belgieramp

De Facebook pagina Severe Weather Belgium heeft een angstaanjagende serie foto’s van een tornado die gisteren in Melreux tussen Luik en Bastogne huishield.

baantornado

Als je alle foto’s bekeken hebt en je ziet deze intekening op de kaart kan er geen twijfel meer zijn: het was geen downburst (valwind) maar een echte tornado.

frankrijktornado

Helemaal geen twijfel natuurlijk bij deze foto van gisteren in Frankrijk. Ook daar een tornado met deze foto’s van de fikse schade.

tornado-alley-van-europa

Noodweer.be heeft geen artikel over de tornado’s gisteren maar wel een artikel over de Benelux als tornado-alley van Europa. Een mooi verhaal met goede further reading links. Terecht wordt opgemerkt dat de hoge dichtheid in onze contreien ook te maken kan hebben met meer weeramateurs die gaan storm chasen en die de meldingen doen. Uit mijn jeugd in de prehistorie het pre-internet herinner ik me praktisch nooit een melding van een tornado. Pas met de komst van populaire Amerikaanse stormchaser series op televisie is volgens mij deze hobby komen overwaaien.

sneeuwnachtopzondag

Komende zondagochtend al zullen we mooie plaatjes zien van sneeuw in de Alpen tenminste boven 2000m en ik denk in Vorarlberg nog wel een stukje lager. Dat hebben we dan al op zak. Het hangt samen met een verregende zaterdag bij ons en waarschijnlijk een tussenhoog op zondag.

duitsland2

Al een tijdje hebben we woensdag 23 september op de radar als mogelijk eerste moment van een eerste dumpje boven 1600m. Het Europese model ziet het nog helemaal zitten en laat een koude golf royaal West-Europa binnen zwieren met weer veel regen bij ons en dus die sneeuw in de Alpen. Denk aan een centimeter op 20! Dat zou toch al echt bijzonder zijn.

duitsland1

Het Amerikaanse model laat het front iets westelijker met de meeste energie naar de zuidkant van de Alpen zwieren waardoor alleen in de sneeuwzekere Franse Alpen boven 2000m sneeuw zou vallen gevolgd door twee dagen zuidelijke stuwing in Italië. Twee radicaal verschillende scenario’s dus. Wat er ook gebeurt loopt de luchtdruk op het continent vanaf donderdaga weer snel op en gaan we een rustigere fase in.

 

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.