We krijgen een schitterende proef met de Omega-blokkade met deze vorstperiode. Hierboven de weerkaart voor morgenavond. Zoals hij dus wordt want op die termijn doen de dronken kapiteins geen gekke dingen met hun olietankers. En misschien zijn ze wel nuchter voor een keertje want dit weerpatroon schijnt lang te kunnen standhouden.

Dit is dus de startsituatie donderdag …

Het Europese model had hem gister als enige stabiel tot het gaatje op 19 februari, maar wel met op 16 februari een dooiaanval met regen over de Lage Landen als “saillant detail”.

En hier zie je hoe die run eindigde. Die tendens zien we nu al een dag (en dat zijn dus 8 modelruns): Omega met een overgang naar Wim Hof-terrasjesweer in de Lage Landen en in Spanje en Frankrijk al voorjaarsachtige temperaturen. Maar ook zien we varianten waarbij de Omega (deze dus Ω) kantelt en de winter terugbrengt naar de Lage Landen.

Gisteravond deze bijvoorbeeld in het Amerikaanse model. Zie vorig weerbericht.

6 uur later kwam natuurlijk de GFS18u die dus van nu tot 25 februari inderdaad een volledige stabiele omega laat zien.


Met een zacht einde op 25 februari voor de Lage Landen …

Het gaat dus om de exacte ligging van het hoog in het midden wat het voor ons kikkerlandje betekent! En wat doet dus de nieuwe run van het Amerikaanse model nu al tot de nacht op 26 februari?

Dit is het dan: de cliffhanger van de nieuwe run van het Amerikaanse model. Wederom een omega-blokkade die 14 dagen lang fluitend weet te overleven zonder barbapapa’s. Maar nu weer net als gisteravond – nee beter dan gisteravond op een manier – dat het tenminste in Nederland áánhoudend vriest tot het gaatje als dat geen pleonasme is.

Dit is hem dan. Als dit uitkomt hebben we twee dingen: a) de Omega-blokkade heeft zich bewezen; b) we krijgen in de Lage Landen de koude variant!

Hier even de hele atmosfeer door van de jetstream, naar 5km, naar 1500m naar de grond.

OK dat zijn wij weer vanochtend! En hoe is het in Springfield Illinois?

Ja ja ja. Op 200m hoogt 10 breedtegraden zuidelijker dan de Benelux. Vriest zo’n virus dan niet naar de gallemiezen? Of maakt de weerstand van de mensen een sprong als alles kapot vriest? Wie kent trouwens de truc om op koude nachten je dekens een keer een nacht buiten te hangen om alle stofmijt te doden?

Die dus. Die krijg je anders niet weg. Nu hoeft het ook niet weg. Dat is waarin de virologen ons bedriegen: alles is een ecosysteem en symbiose. Wij zijn enkel gezond vanwege ons evenwicht met miljarden schimmels, bacteriën, virussen en beestjes. Als je ziek wordt dan wél omdat je bent geïnfecteerd (er zijn helaas en dodelijk vermoeiend ook aluhoedjes die beweren dat de hele infectietheorie niet klopt) maar toch vooral omdat je even uit balans was. En dus een kans om de balans te herstellen. Als je het heel boud durft te stellen (en dat durven we hier) is zelfs of juist het overlijden van een zwakker persoon een herstel van natuurlijke balans. Of zelfs als je jong en kerngezond in een lawine overlijdt (zie recent rampbericht) is dat ook een natuurlijk proces. Dus nu is het prima iedereen te willen redden en daar ben ik helemaal voor, maar rep dan niet van Great Reset en dat alles anders en “terug naar de natuur” moet. Nee het gaat juist prima, het virus zelf is de natuur, een Small Reset, die je ook gewoon zou kunnen laten gebeuren en verder tot de orde van de dag. De bestrijding van het virus met lockdown is het minst natuurlijke wat je kunt doen. Dat is mensenwerk en wij mensen zijn….

Dat dus en dat zal de komende duizenden jaren ook niet anders worden. Wat we geloven is meer waard voor ons dan wat we zouden kunnen weten. Prima. Maar kies wel een goed en zuiver geloof en aanbid niet Mammon in de gedaante van de verschillende acteurs (politici) die ons in opdracht van anderen manipuleren tegen onze eigen bestwil. Zo kun je maar beter in het Vliegende Spaghetti Monster geloven. Dat is onschuldig. Of zullen wij vandaag afspreken samen in De Grote Omega te geloven? Heb daar maar meteen een nieuwe blogcategorie van gemaakt voor de komende dagen.

Terug naar het weer…

Zo lekker makkelijk. De hele analyse van het Europese model klaar! En die doet dus Omega-overgang naar dooi. Gaan we naar de ultieme enquete:

De pluim is binnen. Heb hem zorgvuldig ingekleurd. Komen we op hetzelfde uit als het KNMI vannacht op basis van de vorige run.

Mijn percentages leg ik bij 60% zacht en droog versus 40% koud en droog.

Wisselvallig is de vraag. Flinke kans op droge overgang naar dooi of terug de kou in. De pluim laat de neerslagkansen wel stijgen natuurlijk. Daarom is het ook een test voor de omega-theorie.  De hoofdrun is in elk geval kurrek droog! En we hebben één lijntje met 5cm sneeuw op maandag.

Deze is natuurlijk wel om in te lijsten voor het nageslacht. Ik heb echt al en paar sikkepieten horn klagen dat het allemaal niets voorstelt omdat het maandag alweer voorbij is. Ten eerste: als zij daarop speculeren mag ik het dan ook als ik er toch en beetje kijk op heb? Ten tweede: go f…. yourself en laat ons gewoon genieten in het nu! Wat en week! En nu ga ik snel kijken of er al geschaatst wordt!


Westzaan beet gister al spits af!

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties weer gisteren! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

hopjes · 10 februari 2021 op 08:52

Leuk en interessant bericht weer… bedankt!

  Hajo · 10 februari 2021 op 09:51

  Graag gedaan!

  BB-King · 10 februari 2021 op 13:58

  Vanauit onze woonkamer kunnen we alle schaatsers over de Gouw in Westzaan zien gaan. Alle kopsloten zijn helaas door sneeuw en wind verpest, maar dat mag de pret niet drukken.

  Morgen ook maar eens de schaatsen onderbinden en koek en zopie klaarzetten!

   Hajo · 10 februari 2021 op 14:51

   Doen!!

sneeuwfanaat(Ron) · 10 februari 2021 op 10:21

Wat een heerlijk bericht wederom,je hebt echt de smaak te pakken!!Ga zo door Hajo ,gisteren alweer kleine donatie gedaan voor het heerlijke leesvoer

Wim · 10 februari 2021 op 12:56

Gfs gaat nog steeds tot aan het gaatje
http://wxweb.meteostar.com/sample/sample_C.shtml?text=EHTW

Ivo · 10 februari 2021 op 19:06

Prachtig bericht hajo, dank je wel.

Gesloten voor reacties.