32graden

Een van de gedetailleerde weermodellen is HIRLAM. Daarin wordt het morgen 32ºC bij Arnhem. Het KNMI geeft nog maar een maximum van 25ºC op. De reden is…

charts_harmonie_t2m_bnl_32

…de berekening van het Harmonie-model. Waar komt ineens die enorme hap uit de temperatuur vandaan?

charts_harmonie_pcp_bnl_32

Hier dus vandaan! In de namiddag vreet een langgerekt buienfront zich een weg naar Duitsland met ervoor 30ºC en er achter tien graden minder. Bedenk dat op het grensvlak ook nog eens gigantisch veel warmte vrij komt door condensatie. Hoe kan het dan toch zo snel afkoelen? Dat komt omdat de warme laag aan het oppervlak maar dun is en door de stroming van twee kanten wordt ingesloten in een zogenaamde vore. Na het onweer is de warme taartpunt gewoon weg en is de atmosfeer weer terug gemengd naar de 6ºC per 1000m vuistregel.

charts_harmonie_pcp_bnl_28

Maar let op: volgens het HARMONIE model komt er morgeochtend al hevig onweer langs recht boven mijn hoofd in Krommenie. Alles tot en met 40mm per uur (!!!) is mogelijk.

opdenoordzee

In het HIRLAM model trekt dat onweer morgenochtend midden over de Noordzee. Dat maakt nogal een verschil zeg!

lifted2306

Hier de lifted index morgen.

cape2306

En de CAPE. Samen geen garantie voor onweer maar wel een voorwaarde. Lees je hierrrr nog even bij over beide waarden.

temperatuur2206

Hierboven de temperatuur vandaag. Heerlijk dagje zo. En mooi Hollands. Niks Parijs of zo.

Schermafdruk 2016-06-22 14.13.30

Hier de weerdata van 2016 tot en met de langste dag. Netjes binnen het klimatologisch gemiddelde allemaal. De zachte winter is goed te zien. De rest is normalen dan normaal. Beetje veel neerslag dat wel.

paris-climate-graph

Als we echt al het klimaat van Parijs hadden nu dan zouden de maxima in juni gemiddeld 23ºC moeten zijn en straks in juli 25ºC. Ik zie het nog niet gebeuren. Jullie wel? En daar zouden we nu al moeten zitten volgens de verhalen. We zijn op weg naar Zuid-Frankrijk met 17 miljoen Nederlanders. Geloof je het ook?

191020165

En het klimaat in Parijs zelf? Ja dat verandert ook gigantisch. Het hoogwater van begin juni haalde het namelijk niet bij het hoogwater van januari 1910 (best bijzonder eigenlijk hoogwater in januari). Hierr de bron van de foto. Veel meer toen-en-nu-foto’s daar. Must see.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.