Natuurlijk kunnen we er niet omheen, de bloedmaan van vanochtend vroeg. Heb jij hem gezien? Zelfs even buiten gestaan bij matige of strenge vorst? In de Alpen werd hij slechts mondjesmaat waargenomen, bewolking had hier de overhand maar op enkele toppen was het wel een mooi gezicht.

Ook hier hoog boven de bewolking bij de Großglockner.

Ik had ook netjes m’n wekker gezet met goede hoop, echter zat ik onder zo’n dik pakket wolken. Alleen de Zugspitze en de Alpen hoofdkam steken erbovenuit.

Dan is de Hohe Salve bij ons voor de deur natuurlijk kansloos. Grijze soep met een licht vlokje af en toe. Vanmiddag maar even boodschappen doen dan, moet toch gebeuren.

Waar het al zovaak dit seizoen WEL mooi weer is is in Les Menuires. Qua zon draaien ze een topseizoen daar geloof ik. De sneeuw is nu ook dik in orde dus daar zijn we blij mee. Samenhangend met de sneeuw in Nederland krijgen ze er hier ook wat bij de komende 3 dagen.

De hoofdprijs is echter voor de Pyreneeën en in mindere mate de krul bij Genua. Vanuit midden Frankrijk gaan we misschien ook wel beelden zien van vastzittende auto’s en dergelijke, misschien zelfs op de welbekende Route du soleil 😉

Prato Nevoso is een zeer onbekend skigebied in die krul bij Genua maar hier hebben ze toch echt bijzonder goed weer. Gewoon altijd zon, tenzij er in 48 uur even snel een half metertje valt. Daarna direct weer strak blauw.

De depressie die eerst dus voor lokaal sneeuw zorgt stuurt wat restbewolking over de rest van de Alpen in een oostelijke dus koude stroming. De zon zal er zeker regelmatig doorheen komen maar niet echt uitgesproken zonnig.

Vanaf het weekend als het in de Lage Landen gaat dooien dan ook weer echte sneeuwkansen voor de Alpen noordkant. Geen megahoeveelheden vooralsnog omdat de lucht kouder is en dus minder vocht bevat.

Het ensemble sluit zich daar naadloos bij aan, prikpunt Filzmoos. De neerslaglijntjes onderaan komen wel degelijk van de grond maar geen grote pieken.

Het Europese model doet in de meteofictie maar wel in lijn met de trend wel een schitterende dump voor alle gebieden die tot nu toe onderbedeeld waren. Van de Franse Zuidalpen, naar de pure zuidkant met Val Gardena naar de Weissensee (enige plek waar ze de sneeuw liever kwijt dan rijk zijn). Vooralsnog een fantasiekaartje maar wel mogelijk. Sowieso zijn het wat mij betreft de Zuidalpen die meer kans maken op een dumpje dan de noordkant. Is ook wel zo eerlijk!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

27 reacties

Gesloten voor reacties.