Foto: Hans Janssen Elkenrade

Het is gelukt! Toch nog even winter thuis in de Lage Landen. Natuurlijk in de Ardennen een stukkie meer en ook Sauerland beleeft in wezen een topseizoen. Het plaatje hierboven is van woensdag uit Elkenrade in Zuid-Limburg…. donderdag is er weer sneeuw. En vrijdag opnieuw. Het kan niet op.

In Groot-Brittannie is het pas echt winter geworden met zeer strenge vorst in Schotland. Het noorden van Duitsland doet mee evenals het grootste deel van Polen. Er is een scherpe grens van kou in het noorden en vrij zachte lucht in het zuiden. De Alpen zijn best warm bijvoorbeeld. En ook Oekraine.

Een paar plaatjes nog …

Die met dat paard lijkt me niet actueel. Of is er ergens echt zo veel sneeuw gevallen?

Dit keer juist in Oostenrijk weinig sneeuw … enkel flinke wind …. daarentegen …

… zeer veel sneeuw in de West-Alpen. Sneeuwgrens niet meer zo extreem hoog berekend. Dus de hogere dorpen worden ook gewoon wit. Leuk. Daar heeft men lang op een houtje gebeten.

Het is niet zo dat in de Lage Landen nu alsnog een pittige winterfase volgt. Wel houden de sneeuwkansen zowat de hele maand aan. Er zijn geen lijntjes die echt voor extreem weer gaan. Wel flink uitstel van de eerste dag met +20ºC wat echt ook al mogelijk is nu. De Alpen blijven ook koeler nu. Zo nodig kunnen dan ook de sneeuwkanonnen nog even aan.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Beata · 9 maart 2023 op 07:22

De winter lijkt wel te verschuiven.

DP · 9 maart 2023 op 20:35

Dank. Weer een mooi bericht.

Gesloten voor reacties.