Even een kort bericht tussendoor. Want soms kom je van die modelruns tegen waar je als meteoroloog, weeramateur of wat dan ook niet anders van kan dan oprecht genieten en er even wezenloos naar te staren. De GFS06-run van deze middag was er zo een. Kijk eens naar deze kaart. Bam, wat een monster! Kerndruk onder de 940hPa, en dat al zo vroeg in het herfstseizoen. Zoiets ontstaat niet zomaar. Alle ingrediënten moeten aanwezig zijn en op exact het juiste moment op elkaar inwerken. Alleen zo krijg je een waanzinnig mooi Noord-Atlantisch Monster als deze: the perfect storm.

gfs-2014090806-0-240

Normaal gesproken ontstaat zo een diepe depressie makkelijk in de late herfst, vanaf midden oktober zowat, wanneer de temperatuursverschillen tussen het Noordpoolgebied en de gematigde streken almaar groter worden. Zover zijn we voorlopig nog niet, dus moet het nodige temperatuursverschil van elders komen. Is het niet vanuit het noorden, dan wel vanuit het … . Juist, lang moest ik dus niet zoeken. Dit is de kaart voor binnen exact 10 dagen. Tegen dan berekende GFS-06 het restant van een nieuwe orkaan die als een brok gebalde warme energie naar het noordoosten beweegt. Tegelijkertijd ligt een koude depressie op de Labradorzee tussen Groenland en Canada.

gfsnh-2014090806-5-300

Een paar dagen later krijgt die depressie van een straalstroompuls een zetje, de oceaan op. Want ja, in september wordt die straalstroom weer sterker en belangrijker voor ons weer.

gfs-2014090806-0-300

De timing is gewoon perfect, en de cocktail explosief.

gfs-0-336

Met dit dan als resultaat. Binnen de 48h geraken de orkaanwarmte en koude Canadese lucht zo om elkaar verstrengeld, dat de depressie waanzinnig snel uitdiept en uitbreid. Een bom! Aandachtige lezers hebben zich ongetwijfeld al vragen gesteld bij de wel heel lange termijn waarop dit zich afspeelt. Binnen veertien dagen pas, dus de kans dat deze kaarten op exact deze manier werkelijkheid worden ligt dicht tegen de 0%. Dit is gewoon pure meteofictie, maar wel hele mooie. Alhoewel … 

two_atl_2d0

Op het satellietbeeld van een kleine twee uur geleden zie je de kiemen van de orkaan nu al ontstaan. Volledige meteofictie is het dus niet. Net ten zuiden van Kaapverdië ligt momenteel een ongestructureerde onweerszone die heel langzaam naar het westnoordwesten beweegt. De Amerikaanse weerdienst geeft momenteel een 30% kans dat die zich de komende 2 dagen verder organiseert tot een tropische storm, en een kans van 60% om die status binnen 5 dagen te halen. In dit kalme Atlantische orkaanseizoen zijn dat grote kansen. Ver weg nog voorlopig en we houden het in het oog, want ergens verwacht ik richting het einde van september wel een flinke toename van de kansen op onbestendig weer in West-Europa. Blijf het hier volgen, en lees Ronaldo’s actuele bericht over extreme weersituaties elders in de wereld.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

10 reacties

Gesloten voor reacties.