel neerslag. In totaal registreerden we een hoeveelheid van 61,9 mm (norm.: 26,9 mm). Het record van 2011 (96,1 mm) werd niet bedreigd. Deze decade kende opnieuw een gebrek aan zonneschijn. De zon scheen hier 3u 11min (norm.: 14u 25min), een abnormaal lage waarde en goed voor een derde plaats in het rijtje van somberste 2e decades van december. Het record dateert van 1985 (1u 15min). De gemiddelde temperatuur was normaal met 3,3°C (norm.: 3,7°C).

 14. Wessel schreef:


  Ik zeg niks

 15. Jorne schreef:

  De Lage Landen inderdaad met de grijze soep.. Achja hoort ook wel bij december met gemiddeld 1.2 zonuur per dag. Voor De Bilt (en de rest van NL) valt het dit jaar wel heel erg tegen met slechts 17.5 zonuren tot nu toe tegen 28.8 normaal. Dat is gemiddeld 0.7 per dag, ver ondermaats ja. Het ziet er overigens ook niet naar uit dat we nog een paar stralende dagen krijgen hier. Berekening gedaan mbv http://www.zonurencalculator.nl/sun_hours_calculation

 16. Maistro(Rob) schreef:

  Als we toch met platen aan het smijten zijn. Vandaag genomen in Lech en zurs waar de condities helemaal top zijn. Schones weihnachten fur alle.

 17. Fijn voor de Alpen en alle anderen maar hoe zit het eigenlijk met de LL want tenslotte is dat mijn woon en leefgebied.
  Krijgen we, na een volledige maand zonder, eindelijk nog een keer een streep zon te zien of blijft de grijze dooie boel aanhouden komende weken?

  En wat een prachtige foto’s zie ik weer voorbijkomen vanuit de Alpen, stuk voor stuk plaatjes!
  Aan iedereen die zich momenteel ginds bevindt; fijne vakantie en geniet ervan met volle tuigen want hier nog steeds grijs en saai.

 18. Aan alle winter(sport)liefhebbers:

 19. Joke, Riederalp schreef:


  Tussen het skien door natuurlijk ook lekker chillen! Ondanks de warme zon bleef de sneeuw zeer goed! Morgen nog zo’n dagje en daarna…….?

 20. Raymond schreef:

  @Jorne,
  Mooi bericht, top ga zo door en ontwikkel je eigen stijl van schrijven! Leuk om te zien dat wat er door Hajo en jouw twee jaar geleden alweer gezegd is tijden onze shortski trip in het Kleinwalsertal. De laatste dag hebben we mooi op de Iffen in dikke sneeuw met je pa geskied, was heerlijk! Dit jaar gaan wij als gezin voor de vierde maal naar het Kleinwalsertal, super gebiedjes aldaar.
  Wens je en alle anderen van WSWM fijne feestdagen!

 21. Mark (breda) schreef:

  En donker is het ja! Donker vies weer. Hele tuinbestrating slaat door die weinige zon ook groen uit.

 22. Geert schreef:

  Na zoveel grijs…maakt het idd niet meer uit wat het wordt. Als die sombere zooi maar es opgeruimd raakt!! Waar is die gouden bol???

 23. Erwin schreef:

  Ook de 12uur hoofdrun laat zover die berekent (tot 9 januari) in de LL een super zacht weertype zien. Een hardnekkige WC kan soms wel 4 -6 weken kan aanhouden is mijn ervaring. Aangezien het al half december begonnen is zou het zomaar kunnen dat dit weertype dus de hele maand januari aanhoudt als het een beetje tegenzit. Hopelijk komt het niet zover en slaat het in januari al eerder om…

  • Jochem schreef:

   En voor de alpen Erwin? Oostenrijk, 2e kerstweek?

   • erwin schreef:

    Zeker rond jaarwisseling erg zacht met dus een hoge sneeuwgrens. In het nieuwe jaar wordt ge geleidelijk wel iets minder zachter maar nog steeds niet echt koud. Wel prima weer met geregeld zon en relatief lage neerslagsignalen. Als je hoog kunt skien een prima week lijkt me Jochem!

 24. Ab schreef:

  Afgelopen pluimen bij de GFS was er vaak een mogelijk zachte jaarwisseling te zien met weinig spreiding. Nu komt het steeds wat dichterbij en begint de onzekerheid onder de GFS leden wat toe te nemen. En nee heb het dan niet over structueel winterweer maar dan eerder over leden die juist voor een frisser weertype willen gaan ineens met toch weer een noordwest wind tijdens jaarwisseling. Hier de GFS pluim voor regio Zuid-Limburg duidelijk op te zien die spreiding vanaf jaarwisseling omtrent die stijging of het wel of niet komt. Voor de rest niet bijster veel op een aantal lijntjes na dat toch meteen aan winterweer wil denken. GFS hoofdrun bungelt weer bovenin. https://www.mupload.nl/img/p1xc07e.gif

 25. Mdb schreef:

  Mensen het blijft super zacht in nederland verwacht niets dit jaar aan winter op naar 2019

 26. Joost schreef:

  @mdb als je zo goed kunt voorspellen Kun jjj mij ook even de winnende lotto cijfers geven 🙂

 27. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/IMG-20171224-WA0011-3.jpeg

  Heerlijke dag in Berwang wat een sneeuw en wat een weertje.Gewelig

 28. Mark (breda) schreef:

  Fijne feestdagen allemaal!

