1812-zduitland

Oi oi oi, wat is het ongemeen spannend vanavond. De weermodellen zijn op stoom. De dagen van het Eurohoog lijken geteld. Maar de grote weermodellen lopen op de korte termijn zo uiteen….! Ik moest even in m’n ogen wrijven. Wat een verschillen! We kijken naar het Europese model. Want dat is op de korte termijn ineens vrij positief voor de noordelijke Alpen. Dit is de kaart voor aankomende zondag. Die hadden we nog niet gezien. De neerslag koerst van rechts naar links. Een schampschot voor de oostelijke Alpen maar Tirol, Vorarlberg en Zwitserland in de stuwing zone.

vorstgrens-1812

En dat bij een heerlijk lage sneeuwgrens. Logisch want er stroomt koude lucht vanuit het oosten mee in dit front.

zo-1812-druk

Het komt door een afzwakking van de hoge druk  boven Denemarken. Het is een hoogtelaag dat op korte termijn de hele boel door de war gooit.

hoogtelaag-ec1

Het is werkelijk een koud putje van niets. De GFS berekent een veel robuuster hoogtelaag maar met veel minder neerslag rond die periode. En we zitten dan gewoon in een betrouwbare periode van 4 dagen.

[metaslider id=84825]

Door dit kleine thermische gaatje in de atmosfeer wordt er tegen de noordelijke Alpenboog een leuk laagje sneeuw gedrukt. Het neerslaggebied gaat aan de wandel in Zuidelijke richting en uiteindelijk zal het op zondag tegen de noordelijke Alpen aan botsen. Veel sneeuw is het niet in deze berekening en de drukverdeling is compleet anders dan vanmorgen. En wat daarna gebeurt, gaat m’n pet een beetje te boven.

ec-do-2212

De luchtdruk is niet eens zo heel verschillend maar de fronten lopen volledig uit het ritme.  Het Europese model perst een lagedrukgebied uit de berekening met de kern nabij Schotland. Het front van deze depressie ligt op donderdag dan boven de Lage Landen.

gfs-do-2212

De GFS laat op datzelfde moment een lagedrukgebied zien ten westen van Noorwegen. Wellicht op de kaart niet meer dan de eerste stapjes van een peuter, in werkelijkheid een hink-stap-sprong van Carl Lewis uit de jaren 80. Want het front uit dit laag drukt op donderdag wel lekker tegen de Alpen aan. Het goede nieuws is dat er eindelijk verandering, nee, dynamiek in de kaarten zit. Alleen gaan de de vooraanstaande modellen niet hand in hand qua timing.

prikpunt-salzburg

Wel is te zien dat in de pluim e.e.a.aan het veranderen is. Hadden we vorige week alleen nog flatliners, nu zien we toch neerslagsignalen. Het is koffiedik kijken. Wellicht wederom niet het allerbeste nieuws van mijn hand maar het lijkt er op dat de modellen na een goede nachtrust met veel betere kaarten komen. Dat is natuurlijk enorme flauwekul. Vanaf de 20e gaat het alle kanten op. En als die neerslag op zondag inzet dan is er een heerlijk lage sneeuwgrens met sneeuw tot in de diverse dalen.

 

franse-alp-1412

Voor de Franse Alpen blijft er niet veel over in de pluim. En de zuidelijke Alpen zijn wederom kurk droog. Die “dump” komt er toch niet. Ook vanavond geen neerslagsignalen. Dat doet wel erg pijn hoor. Je wordt gewoon op het verkeerde been gezet door de weermodellen. Daarom ben ik vanavond ook wat voorzichtig. Maar we hoeven echt niet te sneu-neuzen hoor. De condities zijn zóóó veel beter dan vorig jaar. Dat komt omdat de temperaturen dit jaar veel lager liggen.

Morgen wellicht beter nieuws maar ik heb echt goede hoop op een witte kerst voor de noordelijke Alpenboog. Nu de timing nog even bijschaven …. et voila.

Fijne avond.

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

68 reacties

Gesloten voor reacties.