Wat gaan ze zeggen aan de grens als ik mijn fantastische Toyota Avensis met dakkoffer en twee mountainbikes op het dak over twee grenzen rijdt met ook nog eens mijn buitenlandse vriendin mee? Wat ga ik zeggen? Dat we lekker geskied hebben en nu op weg zijn naar huis haha. Nee gewoon het eerlijke verhaal natuurlijk. Dat we als “seizoenswerkers” 3 weken Ischgl quarantaine erop hebben zitten en nu huiswaarts keren. Heb alles goed nagelezen en dat zou geen problemen moeten opleveren…  wie het beter weet mag het zeggen.

Inpakken met dit weertje is zo slecht nog niet. En zeker ook even nog een mooie wandeling maken. Eerlijk gezegd trekt het strand ook wel hoor nu. Echt een gouden klimaat dat West-Europa.

Het enige wat ons nog kan gebeuren is een enkele regendag door een koudebel die door het hoog weet heen te prikken. Het Amerikaanse model berekent dat voor komende zondag.

Het Europese model berekent “exact” hetzelfde maar dus met toch de bekende zoek de 7 verschillen. Hier weet de koudebel niet het kanaal over te steken en schuift die zelfs onderlands weer de oceaan op. Wel zit de rem een beetje op de berekeningen van +25 graden. De noordoostelijke tendens is sterk in de berekeningen en dat is toch nog een stukkie koeler.

Oost-Europa heeft net weer zo’n portie kou over zich heen gehad. Met op 1 april sneeuw in Bulgarije en gisteren…

… een halve meter in Macedonië.

Dus in die uitvloeiende kou is nog van alles mogelijk…. maar een WC komt er nog steeds niet. De luchtdruk blijft hoog….

En we hoeven niet eens naar Scandinavië te gaan voor hoge druk. Gewoon in ons kikkerlandje wordt praktisch niets onder de 1020hPa berekend. Met minieme sneeuwkansjes die doorlopen tot eind april.

Serieuze sneeuw valt nog in California vandaag en morgen. Metertje erbij!

Aan de andere kant van de USA een heelander weertje. Met een steppenbrand die een parkeerplaats in de hengst zet. 100 auto’s kaduuk.


Maar bij ons dus ook serieuze bosbrandgevaar de komende tijd door de droogte! In Duitsland ging het al ergens mis. Om eens een nieuw thema aan te snijden en niet enkel over Corona te praten. Maar we sluiten af in stijl. Kijk eens hoe Benjamin Netanyahu profiteert van de Corona-crisis! En zie eens wat Pieter Lakeman over het hele verhaal zegt!

Nee we sluiten toch maar af in wintersportstijl….

Fijne dag!

Categorieën: Mooi weer

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

19 reacties

Gerard · 5 april 2020 op 11:52

Soepele thuisreis Hajo. Gaaf filmpje, qua keuze voor mij een no-brainer op een wintersport site ;-), complimenten voor de maker

Leo · 5 april 2020 op 15:36

[img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/04/1586092847.png[/img]
De maximale zonkracht (bij zon op hoogste punt van de dag) is vandaag opmerkelijk hoog; bijna een vol punt boven de normaal en 0.5 boven de verwachting! Voor de tijd van het jaar; relatief dus. Het valt in het niet bij de 7 of soms 8 die we in de zomer halen en al helemaal bij de zuidelijker gelegen landen. Dus niet spannend en dramatisch; wel interessant. Twee dingen vallen samen: 1. het “gat” in de ozonlaag (zie hier: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/zeldzaam-ozongat-boven-de-noordpool en verder hier: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/ozongat-boven-de-noordpool/ (tevens een mooie achtergrond bij de hardnekkige vortex!) ) én 2. de extreem schone lucht m.n. juist boven het meetpunt Bilthoven (om 14.00 uur 3 ppb fijnstof en 6 ppb NO2). Het eerste wel gemodelleerd (overigens is die dikte -zo’n 305 Dobson eenheden- nou ook weer niet zo heel extreem; dat of lager (tot 240 DU) komt m.n. onder hogedrukomstandigheden wel vaker voor) ; het tweede vermoedelijk niet en waarschijnlijk de (al dagenlang) positieve afwijking t.o.v. de verwachting. Groot deel van de oorzaak zal uiteraard de lock-down zijn..

