Zell am See Kaprun. De hoopjes kunstsneeuw hebben de eerste golf van regen van deze hellweek overleefd. We moeten toch een beetje vrezen dat het allemaal wegregent! Goed nieuws voor moeder natuur. Minder vrolijk voor ons wintersporters.

De volgende internationale klimaatconferentie is begonnen in Polen: 3 tot 14 december. Dit keer geen Al Gore effect! Men kan zelfgenoegzaam met duizenden (ingevlogen van over heel de wereld) aan de champagne en kaviaar om te spreken over het einde der tijden. Mijn gemiste carrière. Nu zit ik – veel leuker – weerberichtjes te tikken voor mensen die van de leukste sporten ter wereld houden en van bergen en sneeuw en ijs. Maar het kan nog goed komen met groet van koning winter aan het zoveelste klimaatconcilie ….

Het zou zelfs echt heftig kunnen sneeuwen als de afsluitende groepsfoto’s in Katowice worden gemaakt. Hierboven een verse kaart van het Europese model voor 12 december. Tegen die tijd zijn ook de Alpen bedolven onder sneeuw. Maar zo ver is het nog niet.

Hierboven een blik van radar op hellweek. Overal regen en ellende. Behalve dat die regen overal ook welkom is. Dus zet maar door. OK. Vrede mee. We kunnen het aan. Kop op. Niet getreurd. Nieuwe rondes nieuwe kansen. Volgend jaar is weer een winter. Wandelen is ook een leuk tijdverdrijf. In de regen werk je lekker door op kantoor. Pushups en crunches kun je ook binnen doen. En wat we nog voor positiefs kunnen verzinnen.

Het ensemble voor Nederland vanochtend. De hoofdrun is weer even losgeslagen. Zonder dat dat voor de Alpen echt een probleem zou zijn. En nog steeds een droge fase vanaf 10 december.

Met daarbij aan het einde van de rit deze sneeuwkaart voor Europa.

De GFS para was een stuk kouder vanochtend. Met deze sneeuwkaart aan het einde. Om maar weer te zeggen hoe betrekkelijk het allemaal is. Vergeet de eerste kaart en gebruik de laatste als elixer voor een blije dag vandaag. Wie morgen leeft die morgen zorgt. Carpe diem.

De run van gisteravond laat was nog echt van joepie ook voor de Lage Landen! Het rechter einde van de grafiek zijn dus echt fantasieweerkaarten. Leerzame meteofiction. Met hoogstens indicatieve waarde voor wat er zou kunnen gaan gebeuren. Wat nu wel zeker is is de sneeuw die tussen 7 en 10 december gaat vallen in de Alpen. Dat hebben we scherp op het netvlies.

Hierboven het moment van de WSWM meet & greet in Les Menuires. Is dat toeval? Monica en Rob zijn ook ter plekke om het allemaal te filmen. Skibril onontbeerlijk. Maar wel genieten van de “echte seizoensopening”… het moment dat de eerste grote sneeuw komt. Genoeg voor een pistenbully om op te rijden. Als je kunt blijf an tot dinsdag. Dat wordt misschien grand beau in een droomlandschap met droompistes.

Maar niet in de nieuwe run van het Europese model. Daar sneeuwt het ook dinsdag nog door in de Alpen. Een droomrun weer…. met een koud einde voor de Lage Landen…

Toch echt leuk allemaal…. nou dat einde is niet zeker dus…. maar wel de sneeuw tussen 8 en 10 december…. daar heb ik eergisteren al een boude voorspelling van gemaakt…. is echt nog ver weg hoor…. op het nieuws op TV hoor je geen weerman of -vrouw praten over het weer meer dan een week vooruit. Of is dat veranderd intussen? Ik kijk nooit TV.

Wat ik nog gemist had was hoe koud de GFS06u was gisteren…. Jorne heeft daar een bericht mee gemaakt. Maar bovenstaande grafiek is wel echt even je ogen uitwrijven. Prikpunt Franse Alpen 1800m.

PS De sneeuwstorm in het noordoosten van IJsland die gepaard ging met windvlagen hoger dan 200km/u was ook een uniek sneeuwevent op het eiland dat zijn naam lang niet altijd eer aan doet. De warme golfstroom zet IJsland nog vaak genoeg in de regen. Hier meer van die schitterende sneeuwfoto’s.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

33 reacties

Gesloten voor reacties.