Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Titanenstrijd tussen winter en lente, de grote modellen lijnrecht tegenover elkaar

check ook eens

110 Reacties

 1. Harm (Zutphen) schreef:

  Retespannend allemaal. Ben benieuwd hoe het er begin volgende week uitziet op de kaarten..

 2. Remko schreef:

  Zeker spannend , maar ik denk dat GFS er vanmiddag al een andere run uitspuugt. En die zal winters zijn. Nu ook weer een mooie winterdag, na lichte vorst vannacht. Maandag zou ook wel eens wat sneeuw kunnen brengen .

 3. Dennis O schreef:

  Word er gek van. Weken goede voorspellingen en net voor de krokus weet niemand het nog. Brrrr. Als de lente erin komt ben ik echt…..teleurgesteld

 4. Ronski schreef:

  Nou zit hier flink te balen in Hasliberg, gisteren regen tot ruim 1700 meter en nu ook nog niet veel beter, men verwacht vanmiddag droger en iets dalende sneeuwgrens dus dan maar wat later op pad want zeiknat worden net als gisteren is niet tof. We hebben echt wel goede pakken maar na verloop van tijd loopt water toch de jassen in en handschoenen worden ook nat, het is niet anders…..:-(

  • Harold Annekatrien Tom Daan schreef:

   Shit,
   Dat hadden wij vorig jaar, warm water t/m Bidmi en hoger.
   Bewaar nog wat sneeuw, want ik wil over een dikke week wel naar het dal (Bidmi-Wasserwendi) kunnen skien! 😉

   • Ronski schreef:

    @harold, we gaan rond 13:00 naar boven, wordt de regen minder en later ook wat sneeuw. Het schijnt volgende week goed te komen en er ligt een flink pak hoor, maar toch jammer van deze verloren tijd. Sneeuw geeft niet maar regen is funest voor de fun.

 5. Henry schreef:

  Tja, wat moet je ermee. Die modellen zijn dus echt nog verre van betrouwbaar. Stel je gaat naar twee artsen, de een verklaart je gezond als een vis, de ander zegt dat je snel je testament in orde moet maken.
  Ik ga trouwens maar gewoon uit van de trend, geen late winter, beetje gulden middenweg, het weer neigd immers altijd naar het gemiddelde.
  Nu wel lekker droog en zon, das al heel wat, zeker geen herfst 🙂

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Modellen zijn op lange termijn verre van betrouwbaar, dat klopt. Vergelijking met een arts gaat echter behoorlijk mank als je het mij vraagt. Vergelijking zou beter zijn als je van de ene arts hoort dat je over een paar weken ziek wordt en van de ander hoor je dat je kerngezond blijft.. 😉

 6. Frank schreef:

  C’mon GFS

 7. Remko schreef:

  Even rondgeneusd bij andere sites, binnen- en buitenland. Trend is toch wel dat het winter wordt en blijft. Mogelijk tot 10 maart, begin van mijn vakantie op Texel. Skiën in de duinen?

 8. Jan van soest schreef:

  Spannend maar het zal wel Lente worden helaas!
  Winter is ons dit seizoen niet gegund.
  Het zou echt een wonder zijn als de winter nog toeslaat!

 9. Leo schreef:


  Over verbazing gesproken.. De ijspluimen gaan richting toertochtdikte (in maart!) .. Deze voor midden,

  en deze voor NO. Die van het KNMI komt alleen na de 12h run maar is doorgaans vergelijkbaar (was dat ook gisteravond)
  Ik heb (NB bij uitkomen van de omstandigheden!) echter mijn grootste twijfels. Vermoed dat de modellen geen of te weinig rekening houden met de kracht van de zon. Wie kan daar meer over zeggen?

 10. Jorne schreef:

  Het nieuwste GFS lijkt voet bij stuk te houden op 96 uur vooruit, eens zien hoe die verder gaat

 11. Jeroen V schreef:

  Bizarre verschillen, wat zegt Punxsutawney Phil? Doe mij GFS maar!

 12. Skiwi schreef:


  Hier in Seefeld in Tirol op 1200m nu sinds 11u terug mooie sneeuwval. Hopelijk gaat dat nog een uurtje of 2 door zodat die vieze natte drab terug een mooi wit laagje eroverheen krijgt 😉

 13. Sjors schreef:

  MeteoFrance voorspelt voor morgen 20-25 cm sneeuw in Isola 2000 ???
  Ach, we hebben nog een paar weken de tijd. Komt vast wel goed, zoals altijd. Voorspellingen zwabberen alle kanten uit, we gaan het maar afwachten.

