Klik voor groter beeld

Na de uitgebreide bespreking van de situatie in de Alpen en de VS door Hajo vanmorgen gaan we nu kort onze blik werpen op de middelgebergten. Het is nog even wachten op de 06Z run van GFS dus een actualisatie van de Alpenverwachtingen gaat nog niet lukken. ’t Is altijd maar weer afwachten of er voldoende skimogelijkheden zijn bij onze oosterburen. In de afgelopen twee weken is er op meerdere plekken een redelijke dump geweest. Zo lag op de Kahler Asten in het Sauerland toch bijna een halve meter sneeuw. De metingen van het Duitse weerbureau van vanmorgen laten zien dat er nog maar 18 centimeter van over is. De onderstaande webcamplaatjes van vanmorgen laten zien dat er nog wel geskied wordt maar de sneeuwconditie is niet om over naar huis te schrijven.

Klik voor groter beeld

Klik voor groter beeld

Morgen volgt echter een tijdelijke verlichting voor de Duitse wintersportlocaties

 

De vorstgrens ligt in Duitsland al een paar dagen tussen de 800 en 1100 meter. De sneeuwcondities gaan dus stevig achteruit. In de middelgebergten van Duitsland is de situatie wat beter. De metingen van de Duitse weerdienst van vanmorgen geven voor de Brocken in de Harz nog 89 cm, de Fichtelberg in het Ertsgebergte nog 56 cm, de Feldberg in het Schwarzwald 73 cm en de grosser Arber in het Beierse Woud 96 cm.

Na een koufront is vannacht koelere lucht binnengestroomd in Duitsland, er valt echter weinig neerslag meer. Zometeen gaan bij ons buien vallen, mogelijk met onweer en hagel. Deze buienstoring is gekoppeld aan een frontensysteem boven de Britse Eilanden en juist dit systeem gaat morgen voor extra wittigheid in Duitsland zorgen. Op het onderstaande kaartje van het Hirlam model is dat het paars ingetekende occlusiefront. De sneeuwgrens gaat zakken naar een meter of 300-400 en dat betekent dat veel wintersportgebieden in Duitsland en Tsjechië van een mooi laagje verse poeder worden voorzien. Toch wel lekker zo’n extra winters tintje net voor Oudjaar. In het Sauerland zal zo’n 10 tot misschien 15 centimeter vallen, in de Hartz en Erts zo’n 10-20 cm en in de hogere delen van het Zwarte en Beierse woud kan de sneeuwlaag aangevuld worden met plaatselijk 20-25 centimeter.

Geniet er dus nog maar even van want het nieuwe jaar begint ronduit slecht. want in de loop van oudejaarsdag en zeker op nieuwjaarsdag betekent de instroom van zachte lucht een eind aan de tijdelijk verhoogde winterpret. De vorstgrens stijgt in no-time naar 188-200 meter en gecombineerd met regen gaat dat een keiharde aantasting van het sneeuwdek betekenen..

 

Klik voor grotere kaart