Rijtips_Link

Bestorm jij deze winter een bergpas om in jouw favoriete wintersportdorp te komen? Realiseer je dan dat autorijden in de bergen een stuk anders is dan autorijden in het vlakke Nederland. Haarspelden, gladheid en hellingen kunnen verradelijk zijn daarom vergt het kennis, ervaring en techniek van zowel de bestuurder als van de auto. Waar moet je precies rekening mee houden voor een zorgeloze en pech-vrije trip door de bergen? En hoe schakel je voor een haarspeldbocht op honderden meters hoogte? Hierbij een aantal tips voor een optimale rit!

Wees niet bang

Het klinkt misschien voor de hand liggend maar het is erg belangrijk om in de bergen niet bang te zijn! Onderweg zal je hoogstwaarschijnlijk eerst heuvels en nietige bergen tegenkomen voordat je de grote jongens gaat tarten. Dit geeft je dus de kans om rustig aan te oefenen en te wennen aan wat je auto precies doet tijdens het klimmen en afdalen en hoe je hier als bestuurder op moet reageren.

Toeren draaien

Na een aantal keer geoefend te hebben is het tijd voor het echte werk; de klim! Als je de berg oprijdt is het belangrijk dat je een hoog toerental aanhoudt in een lage versnelling. Doe je dit niet en laat je

de auto de berg op ploeteren in een hoge versnelling met een laag toerental? Dan zou het zomaar eens kunnen dat de motor oververhit raakt en deze dus te zwaar wordt belast. Versnelt je auto niet meer terwijl je wel vol gas rijdt? Schakel dan op tijd terug en laat die motor maar toeren maken.

Master de haarspeldbocht

Ook in de haarspeldbochten moet je opletten! Je kunt deze bochten het beste nemen in de tweede versnelling, soms bij hele smalle wegen zelfs in de eerste versnelling. Dit omdat je binnen een aantal meter stil wilt staan vanwege het slipgevaar wat de bergtop met zich meebrengt. Kijk verder voor je een haarspeldbocht instuurt, altijd omhoog naar de weg, of het dalen naar de weg onder je, om te zien of er tegenliggers aankomen! Onthoud daarbij: in deze bochten heeft stijgend verkeer voorrang op dalers.

Perfect afdalen

Ga je de berg af? Gefeliciteerd, dan heb je het bijna gehaald! Voor het afdalen geldt dat je in dezelfde versnelling daalt als wanneer je naar boven rijdt. Op deze manier remt de auto namelijk op de motor en raken je remmen niet oververhit – wat kan gebeuren als je constant op de rem trapt. Oververhitte, kokende remmen zorgen voor lucht in de leidingen en dan remt de auto niet meer. Erg gevaarlijk dus.
Nog een laatste belangrijke tip: laat je auto nooit in z’n vrij naar beneden rollen, dit is eveneens ontzettend gevaarlijk! Maar dat hoeven we je niet te vertellen, toch?

Samen met de Renault Captur en de Renault Kadjar lichten wij deze winter veel auto-aspecten aan wintersport uit. Deze auto’s rijd je met een klein beetje kennis met gemak door het berglandschap! Heb jij nog een speciale tip voor een zorgeloze rit door de bergen?


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!