scharzermann0301-gfs06

Onderaan dit bericht ook nog een update over Daan omdat dat komend weekeinde wel eens de megadump in de Alpen zou kunnen worden. Maar nu eerst live naar Tom in de Eifel. Kwik net onder nul en dikke sneeuw.

botrange0301

En mooie vlokken op de toppen van de Ardennen. Dat zullen we in de komende uren ook in de Wintersport-Arena Sauerland gaan zien.

tom1

Hier de weerkaart van dit tijdstip. Stormt het ook?

bodemwind0301

Nee totaal niet. Alleen aan de Belgische kust staat een harde wind. Ook in het Waddengebied. Dit is voor vannacht als de neerslag de Alpen heeft bereikt, maar het is tekenend voor Tom ook nu in de middelgebergten. Aan de grond nauwelijks een windveld – nergens meer dan windkracht 3 à 4 – maar…

windstoot

Wel een hoge windstoot. Deze kaart is van hetzelfde moment als de kaart hierboven. Windstoten met windkracht 11 dus.

5kmtom

Pas heel hoog in de atmosfeer zo op 5km zien we waar dat geweld vandaan komt.

vannacht

En nu dan waar het allemaal om draait: wat gaat Tom in de Alpen doen? het Oostenrijks weerbericht zegt alleen al voor vannacht: Viel Neuschnee ist vom Bregenzerwald bis zum Hochkar zu erwarten mit 20 bis 70cm.

zwitserland

Bijzonder in de nieuwe berekening is dat morgenochtend de sneeuwval eerst in Zwitserland intensiveert…

oostenrijk

…. voor de echte Nordstau in Oostenrijk het gewoon in de nacht op maandag laat doorsneeuwen. Pas in de nacht op dinsdag verlaten de laatste sneeuwbuien Oostenrijk naar het oosten. Daarna baden de hele Alpen tot vrijdag in de zon. Iedereen die deze week op wintersport is: gefeliciteerd!

temps12

En dan zien we in het Europese model Nederland op weg naar zeer zachte waarden komend weekeinde. Dat moet wel drama voor de Alpen zijn toch. Dikke westcirculatie en regen tot op 2000m? Nee hoor… dit is Daan. En Daan zou wel eens de dump der dumps kunnen gaan opleveren.

temps1101

Zie hier hoe de warmte in Nederland maar een hele smalle warme sector is bijna west-oost verlopend die op dat moment op het punt staat als een schaar dicht te klappen. Die warmte berekit de Alpen niet meer anders dan op vriezende hoogte. En die hele warme hap is dan als een spons die wordt uitgeknepen tegen het gebergte.

perfectedcump

Hoe noemen we dit wat dan vólgende week zondag zou kunnen gebeuren (Amerikaanse model iets minder enthousiast maar wel van de partij)? Ja we noemen hem Daan, maar het is ook gewoon de mooiste glijbaan die je ooit op een kaart kunt zien.

intensief

Met als gevolg de hoogste berekende neerslagintensiteit die ik de laatste weken heb gezien. Een piek van 17mm in 3 uur komt overeen met zeker iets van 10cm sneeuw per uur. Precies wat we ook tijdens de dump (Chanel) in het Kleinwalsertal op de radar zagen. Worden de broers Tom en Daan de dubbelklapper die seizoen 2014-2015 als echt sneeuwrijk seizoen op de kaart zetten. So far so good voor mijn seizoensprognose. 🙂

[metaslider id=52215]

De opsteker van de dag is de laatste cliffhanger kaart van de GFS06u run. Tjonge jonge. Dat is onvervalst winterweer met heel Spanje in een sneeuwstorm.

amerika

De heetst bediscussieerde vraag hier is of het tegelijk in de Verenigde Staten Siberisch kan zijn en in West-Europa. Vooral gelet op de Amerikaanse oostkust dan. Welnu: in de GFS06u kan het! Zie hoe bar Amerika zou eindigen als deze meteofiction voor Europa zou uitkomen. Tja en dat is ook echt “Nieuwe Kleine IJstijd” weer: het hele noordelijk halfrond in de vrieskist in de winter. Veel te vroeg voor een natuurijs-BV maar volgen gaan we het zeker!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

94 reacties

Gesloten voor reacties.