Als je al 15 jaar weerberichten schrijft is Rusland een vast gegeven. Altijd kijk je ook daar. En vooral in de winter natuurlijk. Daar moet het vandaan komen. De Russische beer moet wakker worden en de aanval inzetten. Maar anno nu schrijf je daar ongemakkelijk over ook al doe ik niet mee aan de hetze dat alles wat Russisch is en uit Rusland komt ineens slecht is. Onderaan dit bericht iets meer over de actualiteit. Puur op het weer focussend: wat een bijzondere weerkaart! Echt aanhoudend kurkdroog in een heel groot deel van Europa. Geen modderblubber dus in de Oekraïne. En droomweer met koude nachten in de Alpen.

En kijk eens hoe stabiel op de weerkaarten. Dit is de ellenlange GFS run. het begint met hoge druk. Het eindigt met hoge druk. In januari of zelfs begin februari gegarandeerd winter! Nu mooi voorjaarsachtig en bij voldoende wind niet eens mist. In zuidoost-Europa zeer winters trouwens hiermee. Vooral in Turkije.

We kunnen alle vorige runs erop nazien en het is allemaal hetzelfde liedje. Echt de Postma doctrine dus. Maar het brengt ons niet op de schaats.

Luchtdruk Moskou

De luchtdruk rond Moskou blijft zeer waarschijnlijk aanhoudend boven de 1030hPa.

Temperatuur oosten van Turkije op 2000m

Kijk eens hoe bitter koud het nog is in Turkije! Terwijl je ’s middags met een krachtige zon gewoon in T-shirt zou kunnen lopen. Het waait ook niet hard daar.

Temperatuur Alpen

En de Alpen klimmen uit het koude dal maar vette dooi komt er ook niet! Gewoon aanhoudend schitterend skiweer.

Kijk maar eens voor Die Tauplitz. Droom toch? Ik ga daar snel eens heen. Nu even niet want ik heb een bepaald virusje opgelopen haha. ff paar dagen thuisblijven.

PS Had gezegd nog iets over de “Russische beer”. Verschrikkelijk als je dat land nu terug ziet vallen in abjecte dictatuur en repressie van vrije meningsuiting. Waarheid is het eerste slachtoffer van oorlog. Dat geldt overigens wel voor beide kanten. Kijk maar naar deze video van John Mearsheimer uit 2014 die toen al netjes uitlegde dat deze oorlog onvermijdelijk was als het westen zo stupide verder zou gaan als we deden. Ik heb het daarom vooral ook te doen met de Russische soldaten die en masse sterven nu. Volgens mij in 100-voud ten opzichte van ander slachtoffers. Zij zijn met leugens en vanwege een beroepskeuze in deze oorlog getrokken. Defensie is iets moois natuurlijk. Hoe je het ook wendt of keert dit had o zo gemakkelijk kunnen worden afgewend. Of het is allemaal opzet natuurlijk. Toen ik in 2016 mijn boek schreef over Trump zei ik al dat het onder Hillary vrij zeker snel oorlog met Rusland zou worden. En dat Trump de vredesduif is in dit verhaal. Dat is nu exact zo uitgekomen. Trump weg. Een idioot erin volledig gestuurd door oorlogszuchtige machten in Amerika (lees wapenindustrie, neocons) en hoppa het is oorlog. Luister hierrrr nog eens wat een wijs man een paar jaar terug nog zei.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Ad · 8 maart 2022 op 15:00

0 reacties gelukkig. Ze zijn het niet waard.

Michel · 8 maart 2022 op 18:32

Waar slaat dat nou weer op? Ik vond de link’s erg interessant! En het weerbericht ook, aangezien ik weer een lang weekend mag gaan skiën rond Innsbruck, dit keer naar fulpmes. Heb er zin in metdeze heerlijke vooruitzichten 🙂

Gary · 8 maart 2022 op 18:38

Mee eens Hajo al zal niet iedereen je mening pruimen

Hanjo · 8 maart 2022 op 18:41

Fijn dat stabiele weer. Kan er erg van genieten momenteel. Jammer dat wintersport er dit jaar niet in zat om diverse redenen .

