Op dit moment is het niet koud in de Alpen. Maar je hebt gelukkig geen kou nodig om goed te kunnen eten. Dit kan bij elk weertype!Het is wel belangrijk om tussen de middag goed te eten, en we zijn op vakantie, dus het moet vooral lekker zijn toch? Wintersport is er om van te genieten, van het weer, de pistes, de gezelligheid, maar het eten staat bij een hoop mensen toch hoog op het lijstje van het ‘wintersportgevoel’. Daarom vandaag een lijstje, eigenlijk een vrij persoonlijk lijstje van de lekkerste schotels die je kunt verkrijgen tijdens je wintersport. Mocht jij een andere aanrader hebben, schrijf hem erbij in de reacties, en ik zal deze dan ook bij het rijtje aanvullen. Ze staan trouwens in willekeurige volgorde.

De Wienerschnitzel
Ik begin met de Wienerschnitzel. Ik denk dat dit toch wel het bekendste gerecht is tijdens de wintersport. Ik eet het zeker wel 1 of 2 keer tijdens een weekje in de sneeuw spelen. Wat ik wel doe, en wellicht onbewust, is het even om me heen kijken wat er op een ieder zijn bord ligt. Als ik al zie dat een stukje vlees compleet platgeslagen is om het er zo groot mogelijk uit te laten zien, neem ik liever iets anders.
wienerschnitzel

Tiroler Gröstl
Wat vaak in een leuk pannetje wordt opgediend, en tevens gloeiend heet is. De Tiroler Grostl. Hier kun je me best voor wakker maken. De gebakken aardappeltjes, vlees en de eitjes.. heerlijk. Wel is het een vrij machtig gerecht, dat je daarna even het liefste in de ligstand zou willen gaan.
tiroler grostl

De Goulashsuppe
Vaak scheur ik van de honger rond een uur of 13:00, en bestel ik de goulashsuppe met nog wat erbij, zoals kaisersmarren of iets dergelijks. Ik verkijk me er ieder jaar weer op, dat zo’n soep toch flink vult. Meestal gaat het andere gerecht dan wel op via mijn vrienden. Deze soep hoort toch zeker wel in het rijtje thuis.
goulashsuppe

Kaisersmarren
Laat ik dan direct maar de Kaisersmarren op tafel gooien. Dit is gewoon een heel simpel, lekker gerecht wat enorm vult. Je krijgt meestal al een bord met Kaisersmarren dat je denkt: ‘past dat echt in mijn buik’? En ja hoor. Gaat erin als koek. Ik zie dit trouwens niet echt als een gerecht. Een tussendoortje wellicht. Wij bestellen ook wel eens een bord als we nog trek hebben. Dan halen we 1 bord, en eten we met 4 personen even tussendoor op.
Foto-23.04.13-14-04-30

Tartiflette
Wellicht iets minder bekend bij de Oostenrijk-gangers is de Tartiflette. Maar als zij de onderstaande foto zien, weten ze al genoeg. Dit moet heerlijk smaken. En dat doet het ook. Aardappel, room en kaas maken dit gerecht tot een meesterlijk iets. Met een groot glas bier, of een glas witte wijn ga je hier echt voor zitten. Als ze thuis vragen: Ben je aangekomen ofzo? Dan valt het ook niet meer te ontkennen als je ook nog eens vertelt dat je Tartiflette gegeten hebt;-)
tartilflette

Spätzli/Speatzle
Ooit iemand van Speatzle gehoord, oftewel Spatzli? Vast wel toch? Je ziet het ook niet overal, en zo populair is dit gerecht volgens mij ook niet. Maar lekker is het wel. Het ziet er ook vrij simpel uit moet ik eerlijk zeggen. Een hoopje gekookte pasta met kaas erdoor heen. Maar wat is dit lekker. Dit moet je ook niet iedere dag willen eten,want dan ben je er ook wel klaar mee, maar zo een keer in de vakantie moet kunnen.
spaetzle

Steak Hachee
Om het niet al te Duits georiënteerd te hebben, heb ik ooit in Frankrijk de niet te versmaden steak hachee gegeten met frietjes. Ook een lekkere maaltijd waarbij je de vingers kunt aflikken. De Frankrijk-gangers kunnen dit wel beamen. Jammer vind ik wel altijd dat die steak zo snel is afgekoeld, maar dat heb je met al het eten, en dan met name als je buiten gaat zitten.
steakhache

Spaghetti Bolognese
Nou hier is hij dan; De spaghetti bolognese! Deze mag toch zeker niet ontbreken in het rijtje van favoriete en populaire wintersport gerechten. Ja wat kan ik hier nog over zeggen. Eet lekker weg, je weet wat je krijgt, en je krijgt meestal waar voor je geld.
spaghetti bolognese

De Germknödel
Ik heb daar werkelijk helemaal niets mee, maar mag absoluut niet ontbreken in dit rijtje gerechten. Is toch wel het meest opmerkelijke eten in Oostenrijk. Vele wintersport fans zie je deze bol eten tijdens de lunch. Het uit de kluiten gewassen bapaobroodje zit vol met pruimenmoes in een bad van vanillesaus. De bol is besprenkeld met fijngemalen maanzaad en poedersuiker.
germknodel

Kaasfondue
Vreselijke lekker met flink veel witte wijn of een litertje bier. We skiën een paar keer per jaar in Les Portes du Soleil en in de buurt van Champéry, halverwege de piste, staat een kleine blokhut. Als je daar naar binnenloopt zwem je in de kaasfondue geur. Zeker als de sneeuw horizontaal over de piste jaagt gaan we daar naar binnen om bij te komen met een pannetje fondue. Heerlijk!!
kaasfondue

Bratwurst
Hetzelfde laken en pak als de Wienerschnitzel. Gaat er altijd wel in.
bratwurst

Rösti met ei
Volgens Roy: Mijn favoriet is toch wel de Baurnrösti van Alpenhaus Garfrescha. 3 gebakken eieren met spek op 3 grote rösties.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apfelstrudel
Een heerlijk gebakje tussendoor
apfelstrudel

Crepes
Roy:Crêpes… In elk Frans skistation worden ze overdag voor je neus gebakken in een kraampje! Met altijd een hele grote pot Nutella ernaast
crepes

Dit zijn mijn en jullie  top gerechten voor de wintersport. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer die ik niet benoemd heb. graag in de reacties jullie favoriete gerechten of tussendoortjes. Deze zal ik dan opnemen in de bovenstaande lijst, zodat we een Top lijst krijgen;-)

 

Categorieën: TipsTop lijsten

Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

56 reacties

Gesloten voor reacties.