Normaliter trachten we te beginnen met een kaartje, maar deze keer een stukje tekst van de Oostenrijkse weerdienst:
Morgen sonnig und sehr mild. Anfangs ein paar Frühnebelfelder, nach und nach aber viel Sonnenschein und am Nachmittag ungewöhnlich mild bei 11 bis 18, im Süden bei 20 Grad. Tauwetter bis ins Hochgebirge, in 2000m 5 bis 8 Grad.

Daarom (toch) eerst even wat over die hoge temperaturen die momenteel heersen. Op zich is dit goed tegen lawines, omdat de lagen nu goed gaan binden. Echter, de temperatuur is wel erg hoog. Vandaar dat de Oostenrijkse weerdienst waarschuwt voor z.g. “Nassschneelawinen auf den Bergen sowie lokale Überflutungen durch die starke Schneeschmelze”. Dit vooral ’s middags als de temperatuur op z’n hoogst is. Op 2.000 meter is het vandaag plaatselijk 10 ºC geworden. Via Hajo kreeg ik te horen, dat hij had gehoord dat er in Faschina al 2 lawines over de piste zijn gegleden. Waar hij zelf zit, in het Pitztal, is de dalafdaling van Rifflsee wegens lawinegevaar gesloten. Als het “straks” weer gaat vriezen, daalt het lawinegevaar weer tot de gradatie zeer laag.

Vanavond heb ik een hoog cijfer gegeven voor het synchroon zwemmen: GFS en ECMWF lagen in het bassin en deden de kunstjes heel mooi gelijk. Deze analyse is dus gebaseerd op beide modellen.

Voor zondag wordt nog steeds neerslag verwacht van een zwak front dat in een hoogtelaag boven Noord-Italië loopt. Daardoor wordt de meeste neerslag daar verwacht. Zie onderstaand kaartje van de neerslag van zaterdag op zondag.

Neerslag zondagnacht

Maandag komt een depressie boven W-Frankrijk aan en geeft een flink pak sneeuw in de Pyreneeën boven 1.200 meter (vorstgrens op ± 1.500 meter). In de nacht naar dinsdag vloeit dit laag samen met het laag nabij Genua. Deze situatie geeft vooral neerslag in de West-Alpen en in Noord-Italië ten zuiden van Engadin en Oostenrijk. Naar woensdag toe trekt dit lagedrukgebied verder weg naar het zuiden met inbegrip van de neerslaggebieden. Wat er tot dan aan verse sneeuw is gevallen zien jullie op onderstaand kaartje.

Totaal aan verse sneeuw tot donderdagmiddag

 Boven Noord-Italië staat op woensdag een strakke oostelijke stroming die opglijdt tegen de West-Alpen en veel neerslag gaat brengen in het Aostadal en de Alpes Maritimes (sneeuw boven zo’n 700 m.). In heel oostenrijk is het dan overwegend zonnig geworden. Deze trend zet zich donderdag over bijna de gehele Alpen voort. Zie onderstaand bewolkingskaartje voor donderdag.

Vanaf woensdag zonnig

 Op vrijdag arriveert aan de noordzijde weer een front dat boven800 meter sneeuw geeft.


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

15 reacties

Gesloten voor reacties.