scharzermann0301-gfs06

Onderaan dit bericht ook nog een update over Daan omdat dat komend weekeinde wel eens de megadump in de Alpen zou kunnen worden. Maar nu eerst live naar Tom in de Eifel. Kwik net onder nul en dikke sneeuw.

botrange0301

En mooie vlokken op de toppen van de Ardennen. Dat zullen we in de komende uren ook in de Wintersport-Arena Sauerland gaan zien.

tom1

Hier de weerkaart van dit tijdstip. Stormt het ook?

bodemwind0301

Nee totaal niet. Alleen aan de Belgische kust staat een harde wind. Ook in het Waddengebied. Dit is voor vannacht als de neerslag de Alpen heeft bereikt, maar het is tekenend voor Tom ook nu in de middelgebergten. Aan de grond nauwelijks een windveld – nergens meer dan windkracht 3 à 4 – maar…

windstoot

Wel een hoge windstoot. Deze kaart is van hetzelfde moment als de kaart hierboven. Windstoten met windkracht 11 dus.

5kmtom

Pas heel hoog in de atmosfeer zo op 5km zien we waar dat geweld vandaan komt.

vannacht

En nu dan waar het allemaal om draait: wat gaat Tom in de Alpen doen? het Oostenrijks weerbericht zegt alleen al voor vannacht: Viel Neuschnee ist vom Bregenzerwald bis zum Hochkar zu erwarten mit 20 bis 70cm.

zwitserland

Bijzonder in de nieuwe berekening is dat morgenochtend de sneeuwval eerst in Zwitserland intensiveert…

oostenrijk

…. voor de echte Nordstau in Oostenrijk het gewoon in de nacht op maandag laat doorsneeuwen. Pas in de nacht op dinsdag verlaten de laatste sneeuwbuien Oostenrijk naar het oosten. Daarna baden de hele Alpen tot vrijdag in de zon. Iedereen die deze week op wintersport is: gefeliciteerd!

temps12

En dan zien we in het Europese model Nederland op weg naar zeer zachte waarden komend weekeinde. Dat moet wel drama voor de Alpen zijn toch. Dikke westcirculatie en regen tot op 2000m? Nee hoor… dit is Daan. En Daan zou wel eens de dump der dumps kunnen gaan opleveren.

temps1101

Zie hier hoe de warmte in Nederland maar een hele smalle warme sector is bijna west-oost verlopend die op dat moment op het punt staat als een schaar dicht te klappen. Die warmte berekit de Alpen niet meer anders dan op vriezende hoogte. En die hele warme hap is dan als een spons die wordt uitgeknepen tegen het gebergte.

perfectedcump

Hoe noemen we dit wat dan vólgende week zondag zou kunnen gebeuren (Amerikaanse model iets minder enthousiast maar wel van de partij)? Ja we noemen hem Daan, maar het is ook gewoon de mooiste glijbaan die je ooit op een kaart kunt zien.

intensief

Met als gevolg de hoogste berekende neerslagintensiteit die ik de laatste weken heb gezien. Een piek van 17mm in 3 uur komt overeen met zeker iets van 10cm sneeuw per uur. Precies wat we ook tijdens de dump (Chanel) in het Kleinwalsertal op de radar zagen. Worden de broers Tom en Daan de dubbelklapper die seizoen 2014-2015 als echt sneeuwrijk seizoen op de kaart zetten. So far so good voor mijn seizoensprognose. 🙂

[metaslider id=52215]

De opsteker van de dag is de laatste cliffhanger kaart van de GFS06u run. Tjonge jonge. Dat is onvervalst winterweer met heel Spanje in een sneeuwstorm.

amerika

De heetst bediscussieerde vraag hier is of het tegelijk in de Verenigde Staten Siberisch kan zijn en in West-Europa. Vooral gelet op de Amerikaanse oostkust dan. Welnu: in de GFS06u kan het! Zie hoe bar Amerika zou eindigen als deze meteofiction voor Europa zou uitkomen. Tja en dat is ook echt “Nieuwe Kleine IJstijd” weer: het hele noordelijk halfrond in de vrieskist in de winter. Veel te vroeg voor een natuurijs-BV maar volgen gaan we het zeker!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

94 reacties

Gesloten voor reacties.