Foto: Hans Janssen Elkenrade

Het is gelukt! Toch nog even winter thuis in de Lage Landen. Natuurlijk in de Ardennen een stukkie meer en ook Sauerland beleeft in wezen een topseizoen. Het plaatje hierboven is van woensdag uit Elkenrade in Zuid-Limburg…. donderdag is er weer sneeuw. En vrijdag opnieuw. Het kan niet op.

In Groot-Brittannie is het pas echt winter geworden met zeer strenge vorst in Schotland. Het noorden van Duitsland doet mee evenals het grootste deel van Polen. Er is een scherpe grens van kou in het noorden en vrij zachte lucht in het zuiden. De Alpen zijn best warm bijvoorbeeld. En ook Oekraine.

Een paar plaatjes nog …

https://twitter.com/godmiljaarde/status/1633386297539670020
https://twitter.com/starbuck68/status/1633434690915913730

Die met dat paard lijkt me niet actueel. Of is er ergens echt zo veel sneeuw gevallen?

Dit keer juist in Oostenrijk weinig sneeuw … enkel flinke wind …. daarentegen …

… zeer veel sneeuw in de West-Alpen. Sneeuwgrens niet meer zo extreem hoog berekend. Dus de hogere dorpen worden ook gewoon wit. Leuk. Daar heeft men lang op een houtje gebeten.

Het is niet zo dat in de Lage Landen nu alsnog een pittige winterfase volgt. Wel houden de sneeuwkansen zowat de hele maand aan. Er zijn geen lijntjes die echt voor extreem weer gaan. Wel flink uitstel van de eerste dag met +20ºC wat echt ook al mogelijk is nu. De Alpen blijven ook koeler nu. Zo nodig kunnen dan ook de sneeuwkanonnen nog even aan.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Beata · 9 maart 2023 op 07:22

De winter lijkt wel te verschuiven.

DP · 9 maart 2023 op 20:35

Dank. Weer een mooi bericht.

Gesloten voor reacties.