Het Hopfgarten team is weer compleet! Hajo is gister veilig aangekomen met de auto waar onze huishond even mooi voor ging zitten te poseren. Nog steeds bakken met sneeuw overal die door de koude temperaturen gewoon behouden blijven.

Bron: Martijn comment wswm

Maar niet alleen hier een dik sneeuwdek, ook in de Lage Landen was het flink raak gister! In Vlaanderen viel vannacht ook nog een extra laag. Dit was het meeste wat ik voorbij zag komen via Martijn die op de Veluwe in ’t Harde 9cm gemeten heeft. Dat was voor mij toch wel een verrassing. Waar het zou uitsneeuwen zou het wel meer dan de genoemde 3cm worden maar dat dat zo westelijk en zo veel zou zijn had ik niet aan zien komen. Geniet van het witte goud!

Bron: Hans comment wswm

De sneeuw zorgde natuurlijk ook voor de mooiste plaatjes, deze uit Maastricht. Was er december vorig jaar nog, leuke gezellige stad, alleen toen helaas zonder sneeuw.

Bron: Harm comment wswm

Deze was ook schitterend van Harm uit Zutphen. Niemand op straat, alles wit, mooi licht. Top! Blijf delen allemaal.

Onderbelicht gebleven tijdens alle sneeuwval van gister is een zuivere ijsdag voor De Bilt! Dat was alweer een jaar geleden dus goed voor in de boeken. Gaan die Hellmannetjes dan ook gelijk als een speer? Nah dat valt mee, 8 staan we nu. Het moet nog even doorwinteren hoor.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen geef ik het antwoord op of het nog gaat doorwinteren: Misschien. Want kijk eens naar het ensemble van het Amerikaanse model voor de Bilt. Voor over 3 dagen al zo ontzettend veel onzekerheid. Gister bespraken we het al eens, het is het dooiweekend wat misschien nog verdreven werd. Nog steeds zijn die mogelijkheden maar niet 1 hoofdrun doet meer mee met die mogelijkheden.

Handdoek dan direct in de ring? Nee want die onzekerheid in het ensemble is natuurlijk niet voor niks. De kou blijft ontzettend dichtbij. Een verschuiving van 100km van de systemen in het EC zou het noordoosten van de Benelux alsnog in de kou kunnen laten. Bij het GEM scheelt het slechts enkele tientallen kilometers. Maar in de reacties gister las ik toch een interessant inzicht van dat 1 of 2 dagen dooi wel heel goed waren voor het ijs. Met een beetje geluk smelt die drab sneeuw op het ijs en kunnen we verder bouwen aan een zekere ijsvloer. Die positieve insteek waardeer ik natuurlijk!

Maar ik wil jullie voor een dode mus behoeden. Op het moment dat de dooi en regen over gaan in kou, komt er weer nieuwe sneeuw bij zo lijkt het nu. Zodra er een meer noordelijke of oostelijke component in de aanvoerrichting zit gaan we weer over naar sneeuw. Vooral met de kou die dan redelijk op het continent zit kan dat direct weer over gaan naar droge sneeuwval, wel afhankelijk nog van de precieze aanvoerrichting.

Dat lijkt nu de trend te zijn, aanhoudend depressies die met hun kern ongeveer over de Lage Landen komen. Gaat de depressie iets oostelijker, zitten we na de regen in de sneeuwbuien bij koude bovenluchten, gaat de depressie iets westelijker hebben we in een aflandige wind een dumpje. Genoeg kansen dus die zowel in het GFS als het EC zitten. En ons mooie schaatsijs dan?

Dat lijkt vooral in het oosten redelijk behouden te blijven. Of het zoals deze pluim ook echt 6cm blijft zal mij benieuwen maar de dauwpunten gaan na het weekend wel weer nipt onder 0. Zolang in ieder geval een deel van de ijsvloer behouden blijft kan het altijd een mooi opstapje zijn zodra de stroming weer droger en kouder wordt.

En die mogelijkheden zijn er nog altijd. Met overal hoge druk restjes in het hoge noorden en constant duikende depressie kan het zomaar een keer allemaal op z’n plaats vallen. De ingrediënten zijn er maar ze moeten alleen nog even goed gemixt worden. Net als dat ik in de apres-ski een jägermeister alleen verafschuw en een blikje Red Bull verschrikkelijk vind, maar ik de combinatie van beide prima wegwerk. Je snapt de vergelijking wel 😉

De pluim van het Europese model blijft ook hoopvol. Controle run zelfs toppie. Hoofdrun iets boven gemiddeld. Maar duidelijk is dat er veel spreiding is maar mocht het gemiddelde uitkomen dat we dan prima doorkwakkelen met af en toe sneeuw en af en toe een koude nacht. Of de Hellmannen daar blij van worden? Niet echt, maar er zit wel genoeg potentie in!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

73 reacties

Gesloten voor reacties.