De gondel naar de Schmittenhöhe staat stil sinds vandaag. Gisteren nog 2 hele mooie tandemvluchten gehad. Wel wat fris al. Het goede weer is nu ook voorbij en het is meteen tsjakka met een grote dump in de Alpen. En waar valt misschien het meest?

Nou, ga er maar aan staan. 80cm op de nu sneeuwvrije ondergrond rond de gletsjer van Kaprun. Het meeste valt in de nacht op zaterdag. Die ochtend zal het flink knallen want het lawinegevaar gaat groot zijn. Zaterdag nog slecht weer… en dan zondag: yummie! Op de kaart hierboven zie je dat het Kitzsteinhorn zowat het epicentrum vormt van de komende dump.

En nog gekker: zelfs op de Schmittenhöhe komt weer 30cm…. was al eens trouwens …. enkele weken terug.

Op de weerkaart zie je duidelijk dat er sprake is van een “sneeuwsandwich”: sneeuw aan beide kanten van de hoofdkam. Het Ober-Engadin (St. Moritz) in Zwitserland valt daardoor ook in de prijzen en dat gaat daar ook mooie plaatjes opleveren. genieten op de webcams dus en altijd toch weer verrast zijn waar uiteindelijk de meeste sneeuw valt. De timing is vrij goed voor de hogere skigebieden om al een basis te houden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

carl · 4 november 2022 op 10:04

smullen vanmorgen die beelden 🙂

Hajo · 4 november 2022 op 12:21

Kitzsteinhorn

Hochkrimml

Gesloten voor reacties.