Fijne nuance weer zo Hanjo blijf kritisch denken dat heeft deze wereld nodig. Meelopers te over

Frans V · 9 maart 2022 op 20:31

Klopt gewoon. Nu ook met die aanval op dat ziekenhuis moet ik gelijk weer hier aan denken:
https://www.youtube.com/watch?v=_tf1FA3gqWE

Marco · 10 maart 2022 op 00:18

Lekker contrair weer. Alsof de halve wereld dat filmpje van Mearsheimer niet al gezien heeft. Twee weken wachten hoe de wind waait om vervolgens netjes achteraan aan te sluiten bij de anti-Westerse conservatieve stroming, en vervolgens hardop beweren dat je je eigen mening hebt. Wie houd je nou voor de gek?

  Frans V · 10 maart 2022 op 04:00

  Nou ik zie de beschouwing van Hajo zeker niet als anti westers. Zo ik het lees veroordeeld hij vooral de Russische leiders. Alleen alles heeft altijd 2 kanten, en door die te benoemen geeft dat wat meer duiding. De: “ja maar klopt het wel” vraag moet altijd gesteld worden. Dit is een humanitair drama en de aanstichter is duidelijk. Maar onze handen wassen in onschuld gaat me te ver.

   Marco · 10 maart 2022 op 10:34

   Alles wat de Westerse leiders doen lijkt per definitie fout. Biden wordt bijv. als oorlogszuchtig neergezet, terwijl Biden niet ingrijpt (en dat ook niet deed in Afghanistan).

   En dan het meest weerzinwekkende, stellen dat de grootste slachtoffers de Russische militairen zijn, die bewust gekozen hebben voor deelname aan het leger, terwijl er miljoenen onschuldige Oekraïners zijn die geen enkele keus hadden en huis en haard hebben moeten verlaten of deze invasie met de dood hebben moeten bekopen, is totaal bizar.

   Tegendraads is niet hetzelfde als kritisch. Tegendraads zijn is het makkelijkste wat er is, goed kritisch zijn is het moeilijkste wat er is. Helaas is Hajo meer tegendraads dan kritisch.

    Hajo · 10 maart 2022 op 10:58

    Iha is er inderdaad een corrupt zootje aan de macht en doen ze heel veel fout. Amerikaanse politiek is volledig gekocht door lobbyïsten. Er zijn goede oppositiefiguren zoals een Rand Paul of een Tulsi Gabbard etc. Ook in Nederland regeert de middelmaat. Een toptalent als Omtzigt wordt kapot gemaakt. Gelukkig niet gelukt. Putin gaat nu meer in de fout dan het westen maar is zoals ook op het schoolplein gebeurt tot zijn daden gepusht door de NAVO en de EU. Maar een oorlog kun je gewoon niet meer winnen anno nu. Denk wel dat hij zijn zin krijgt dat na onderhandelingen Oekraïne als neutrale staat zal worden opgezet. Zoals Oostenrijk in de grondwet verankerd een neutrale staat is. Maar dan nog staat Rusland er niet per sé beter voor met het internationale isolement (dat erg meevalt als je kijkt naar China en India etc). In feite verliest het westen… want met een subtielere strategie hadden we Rusland niet in de armen van China gedreven en hadden we Rusland de democratische vrijheidslievende kant op kunnen trekken.

    Putin had geen oorlog hoeven beginnen. Het is een gebrek aan fantasie als hij meende geen diplomatieke middelen meer te hebben. Putin had eindeloos door kunnen gaan met vreedzame middelen via zijn ruime communicatiekanalen. Hij had desnoods een militair akkoord met Cuba en Venezuela kunnen sluiten en om het westen met zijn eigen imperialistische middelen te bestrijden. Nu zijn de communicatiekanalen afgesloten. De zijne in het westen en de westerse in Rusland. Veel verder van huis dus.