  Op naar een winterse start van 2018. Ik voorspel dat na 1e decade januari de winter keihard invalt.

 29. Martijn sonnenberg schreef:

  EC 12 laat toch al weer mooiere dingen zien dan 12 en 24 uur geleden. Ik zie eerlijk gezegd de winter eerder terugkeren dan Erwin vreest ( eind januari). Mooi voorbeeld: http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?archive=0&mode=1&ech=72&type=0&carte=

  Vandaag… tov de zelfde berekening gisteren:

  http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?jour=23&mois=12&annee=2017&heure=12&archive=1&mode=1&ech=72&map=0&type=0

  Grotendeels weg die zw- stroming. Om aan vast te houden over de kerst heen. gezegend kerstfeest medelezers

 30. Daniël (Heerhugowaard NH) schreef:

  Met de geschiedenis in ons achterhoofd is het vrij logisch als we gewoon weer een gure, met soms zelfs zachte, herfstige winter te verstouwen krijgen. Regen, stevige doorstaande zuidwester, regen of op een rustige dag dikke grijze mist soep. Maar niet getreurd; het is mei voor je het door hebt! Dan hebben we weer een heerlijke zomer voor de boeg met 17 graden met regelmatig een bui en een stevige wind. Daarna? Vanaf september gaan we weer heeeeerlijk 7 maanden “winterweer” tegemoet. #klaarmetditklimaat

 31. Yaseen schreef:

  Ik zie dat er donderdag/vrijdag wat sneeuw kan vallen in Winterberg, iemand die hier wat meer over weet? Is voor mij de enige optie qua geld en reizen om deze vakantie nog wat sneeuw te zien, maar als het qua sneeuw tegen valt dan kan ik maar beter thuis blijven en hopen dat deze winter nog wat wordt voor de lage landen.

  • jeroen B. schreef:

   Ik help het je hopen voor je Yaseen, de eerste en tweede kerstdag boterzacht in Winterberg, daarna “wat”sneeuw tot het weekeinde, daarna gevolgd door weer snel oplopende temperaturen… Uiteraard hebben de sneeuwmeester een goede kunst sneeuw onderlaag neergelegd vanaf begin december, maar de kwaliteit zal op donderdag/vrijdag na niet veel verbeteren….

 32. Erwin schreef:

  Als ik naar de 18u hoofdrun kijk zou plaatselijk op 3 januari wel eens de plus 15 graden gehaald kunnen worden in Zuid Nederland. Het is echt onvoorstelbaar :-(.
  Zal wel een zachte uitbijter zijn maar toch… winter is ver weg.

 33. Winterpret schreef:

  Boterzacht tot aan het gaatje, Global warming zet gruwelijk door, niet meer te redden…

 34. jan p schreef:

  Als ik naar de pluim van gaf 18.00 kijk dan kan het in het noordoosten wel min 9 worden, maar zal wel een koude uitbijter zijn

  • erwin schreef:

   Je reactie is weer eens een bevestiging dat sommigen hier storen als een zachte hoofdrun 18u hier door mij benoemd wordt (terwijl ik op dat moment het ensemble niet eens ken).
   Dan volgt een dergelijke flauwe kinderachtige reactie.

 35. jan p schreef:

  Excuses het moet de pluim zijn van het Europese model van 6 Januari 18 uur

  • Leo schreef:


   Ik denk dat je deze bedoelt Jan? Goed gezien.
   Het kán, maar is idd een (behoorlijk extreme) uitbijter. Kans op basis van de pluim dus 2% (één van de 50 scenario’s) . En feitelijk moet je daar -gezien het tijdsbestek- nog een deelfactor op loslaten 😉 Maar, dat geldt dan ook weer voor de andere 49 lijntjes. Zoals ik ook vandaag schrijf: de kansen zijn vooralsnog nihil; afwachten maar.

 36. Ab schreef:

  @Mark (Breda) Jouw ”boude” voorspelling lijkt bij de GFS richting eind eerste decade wat steun te krijgen in de vorm van meer hogedruk activiteiten ten NO van de LL. Hier een kaart met alle GFS leden erop en hun scenatio’s met bij veel leden een toenemende hogedruk invloed. Overigens op de pluim nog geen echt structueel winterweer daarin te zien maar kan nog aan gewerkt worden zeg ik dan maar 😉
  Hier die kaart als je het goed kan zien de scenario’s van de GFS leden https://www.mupload.nl/img/xnesvs71ipwn.jpg

  • Ab schreef:

   Overigens ook bij de EC de 00z run zie je nu een uitloper van het azorenhoog met nieuwjaar dat zich wil uitbreiden richting Scandinavie. In deze run lukt dat nog niet echt vanwege de sterke depressie activiteit vanuit het westen. Wel vergeleken met vorige EC runs is de uitloper van het azorenhoog wat sterker geworden maar nog niet genoeg. Voor de Alpen daarentegen in het nieuwe jaar opnieuw kans op sneeuwdumps vanuit het NW door de koude bovenluchten aldus EC 00Z run. Hier de kaart op 192h vooruit (2jan.) met dat uitloper van het azorenhoog https://www.mupload.nl/img/0p934c7rpgn.gif

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.