32graden

Een van de gedetailleerde weermodellen is HIRLAM. Daarin wordt het morgen 32ºC bij Arnhem. Het KNMI geeft nog maar een maximum van 25ºC op. De reden is…

charts_harmonie_t2m_bnl_32

…de berekening van het Harmonie-model. Waar komt ineens die enorme hap uit de temperatuur vandaan?

charts_harmonie_pcp_bnl_32

Hier dus vandaan! In de namiddag vreet een langgerekt buienfront zich een weg naar Duitsland met ervoor 30ºC en er achter tien graden minder. Bedenk dat op het grensvlak ook nog eens gigantisch veel warmte vrij komt door condensatie. Hoe kan het dan toch zo snel afkoelen? Dat komt omdat de warme laag aan het oppervlak maar dun is en door de stroming van twee kanten wordt ingesloten in een zogenaamde vore. Na het onweer is de warme taartpunt gewoon weg en is de atmosfeer weer terug gemengd naar de 6ºC per 1000m vuistregel.

charts_harmonie_pcp_bnl_28

Maar let op: volgens het HARMONIE model komt er morgeochtend al hevig onweer langs recht boven mijn hoofd in Krommenie. Alles tot en met 40mm per uur (!!!) is mogelijk.

opdenoordzee

In het HIRLAM model trekt dat onweer morgenochtend midden over de Noordzee. Dat maakt nogal een verschil zeg!

lifted2306

Hier de lifted index morgen.

cape2306

En de CAPE. Samen geen garantie voor onweer maar wel een voorwaarde. Lees je hierrrr nog even bij over beide waarden.

temperatuur2206

Hierboven de temperatuur vandaag. Heerlijk dagje zo. En mooi Hollands. Niks Parijs of zo.

Schermafdruk 2016-06-22 14.13.30

Hier de weerdata van 2016 tot en met de langste dag. Netjes binnen het klimatologisch gemiddelde allemaal. De zachte winter is goed te zien. De rest is normalen dan normaal. Beetje veel neerslag dat wel.

paris-climate-graph

Als we echt al het klimaat van Parijs hadden nu dan zouden de maxima in juni gemiddeld 23ºC moeten zijn en straks in juli 25ºC. Ik zie het nog niet gebeuren. Jullie wel? En daar zouden we nu al moeten zitten volgens de verhalen. We zijn op weg naar Zuid-Frankrijk met 17 miljoen Nederlanders. Geloof je het ook?

191020165

En het klimaat in Parijs zelf? Ja dat verandert ook gigantisch. Het hoogwater van begin juni haalde het namelijk niet bij het hoogwater van januari 1910 (best bijzonder eigenlijk hoogwater in januari). Hierr de bron van de foto. Veel meer toen-en-nu-foto’s daar. Must see.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.