We hebben juist ook in Nederland gezien wat er gebeurt als zeer koude lucht op zeer zachte lucht botst. Ook bij ons wat ijzel. In Hongarije en Servië leidde het tot spectaculaire plaatjes. Hieronder nog een paar.

We zitten in een overgangsfase naar zeer zacht weer. Waarbij we de modellen pas medio januari naar normale temperaturen zien terugdalen met meteen ook winterkansen dan.

Dit soort plaatjes zien we steeds nu in het Amerikaanse model aan het einde van de runs. Let op de hoge luchtdruk op Groenland. We zijn ook met een experiment bezig te kijken of er misschien een SSW komt die de winterkansen zou kunnen ondersteunen. Op dit moment lees je daar niets over.

We moeten het doen met de ensembles. En die zien we fors duiken maar dat vertekent. Ze duiken niet de winter in maar gewoon terug naar normale waarden voor januari. En ja vanaf zeg 7 januari zijn er kansjes.

Nu echt even loslaten en niet te veel mee bezig zijn. Er is ook te veel leuks om naar te kijken. Zoals en weerkaart van het kleine landje Slowakije met in het zuidwesten +0,8ºC en in het noordoosten -21ºC op hetzelfde moment!

Spanje breekt een absoluut december record van 2007.

Canada breekt absolute kouderecords terwijl Rio Grande Texas de hoogste decembertemperatuur sinds 1998 bereikt.

Natuurlijk heb je dan ook een absoluut “tweedagen-record” voor kerst…

https://twitter.com/NWSMidland/status/1475163476494594048

Zeer warme kerst dus in Amerika. Wat dat betreft hebben wij in Europa juist de Amerikanen het loef afgestoken. Wij hebben de koude kerst al op zak. Nu krijgen wij dus een zeer zachte jaarwisseling en zij gaan meteen in het nieuwe jaar de kou in.

Met al deze extremen ziet de kaart voor de uitbreiding van het sneeuwdek rond de wereld er juist niet extreem uit. Kijk je naar Eurazië zie je dat er duidelijk meer sneeuwdek is dan normaal. Alleen het oosten van de VS loopt even wat achter.

Qua sneeuwmassa op het noordelijk halfrond lopen we aanhoudend voor op de normaal. Toch zeker wel 250 Gigaton meer dan gemiddeld op 27 december.

Qua zeeijs hebben we dus meer zeeijsuitbreiding dan alle winters sinds 2014. En hebben we ook de regionen van de negatieve recordjaren 2012 en 2007 ver achter ons gelaten. We lijken op weg terug naar het gemiddelde over 2000-2010 en dan is het nog een flinke stap voor je weer terug bent bij de curves van 1990-2000.

Een opmerkelijke kaart is ook die van de temperatuur van het oppervlak van de oceanen. Zo’n kneiter van een La Ninja. Met de bijbehorende koude blob bij Alaska. Maar elders toch vooral een warme oceaan. Dat blijft toch de grote vraag…. wat doet die snelle gigantische ENSO cyclus uiteindelijk met de temperatuur van ons aardbolletje. Op zich is het zo dat overal waar het warm is de aarde ook meer energie aan het heelal afgeeft. Ik weet eerlijk gezegd niet eens om hoeveel opgeslagen warmte dit gaat op het hoogtepunt van een warme golf en hoe snel de aarde zo iets überhaupt kwijt kan. De bekende oceaancycli duren enkele decennia (multidecadal). Dus typisch zal het een jaar of 30 duren voor we op het dieptepunt van de ingezette afkoeling zijn aangeland.

En over die traag als een slak bewegende klimaatschommelingen heen hebben we dan nog zo iets als het weer. Met drie dagen regen in de Alpen met op donderdag zelfs een sneeuwgrens ruim boven 2000m. Maar hier hebben we goed nieuws: met de jaarwisseling schijnt de zon volop in de Alpen! Geniet!

PS Nog 3 dagen geduld met je donatie ajb.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Frans · 28 december 2021 op 12:23

Temidden van al het temperatuurgeweld ook een sneeuwrecord in de USA!

    Hajo · 28 december 2021 op 13:53

    Dat is vrij zeker te wijten aan La Ninja. Maar mooi die cycli… weer terug in 1970.

Paul A Club 1989 · 28 december 2021 op 21:10

Net aangekomen in Meribel. Sneeuwgrens in het dorp en zakkende. Nu sneeuwt het hard door. En de bruine bomen zijn almweer dik wit. Morgen heeft men ook sneeuw opgegeven….maar als ik zie dat we op onze snowboard letterlijk de gang van ons appartement in kunnen skien…gaan we er vol op morgen!!!

Gesloten voor reacties.