Geen hosanna plaatjes deze ochtend, althans niet aan de noordkant waar het in de dorpen regent. Dan springen we natuurlijk snel naar de zuidkant waar we betere kansen hebben. Daar wel prachtig zoals je hierboven al even naar hebt zitten kijken. Natuurlijk komt deze plaat uit Val Gardena, waar anders! De band van bewolking is verweg op de webcam wel te zien maar zal de zonnige Dolomieten amper bereiken.

Nog eentje uit het duitstalige gebied van de Italiaanse Alpen, smeren daar!

Ik keek vanmorgen eerst even naar de webcam die mij redelijk positief stemde, de kou zou goed zijn blijven plakken in de oostelijke Alpen. Webcams moesten de doorslag geven.

Ik heb altijd een aantal adresjes die voor mij de doorslag geven, Fieberbrunn bijvoorbeeld, meestal sneeuwrijker dan de omliggende gebieden. Mwah tegenvaller met donkere bomen, actueel wel weer lichte sneeuwval.

Zell am See Kaprun dan, meestal de iets mindere sneeuw en kou magneet van z’n omgeving. Daar wel een extra laagje ten opzichte van gisteren, het 2e dakje op de voorgrond en het ijs op het meer wit geworden. Omgekeerde wereld dus! Grote lokale verschillen.

Ik maak een sprong naar de Franse Alpen, hier Isola 2000 waar ze weer weinig hebben gemerkt van de onrust boven de noordkant. Hier schuift de bewolking op en komt de zon tevoorschijn.

Noordelijke Franse Alpen beloofden net als Zwitserland wel een tikkie te krijgen. Hier in het skigebied van Le Grand Bornand toch echt alleen regen op 1100 meter. Zure appel!

Voor de sneeuwgrens daar moeten we echt even hogerop. Grindelwald heeft een extra laag sneeuw boven de 2000 meter, wel netjes zoals de modellen voorspelden daar.

Vanaf nu gaat de sneeuwgrens trouwens weer langzaam dalen. Gelijk zichtbaar in Vorarlberg vlakbij onze vrienden van Montafon en Kleinwalsertal. Hier op de Furkajoch was het vannacht nog bijna 3 graden terwijl het er nu weer zeer intens sneeuwt bij temperaturen rond het vriespunt. Zou die meetlat dan toch voor het eerst in zijn geschiedenis verdwijnen komende dagen?

Natuurlijk sluiten we superpositief af: Heerlijke sneeuwval net boven Obertauern dorp, 2x afspelen mag;) We kijken verderop in het bericht ook naar de voorspellingen voor de Alpen met de voorjaarsvakanties steeds dichterbij.

Wat een ontzettende chaos in weerkaartenland! GFS vanmorgen drama als je van winter houdt, geweldig als je niet kan wachten tot het lente wordt. UKMO doet mee met het GFS en komt ook met een warmer scenario op de proppen. Bah!

Maar daar gaan we…. EC werkelijk waar geweldig vanmorgen! Ook al op korte termijn. GEM, ARPEGE en ICON doen vergelijkbare dingen. Wouw wat een ontzettende spanning, en kijk eens naar alle kaarten die ik bovenstaand heb gepost: alles binnen 5 dagen termijn. Zowel voor de Alpen als het laagland is het allemaal heel onzeker. We gaan proberen het allemaal op een rijtje te zetten.

Zodan! Kansloos! Geen winter, tot ziens! Prikpunt Limburg. Het GFS is meestal het eerste wat ik bekijk ’s ochtends, ik dacht direct; dat komt niet meer goed. Hoofdrun en controlerun zelfs razendsnel naar +15 graden, lekker een terrasje opzoeken in de Lage Landen hoor.

Zo wordt de warmtepomp aangezet. De meeste leden van het Amerikaanse model gaan hiermee mee, net als het Britse UKMO.

Lid 16 van het GFS is een van die weinige lijntjes die nog wel voor winter gaat, schitterende meteofictie!

Maargoed, niet getreurd dus want er waren andere modellen die wel meededen. EC bijvoorbeeld, wat een ongelofelijk koude setting! Zo’n mooie kaart heb ik dit model nog niet zien uitspugen dit seizoen. Snel kijken naar wat het gevolg van zulk soort pracht en praal is, daarna zien we waarom en hoe, dat is misschien wel het belangrijkste.