 14. Jorne schreef:

  Het KNMI weet het al in hun guidance, dat klinkt ons natuurlijk goed in de oren:”We zien verder in de maandverwachting van het ECMWF een zeer duidelijke negatieve temperatuur anomalie voor vrijwel geheel Europa en Rusland. Dit zeer uitgesproken signaal handhaaft zich de komende 3 weken(!)”

  • Ab schreef:

   EC heeft denk ik de gevolgen van de major SSW al in de verwachtingen verwerkt vandaar mogelijk die 3 weken kans op een noordelijke blokkade van hogedruk.
   GFS heeft dat nog niet echt en heeft er veel moeite mee denk ik. Ook de 6z run ziet er weer heel anders uit op middellange termijn vergeleken met z’n voorganger de 00z run. Te zwabberig.

   • Jorne schreef:

    Ik neig ook naar deze gedachte Ab. Het hele GFS met al z’n members lijkt op dit verkeerde spoor, te zien in het ensemble. Eens zien wat het volgende ensemble doet straks. Ook Martijn geeft het al aan dat het model niet consistent is, kan niet wachten op de nieuwe runs vanavond!

  • Remko schreef:

   ik schreef al, kan tot zeker 10 maart duren. Stel je voor, 10cm ijs rond 5maart. Uitzonderlijke tochten in maart. Met een schrale oostenwind en lage dauwtemperaturen zal de zon nauwelijks invloed hebben op het ijs. Wel kans op regelmatig wat sneeuw uit het oosten.

 15. Ab schreef:

  Arpège de hoge resolutie model dat tot 114h vooruit kijkt en nu de 6z run komt gewoon met een Scandi hoog richting begin volgende week 20/21 februari.
  Net als vanmorgen bij de 00z ook nu dus een mooie winterse setting bij deze fijnmazige Franse model.
  Wat een verschil weer met GFS

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Ik hoop dat je gelijk hebt Ab .Ik ga ervoor.Wel weer bizar verschil in de modellen zeg! Ik denk en hoop dat gfs 12 straks bijdraaid naar Ec.we gaan het zien

 16. Vincent schreef:

  Betekent het winters scenario ook sneeuw voor de Alpen? Of vooral koud vriezend weer?

  • Jorne schreef:

   Het EC heeft in het winterse scenario ook lekkere sneeuw in het vooruitzicht. Verschillende momenten voor alle kanten van de skigebieden. Oostelijke en zuidelijke stuwingsgebieden lijken spekkoper in dit geval. Hieronder een kaart die wel representatief is voor de volgende week in het geval van EC, geen dump trouwens, gewoon lekkere sneeuwval:

 17. Arjan Ischgl schreef:

  Heerlijk deze gouden medaille van Esmee Visser. Wat een leuke griet

 18. Skiwi schreef:

  Aangezien EC de regen van gisteren en vannacht in de Noordalpen 10 dagen geleden al PERFECT in het vizier had ben ik toch eerder geneigd om wat minder waarde aan de GFS te hangen

 19. Sander schreef:

  Nou als dit geen E-tocht wordt, dan weet ik het ook niet meer. Ik ga alvast een hotelletje boeken aan de finish. 🙂

 20. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ik wil je je deel erg graag Ec geloven maar heb een paar situaties voor mezelf er uit gehaald deze winter en toen zat gfs er toch beter op dan Ec op de middellange termijn .Ec die mooie kaarten liet ziet zien trok toch bij naar gfs. Ik denk dat de gfs12 zometeen zoo belangrijk Word! Als doe niet hij trekt vrees ik ook deceptie van Ec 12 vanavond.

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Ik wil Heel erg graag ec geloven.

  • maarten schreef:

   Helemaal mee eens Ron. Kan mij meer van zulke anti winter omslagen herinneren van EC. Een omslag in ensemble GFS naar een winters scenario kan ik mij niet heugen op zulke korte termijn kan ik mij niet heugen. Daarbij wil Ukmo ook niet mee. Arpege is dan wel aanzienlijk in mijn waarde gestegen dit jaar, maar zolang doet deze nog niet mee.

   Vanavond verwacht ik de beslissing.

 21. Tim schreef:

  Lijkt wel olympische finale; EC versus GFS.

  Wie pakt er goud?