    Mooi taalkundige knoedel als je schrijft: “de grootste slachtoffers de Russische militairen zijn”… wat is grootste? Als je dood gaat ben je alleen. Dan is er geen groot of klein. We moeten nauwkeurig formuleren. Het moet zijn: “Getalsmatig vond het grootste sterven plaats onder Russische soldaten die naar we horen met leugens over de politieke situatie zijn gemotiveerd Oekraïne binnen te vallen”. Dat is een feit. Het heeft zo veel meer zin feiten te beschrijven dan meningen. Ik vind het zeer sneu als zoveel jonge jongens de dood in worden gejaagd door Putin en in neem Putin dat ook zeer kwalijk. Ik heb het met die jongens te doen en ik bid voor ze. Ik bid ook voor de Oekraïners.

    Het is grappig dat bewustzijnsvernauwing bij ernstige kwesties zo de norm is dat reageerders hier gewoon mijn radicale openheid niet kunnen volgen. Probeer het eens … dan zou je nooit tot een statement kunnen komen als “Alles wat de Westerse leiders doen lijkt per definitie fout”. Dat is het omgekeerde van radicale openheid en permanent kritisch denken. De essentie van of het enige middel voor echt kritisch denken is de hele tijd dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks en elk decennium opnieuw radicaal van standpunt en perceptie te wisselen om issues van alle kanten te bekijken… of zoals Nietzsche suggereerde met een filosofische hamer af te kloppen …. als mensen me hier langer volgen kunnen ze één ding van me leren: radicale openheid, radicaal scepticisme en radicaal pacifisme.

    En leer ook van deze zeer wijze UFC Fighter!

Hajo · 10 maart 2022 op 08:45

Doe hier je voordeel mee. Mearsheimer was 2014. Smit & Kruft was 2016. Minimaal vooruitziende blik. Of gewoon net zoals met covid slimmer, opener, vredelievender en democratischer dan de bendes die ons “leiden” cq “doen lijden”…

En dan zijn er ook nog eens GIGANTISCHE verbindingen tussen de shit van de klimaathoax en de oorlog waar we nu mee zitten. Typisch voorbeeld van “when the shit hits the fan”. En nog bedankt!

Jitske · 10 maart 2022 op 18:28

Je mag die foto op deze website wel eens updaten. Ja, ook jij wordt een aardig dagje ouder…al denk je van niet. Zou wel zo eerlijk zijn voor iemand die ‘de waarheid’ hoog in het vaandel heeft.

  Hajo · 10 maart 2022 op 18:43

  Welke foto bedoel je precies? Geen moeite mee … mijn anti-aging slaat fors goed aan. Zal het idd eens doen. Zoek wel een leuke actuele uit. Wat dacht je van zo iets? Die is van vorige week ..

   BRG · 11 maart 2022 op 11:17

   Anti-Aging? Waar ben je nou weer mee bezig? Jou link vorig jaar naar “The Oiling of America” van Sally Fallon heeft mijn leven (en van mijn dierbaren!) nu al aardig op zijn kop gezet! Heeft mij behoorlijk gepakt en heb deze en meer informatie opgezogen als een spons. Via via via heb ik mijn voeding volledig ingericht naar adviezen van o.a. Dr. Tim Noakes, Dr Ekberk, Dr Berry en neig steeds meer naar Dr. Shawn Baker en Dr. Chaffee. De voedingsadviezen van deze mensen verspreiden zich als een olievlek onder mijn familie, kennisen en vrienden! Ik wil je daar nog wel even heel hartelijk voor bedanken. Voor mensen die niet weten waar dit over gaat, ga er maar van uit dat alles dat je door de strot geduwd is door het voedingscentrum de afgelopen 60 jaar 180° kunt omdraaien.

Gesloten voor reacties.