WSWM_Winterbanden_FB
Heel wat lijstjes, moetjes, tips en tricks verder kan het bijna niet anders dan dat je voorbereid op wintersport gaat. Als het aankomt op de survivalkit voor onderweg, het omleggen van sneeuwkettingen, het checken van je antivries en het rijden en parkeren in de sneeuw ben je helemaal up-to-date. Maar, heb je ook aan de tolvignetten en milieustickers gedacht? Om je even op te frissen, hierbij kort de uitleg en een aantal quick wins om tijd te besparen ‘en route’.

Das ist (nicht so) Toll!
In de meeste Europese landen kom je niet onder tolwegen uit. Gelukkig wordt het geld gebruikt voor een goed doel; namelijk het onderhouden of verbeteren van de wegen en bruggen waar je overheen rijdt richting je bestemming. Kort door de bocht betekent dit – als alles volgens plan wordt uitgegeven – dat een tolweg dé perfecte weg is om als bijrijder weg te dutten zonder dat je hoofd de hele tijd allerlei kanten op geslingerd wordt en superfris op wintersport aan te komen! Voor de autobestuurder geldt in dit geval: lekker doorrijden zonder hobbels in de weg!

Is Frankrijk je wintersportbestemming? Dan is het het overwegen waard een tol-badge te kopen. Dit is een elektronische betaling voor je tol die te gebruiken is op alle tolwegen, bij alle automatische tolpoorten maar ook voor parkeren op heel veel plekken in France. Side note is dat dit een soort abonnement is en daarom vooral gunstig wanneer je meerdere jaren op rij richting Frankrijk rijdt.
Rijd je niet naar of door Frankrijk? Kijk dan hier hoe het zit met de tolwegen richting jouw wintersportlocatie.

Tot slot: zorg ervoor dat je kleingeld of je creditcard binnen handbereik (niet in het zicht) klaarliggen, zodat je snel kunt betalen als je bij een poortje aankomt. Hoe sneller de tolpoortjes, hoe sneller op locatie!
WSWM_Isjouwautowinterklaar

Een vignwat?
Niet alleen tol maar ook een vignet zijn in een aantal landen verplicht. Dit is een autosticker die aangeeft dat er voor de snel- en autowegen tol is betaald. Zowel zakelijk als toeristisch verkeer is verplicht deze op de auto te hebben wanneer je gebruik maakt van Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen. Hoe je aan zo’n vignet komt? Je kunt ze kopen bij de snelweggrensovergangen maar wil je echt doorrijden dan is het aan te raden deze voor vertrek te bestellen. Lees: om het klooien met kleingeld als het donker is te voorkomen…

Tot slot: de milieusticker
Alsof tol en vignet nog niet genoeg was, er is nog een laatste extra verplichting die geldt in Duitsland. Namelijk de milieusticker. Dit is een bewijs dat je auto voldoet aan bepaalde milieunormen. Ook wanneer het hierop aankomt kun je oponthoud voor zijn. Heel simpel door voor vertrek te checken of je één van beide nodig hebt. Doe dit vooral als je weet dat je door Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland rijdt. En lees ook even de actuele informatie over gesloten bergpassen – het zou natuurlijk jammer zijn als je bij de tolpoortjes door kunt rijden en vervolgens komt stil te staan door een winterafsluiting.
Samen met de Renault Captur en de Renault Kadjar lichten wij deze winter veel auto-aspecten aan wintersport uit, deze auto’s rijd je met een klein beetje kennis met gemak door de bergen. Ben jij al helemaal voorbereid voor je wintersport?