De hoogste berg van Oostenrijk ligt nog heerlijk in de zon maar in de rest van de Alpen is het een beetje half hallf vandaag. Er ligt een uitstervend buienlijntje boven de Alpen die eigenlijk net geen noemenswaardige neerslag achter laat.

In Andermatt is dit lijntje inmiddels voorbij en komt in het westen de zon gewoon op met het bijbehorende ochtendrood.

Maar boven de grens Zwitserland Oostenrijk hangt een dik pak bewolking waar een sporadische druppel of vlok uit kan vallen. Vanmiddag klaart het daar ook gewoon weer op. Na het weekend wordt de meetlat waarschijnlijk weer even begraven.

Wij rijden op het moment door het Inntal waar het ook beetje halfbewolkt is. Opweg naar het volgende skigebied rond Innsbruck, Kühtai voor dag 2 van de meet & greet, daar hopen we de zon tegemoet te zien.

De Benelux nog steeds relevant met het baalweekend al zien waarschijnlijk genoeg mensen de zon als ze vanochtend hun gordijnen open doen. Wel een stevige wind zoals we zien, windkracht 8 is ook al gehaald vandaag. Perfect om even uit te waaien.

Morgen wordt in ieder geval drijfnat maar misschien ook wel weer stormachtig. Het blijft een spannende situatie, KNMI doet nog even geen uitspraken, nog geen weeralarm voor morgen afgegeven. Tja of ze verwachten gewoon geen storm, kan ook nog want eigenlijk weet geen 1 model het zeker. Het gedetailleerde HIRLAM komt wel met storm voor Vlaanderen en Zeeland, ARPEGE hierboven op uitgebreidere schaal zware windstoten.

Op zondag ook de focus op het Alpendumpje waar we alweer even naar uitkijken. Het begint met een front wat op de Alpen klapt en de sneeuwgrens ook omlaag trekt. Een eerste piek aan neerslag met 5 a 10cm.

Dan duurt het even voordat de nordstau echt op gang komt, maandagmiddag sneeuwt het wel lekker door aan de gehele noordkant met een meer dan prima sneeuwgrens. Verspreid over een langer tijdsbestek toch weer zo’n 15cm.

Hajo had het al vroeg in de smiezen, eerst een südföhn zonder echt significante zuidkantneerslag en dan in rap tempo draaiend naar een zwakke nordföhn. Het front moet wel degelijke energie hebben om de föhn zo snel om te draaien.

Het gaat dan ook gepaard met stevige windstoten even even korte intense neerslag. Gelukkig is het ergste laat op de zondag of ‘s nachts dus zal de hoeveelheid gesloten liften vanwege de wind hopelijk meevallen. Het zou kunnen dat ze met dergelijke wind en sneeuw het lawinegevaar even afwachten tot het einde van de sneeuwval.

Nog steeds hangen de hoeveelheden tussen de 10 en 40cm met een lokale uitschieter, een prima inschatting van het GFS denk ik.  Valt het tegen of mee wat er mogelijk op jouw bestemming zal vallen? Een zeer prettige opfrisser voor de pistes die wellicht weer wat konden gebruiken. Althans, in Skiwelt en gister op de Nordkette was alles nog heerlijk zacht en poederig. Geen 1 ijsplaat te bekennen.

En wat willen we eigenlijk zien? Hoop jij op sneeuval komende tijd of zie je liever de zon doorbreken? Nou voor ieder is er wat wils vanochtend. Het GEM is gewoon zon tot het gaatje, prima als je dan op wintersport bent.

Het GFS en EC weer een wat noordelijker hoog waardoor Oostenrijk toch weer in de oostelijke stroming kan komen. En je weet wat dat betekent…

Brrr… Tja als de koude bel tot aan de Alpen komt. Het is nog onzeker hoe het hoog zich precies over Europa gaat manouvreren.

Dat manouvreren is volgens het GFS al een aantal runs op rij wegtrekken en meer invloeden over Groenland. Vannacht zagen we daarmee nog een geweldige koude dump voor de gehele Alpen midden in de eerste krokusweek van Nederland. Zou wel spectaculair zijn om mee te maken.

En voor de Lage Landen mag de voorjaarsvlag uit! Nou nog geen lente hoor. Een graadje of 8 overdag na een start met nachtvorst. Daar kan je toch niet over klagen? Loop ‘s ochtendsvroeg even door de berijpte weilanden of maak een rondje op een ijsbaan en waan je op wintersport. Oke ik heb makkelijk praten in Oostenrijk dus shoot me 😉 Ik hoor vanaf volgende week graag alle lovende berichten van heerlijk voorjaarszon want kijk eens naar deze zonpluim!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

16 reacties

Gesloten voor reacties.