Een eerste push van ijskoude bovenluchten al op 22 februari. Wat doet dat met de temperaturen op ooghoogte?

Heel West Europa in de kou, Lage Landen een en al vorst met het zuidoostelijke gedeelte zelfs matig en gevolgd door een ijsdag voor de helft van de Benelux.

En daar de volgende push in deze fenomenale Europese run. Nog maar eens bovenluchten van -16 richting de Lage Landen om daar flink huis te houden op ooghoogte. Bijna heel ons laagland heeft dan ook een sneeuwdek te pakken dus die temperaturen…

-7 tot op het strand bij mij in Hoek van Holland, heel de Benelux de verwarming op volle toeren. De 25e zou dan een ijsdag zijn met niet warmer dan -3, zelfs voor de Wadden! GEM, Arpege en ICON dus iets vergelijkbaars als deze mooie van het EC.

Maar hoe kan het toch dat er zulke enorme verschillen zijn? Nou dat gebeurt zelfs nog eerder, al op 96 uur vooruit, vrij vertaald over 4 dagen. tipping point blijft net na de 19e. Het is erg bijzonder dat de modellen op zulke korte termijn zulke verschillen hebben. Hierboven het GFS die dus voor lente ging. Er ligt een weg open voor hoge druk boven Scandinavië echter wordt deze afgesneden door een depressie vanaf Groenland. Zo blijft die hoge druk wat boven het Europese continent liggen en daar dus opwarming. Het warme scenario dus. Wat moet er wel gebeuren voor nogmaals winterkou?

In het EC gebeurt op exact hetzelfde moment precies het omgekeerde. Daar weet de hoge druk de Groenlanddepressie wel op afstand te houden en kan deze zich gaan opbouwen boven Scandinavië. Wind schiet dan direct in oost en met onze neus in de kou zoal we eerder zagen. Met deze onzekerheid op zulke korte termijn kan het in het vervolg dus ook nog alle kanten op, zowel voor de Alpen als de Lage Landen.

Daar de pluim van het EC beschikbaar. Ik val echt van de ene in de andere verbazing… Deze is werkelijk gespiegeld van het GFS, wie had dat voor mogelijk gehouden? Volgens de Europeanen slechts 1 lijntje naar 15 graden waar de Amerikanen een hele cluster die kant op stuurden.

De windrichtingpluim is zelfs nog duidelijker, wind gewoon pal uit ONO. Als je dit ensemble zou zien denk je; dit kan niet meer stuk. Ben ik dan degene die moet zeggen wat het wordt? Nou dan zet ik 51% op nawinter en 49% op geenwinter. Iedere run is nu D-run, iedere run is beslissend. Wie kapituleert er samen met zijn compagnons? EC of GFS? Of wordt het gewoon een gulden middenweg met enkele nachtvorstjes voor de Lage Landen? Spannend! Met de voorjaarsvakanties om de hoek kijken we ook nog even naar de Alpen voor zover daar iets over te zeggen valt met al deze onzekerheid.

Vanochtend sneeuwt het regenfrontje nog wat uit bij een dalende sneeuwgrens. Hajo meldde live op onze Facebookpagina dat het alweer sneeuwde in Hopfgarten.

Dan zaterdag een soort vergelijkbaar front als gisteren maar met gelukkig een lagere sneeuwgrens. Entree vanuit Frankrijk en uiteindelijk uitsneeuwend boven Oostenrijk. Zaterdag kan zomaar eens een zeer pittige reisdag worden met ook onderweg in Duitsland al sneeuwval. Het beste is denk ik om vrijdagavond, zaterdag laat of zondag pas te rijden, het moment dat de meeste mensen normaal gaan (zaterdagochtend) zal druk en sneeuwrijk worden. Vertrekken uit de Alpen doe je het liefst zo vroeg mogelijk.

Na het weekend dus extreme onzekerheid tussen de modellen. Prikpunt Kleinwalsertal. GFS lijkt het zeker te weten met droog en aangename temperaturen, EC doet koud en sneeuwrijk. Ook hier kan elke run beslissend zijn, we wachten het af en houden het hier in de reacties natuurlijk scherp in de gaten!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

110 reacties

Gesloten voor reacties.