 22. Joalie schreef:

  Wetteronline.de stipt het onderwerp GFS vs EC ook aan en legt – net als jullie – goed uit waarom de modellen het moeilijk hebben (SSW) https://www.wetteronline.de/wetternews/2018-02-16-wm

 23. Filzmooser schreef:

  GFS-EC stel dat we hier het gemiddelde van kunnen nemen waar komen we dan op uit?

 24. Merijn schreef:

  Toch is het ook zo dat de afgelopen weken de bovenluchten veel kouder zijn dan voorheen in de voorspellingen aangegeven. Ik kijk dan met name naar bv het Sauerland waar je erg goed kunt zien of een dooi-aanval echt slaagt of niet. Tot nu toe is vanaf begin Februari in het Sauerland aanhoudend koud gebleven in tegenstelling tot wat de modellen op de middellange termijn zagen…

 25. hessel schreef:

  Ben net zo doelloos geweest om alle verschillende modellen te bekijken op meteociel. Wat me opviel was dat het GFS scenario er bijna niet tussen zat. Daarnaast veel modellen die het hoog wat zuidelijker berekenen. Hoop dat we vanavond meer duidelijkheid krijgen, bloedstollend spannend in ieder geval!!

 26. Dennis O schreef:

  Van de modellen word je gek. Wat mij toch opvalt is dat het knmi gewoon aan geeft dat de week na 23 febr gewoon koud word en dat met een zekerheid van 80 procent. Dat is toch erg hoog terwijl op deze site de kansen op vroeg voorjaar minstens zo hoog zijn . tenminste 50/50.

 27. Ab schreef:

  De runs stromen weer binnen en ICON 12z komt nu met een sterkere Scandi hoog op de proppen vanaf 120/144h vooruit vergeleken met vanmorgen.
  Spannend hoor..

 28. Ab schreef:

  Ook GEM 12z run gaat mee met de Scandi hoog en komt met koude oosten winden vanaf 120h vooruit.
  En zelfs GFS nu de 12z run begint bij te draaien naar EC.
  Want tot 114h vooruit duidelijk noordelijke gelegen hoog en meer WA richting het noorden dan z’n voorgangers.

 29. Jorne schreef:

  GEM is schitterend met dinsdag zelfs al kansen op een lokale ijsdag!

 30. Frederic schreef:

  Ach heren. Allemaal gevolg van die SSW. als de motor van het winterweer weg valt, weten sommige modellen niet waarheen het moet. Net daarom hecht ik veel belang aan uniforme oostenwind ensemble van EC

 31. Mark (breda) schreef:

  Ronaldo met avondbericht onderweg? Mooie setting voor een lekkere SNACK!

 32. Vincent schreef:

  Is er al een ensemble? Can’t wait!!!

 33. Skiwi schreef:

  De zachte lucht blijkt hier in Tirol toch hardnekkig te zijn: temperatuur bleef op 1200m de hele dag te hoog waardoor de sneeuw niet is blijven liggen. Inmiddels zelfs opnieuw lichte miezer regen en overal plassen water…
  Maar goed, dat maakt het vertrek morgenochtend minder pijnlijk :-/

 34. Hans schreef:

  Vraag is ook: wat willen “we” (nog) komende 2 weken voor weer. Willen de LLers nog een portie extreme kou en/of willen de krokusgangers in de Alpen mooi zonnig én niet al te koud weer……….
  Finale wordt nog niet gespeeld vanavond, die is pas morgen…. Denk dat het een gelijkspel wordt, is iedereen tevreden. Maw, een mooi hoog met in LL in de nacht lichte/matige vorst, overdag ruim boven nul. In de Alpen Kaiserwetter, niet al te koud/warm 😉

 35. Merijn schreef:

  EC lijkt op hetzelfde spoor op +96 lijkt consistent

 36. Mark (breda) schreef:

  Ben benieuwd….wat het wordt.

 37. Wim schreef:

  Hé Skiwi, ga ook jaarlijks naar Seefeld. Het kan toeval zijn, maar heb soms ook de indruk dat de warmte daar iets makkelijker blijft hangen. Had ook een fantastische week eind januari en één dag waarbij de warmte bleef hangen met regen, verleden jaar ook al. Nogmaals kan toeval zijn. Lag dit jaar ook enorm veel sneeuw, tegenover de laatste jaren. Nu goed uitzieken en aftellen voor binnen drie weken. Welke regio komt u als ik vragen mag? Ik Oost-Vlaanderen. En aan iedereen die al geweest zijn of nog moeten gaan, genieten!!!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.