De wintersporter die nog nooit in een alpine coaster heeft gezeten moet dit toch echt eens gaan doen. Het is buiten het skiën of boarden om een aangename activiteit om te doen om even de dag of wintersportweek door midden te hakken. Ga in de ochtend lekker wintersporten en waag je dan eens aan een alpine coaster, rodelbaan of braso. Er zijn natuurlijk tal van deze ‘achtbanen’ te vinden in diverse skigebieden.
alpine coaster

wacht even voordat je jouw favoriete alpine coaster in de reacties plaats en lees even verder.

Het grootste verschil tussen deze 3 soorten coasters is dat je met de alpine coaster onmogelijk met bakje en al van de baan kan raken. Het bakje zit vast op een rails en ook al rem je niet zal het bakje niet van de baan vliegen ook al doet het je denken van wel wanneer je met 40-44km/u naar beneden scheurt. Dat lijkt langzaam maar ga er maar eens inzitten. Wedden dat je met je handen op de remmen zit!

Een Braso is in principe hetzelfde concept alleen zit het bakje vast op 1 rails. Dan heb je nog de ouderwetse rodelbanen die iedereen weleens gedaan heeft in een attractiepark. Hierbij zitten alleen de bakje wel los op de baan en kunnen er ook echt wel ongelukken gebeuren.

Het enige wat je moet doen om ongelukken te voorkomen is je voorganger in de gaten houden en niet al te langzaam gaan anders kun je best een klap verwachten van achteren. Maar net als bij autorijden, degene die achterop knalt is meestal degene die niet goed oplet! helemaal onderin zal ik een filmpje plaatsen van een crash waarbij de vrouw zomaar haar nek had kunnen breken.

TOP 5 Alpine Coasters.

1: Golmerbahn Tschagguns
Op 1 hebben wij de Alpine Coaster in Tschagguns neergezet. Deze baan is gevestigd op de berg Golm in het Montafon dal. De baan is met 2600 meter één van de langere banen in de skigebieden. Ikzelf heb deze baan meerdere malen gedaan in de zomer en in de winter en het blijkt toch iedere keer weer een kick te geven. Vooral in de winter wanneer er een pak sneeuw ligt in het bos waar deze doorheen ‘ vliegt’

2: Imst (Tirol)
Op 2 heb ik de coaster die de langste ter wereld schijnt te zijn met 3525 meter. Er schijnt een baan in Andorra te zijn maar daar hebben ze blijkbaar het lifttraject meegerekend met de totale baanlengte. Niet helemaal eerlijk dus. Maar enfin, de baan in Imst in de deelstaat Tirol heb ik ook op mogen zitten alleen ik was toen een heel stuk jonger en had mijn hadden echter nog wel vast bij de remmen.

3: Glacier3000
Nummer 3 in deze lijst heb ik de hoogst gelegen alpine coaster ter wereld gezet. Deze bevindt zich op meer dan 3000 meter hoogte in Gstaad in het gebied Glacier3000. Deze baan is niet echt heel lang maar omdat hij zo hoog staat wel erg aantrekkelijk om eens mee te maken. hoogste punt van de grond is ongeveer 6 meter en trek zelfs in de zomer maar je handschoenen aan want het kan er dan ook echt freezing zijn.

4: Maisiflitzer Kaprun
Op 4 heb ik de alpine coaster gezet die ik ooit als eerste in mijn leven deed. De Maisiflitzer op de huisberg van Kaprun genaamd de Maiskogel. Misschien dat mensen het nog weten dat er ooit een enge sleeplift vlak langs de rechterzijde van de berg helemaal omhoog ging. Dat was dezelfde tijd dat het bekende treintje naar de Kitzsteinhorn nog dwars door de berg omhoog ging. Hoe dramatisch dat afliep weten we helaas. De Maisiflitzer mag in mijn top 5 niet ontbreken.

5: Arena Coaster
Nummer 5 die ik ooit gedaan heb en met mij vele Nederlanders is natuurlijk de Arena Coaster in de Zillertal Arena. Met 1450 meter lang was deze baan de eerste in het Zillertal. Deze baan ligt vlak naast de dalafdaling in Zell en mag je gewoon niet overslaan wanneer je aan het wintersporten bent in de Zillertal Arena. Natuurlijk hebben onze vrienden Frank en Mike deze vorig jaar ook getest.

Nou, vertel ons jouw favoriete alpine coaster!

Maar pas op
Je hebt er idioten tussen zitten die het dus voor de grap even flink op je in komen rammen. Een flink nekletsel zal ze hier zeker aan over gehouden hebben. Kijk even onderstaand filmpje op ongeveer 4:35 en verder. Hangt ze nou bewusteloos in het bakje?

Dan hier nog even het filmpje dat je daadwerkelijk afstand moet houden en niet zomaar onbesuisd die berg af moet goed zonder na te denken.

https://www.youtube.com/watch?v=5ca_HWAbh5s


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

17 reacties

Gesloten voor reacties.