belgieramp

De Facebook pagina Severe Weather Belgium heeft een angstaanjagende serie foto’s van een tornado die gisteren in Melreux tussen Luik en Bastogne huishield.

baantornado

Als je alle foto’s bekeken hebt en je ziet deze intekening op de kaart kan er geen twijfel meer zijn: het was geen downburst (valwind) maar een echte tornado.

frankrijktornado

Helemaal geen twijfel natuurlijk bij deze foto van gisteren in Frankrijk. Ook daar een tornado met deze foto’s van de fikse schade.

tornado-alley-van-europa

Noodweer.be heeft geen artikel over de tornado’s gisteren maar wel een artikel over de Benelux als tornado-alley van Europa. Een mooi verhaal met goede further reading links. Terecht wordt opgemerkt dat de hoge dichtheid in onze contreien ook te maken kan hebben met meer weeramateurs die gaan storm chasen en die de meldingen doen. Uit mijn jeugd in de prehistorie het pre-internet herinner ik me praktisch nooit een melding van een tornado. Pas met de komst van populaire Amerikaanse stormchaser series op televisie is volgens mij deze hobby komen overwaaien.

sneeuwnachtopzondag

Komende zondagochtend al zullen we mooie plaatjes zien van sneeuw in de Alpen tenminste boven 2000m en ik denk in Vorarlberg nog wel een stukje lager. Dat hebben we dan al op zak. Het hangt samen met een verregende zaterdag bij ons en waarschijnlijk een tussenhoog op zondag.

duitsland2

Al een tijdje hebben we woensdag 23 september op de radar als mogelijk eerste moment van een eerste dumpje boven 1600m. Het Europese model ziet het nog helemaal zitten en laat een koude golf royaal West-Europa binnen zwieren met weer veel regen bij ons en dus die sneeuw in de Alpen. Denk aan een centimeter op 20! Dat zou toch al echt bijzonder zijn.

duitsland1

Het Amerikaanse model laat het front iets westelijker met de meeste energie naar de zuidkant van de Alpen zwieren waardoor alleen in de sneeuwzekere Franse Alpen boven 2000m sneeuw zou vallen gevolgd door twee dagen zuidelijke stuwing in Italië. Twee radicaal verschillende scenario’s dus. Wat er ook gebeurt loopt de luchtdruk op het continent vanaf donderdaga weer snel op en gaan we een rustigere fase in.

 

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.