  OpAart · 5 april 2020 op 23:06

  Mooie bijdrage Leo! De beide links laten zien hoe complex het weer is. Hoeveel factoren een rol spelen voordat weer weer is.

vanDam · 5 april 2020 op 16:37

Hoek van Holland heeft voorlopig de hoogste temperatuur van vandaag, 22.4 graden.
Verrassend zo dicht aan de kust.

joke,riederalp · 5 april 2020 op 21:20

[img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/04/1586114366.jpeg[/img]

Hjs · 6 april 2020 op 08:54

Grondwaterpeil in orde op het moment na neerslagoverschot.

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/start-droogteseizoen-en-neerslagtekort/

  Marcel · 6 april 2020 op 09:17

  Nog wel, maar op de hogere zandgronden wordt het pijlsnel droger. Er wordt al volop gesproeid omdat de bovenlaag te droog is voor de jonge gewassen. En er zijn al weer veel kleine bosbrandjes. Een paar buitjes zijn meer dan welkom

   Hjs · 6 april 2020 op 10:23

   Jazeker, tis droogend weer, zon, windje, lage vochtigheid.
   Maar er is verschil tussen grondwaterpeil en de bovenlaag. Voor bomen ed is het grondwater van belang, voor beregening ook.
   Maar ben blij dat we eindelijk due strakke weststroom kwijt zijn.

Geert · 6 april 2020 op 11:21

Alweer een dagrecord gisteren?! Of is het gesjoemel?

  Martijn sonnenberg · 6 april 2020 op 13:00

  volgens cijfers wel, maar een dagrecord in deze periode van het jaar is toch absoluut niet interessant? dagrecord voor 4-4 is bijv 23,4 (uit 1946!). het ene jaar is begin april warm (zoals nu), het andere jaar koud (bijv vorig jaar)

   Gerard · 6 april 2020 op 13:24

   Opmerkelijk de gretigheid waarmee het KNMI iedere keer dit soort records uitgebreid naar buiten brengt.
   En die 23.4 is dat de echte of de “gehomogeniseerde” (=naar beneden gecorrigeerde) temperatuur?

    Hjs · 6 april 2020 op 14:49

    Uiteraard naar beneden, want de huidige hut geeft lagere temp aan. Dus eigenlijk is het nu nog warmer als de oude hutten nog gebruikt werden.

    Zowel gister als vandaag weer een absoluut warmte record voor de datum.
    Laatste kouderecord? 😉

Paul A Club1989 · 6 april 2020 op 13:25

Ik voorzie de eerste klimaatdrammers spoedig met een bericht komen over deze droge periode. Kan nooit lang duren.

  Jeroen amsterdam · 6 april 2020 op 14:37

  Gelukkig worden ze ondergesneeuwd door de corona berichtgeving. Ook geen woord over de cycloon bij tanuavu. Normaal zou dat uitgemolken worden.

  Bram · 8 april 2020 op 18:28

  De eerste zeurneuzen over klimaatdrammers zijn alweer een feit

Maarten · 6 april 2020 op 16:35

Hajo, veel sterkte met de reis, hoop dat alles voorspoedig verloopt.
’t Is wel jammer van die corona-crisis. Normaal gesproken gebruikte ik de korte ‘inlfuenza’ vakantie die hier in Bulgarije een of twee keer per jaar wordt afgekondigd om heerlijk te skien (want mijn drama-lessen op school moeten echt ‘live’ zijn). Nu bakken met sneeuw in Bulgarije, scholen potdicht, alles online (behalve dus mijn lessen), maar ook de ski-gebieden gesloten. Zelfs hier aan de overkant (ja, ik kijk letterlijk uit over de zee) is het strandwandelen verboden (stiekem wel al drie keer naar het ‘wilde’ strand gereden. Daar is niets of niemand, zelfs de wilde paarden heb ik niet gezien). West-Europa… Oost-Europa heeft het ook – en zonder een grens te passeren!

Tjeerd · 6 april 2020 op 21:11

Super auto die Avensis Hajo, heb er ook een gehad 20 jaar geleden. Al gearriveerd in Holland? Fantastisch weer hier. Geen co2 of stikstof. Schone lucht

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 7 april 2020 op 12:16

  Ja LOL ! En binnenkort ook geen voedsel vanwege CO2 tekort.
  Uit metingen is gebleken dat er nauwelijks een verschil is in CO2 gehalte in vergelijking met de periode van voor de corona ‘ crisis ‘. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *