Wat een geweldige dag hebben we achter de rug. Getuige deze geweldige foto. Dan doel ik natuurlijk niet op het hondenweer in de Lage Landen, maar op de stevige sneeuwval in de Alpen. De mooiste cams staan natuurlijk in het weerbericht van Hajo van gisteren en vanochtend ook in dit speciale bericht over het Val d’Anniviers. Dikke pakken sneeuw in de centrale Alpen. Maar het  is natuurlijk niet alleen maar hosanna. In de lagere delen (<400-500 meter) viel gewoon regen en de gebieden op gemiddelde hoogte (tot 1000 meter) was de sneeuw zo zwaar en nat dat er schade is ontstaan aan de natuur. Wel grappig dat de oostelijke alpen in eerste instantie helemaal geen sneeuw konden verwachten in verband met een te hoge sneeuwgrens, maar dat we ook juist daar hele dikke sneeuw hebben gezien. Juist op die scheiding van warme en koude lucht is de neerslagintensiteit het hevigst.  Mijn geliefde Filzmoos viel ook in de prijzen, evenals ganz oben @ Obertauern en Die Tauplitz, die al helemaal klaar zijn voor het winterseizoen. Maar goed, zware sneeuw zo vroeg in het seizoen heeft ook z’n nadelen.

Electra

 Niet alleen komen de takken op de weg terecht waardoor automobilisten in de problemen komen, maar ook kunnen deze takken op elektriciteitskabels vallen waardoor een heel gebied zonder elektriciteit komt te zitten. Allemaal winterse ongemakken.

 

 En je zal dit maar op je (auto)dak krijgen. Dan heb je meteen een convertible.

Maar als je dan ziet dat men in Seefeld alweer de eerste langlaufloipe heeft geprepareerd, dan zijn eigenlijk alle ongemakken snel vergeten. Wie gaat er niet glimmen van deze beelden?

En hoe ziet een noordelijke stuwing, de zogenaamde Nordstau, er dan van boven uit? Nou zo! Gisteren in noord Italië prachtig weer door dalende luchtstromen die de lucht volledig uitdrogen en ze zon vol op laten schijnen. En kijk een s op rechts… de staart van de depressie (het hoogtelaag) dat bij ons verschrikkelijke regen veroorzaakt en in de alpen sneeuw! Zodra de Alpen volledig bepoedersuikerd zijn en er geen wolken zijn, dan zal ik opnieuw mijn ruimtepak aantrekken en wederom een mooie foto maken  🙂

En hoe dan verder? De bovenstaande kaart is de berekening zoals GFS 12u dat aangeeft. (en EC – en GEM) Het hoogtelaag, of koudeput, wordt aan de  noordkant afgesnoerd door een hogedrukgebied. Dit dynamische hoog zorgt ervoor dat het koude lagedrukgebied geen kant op kan. Uiteindelijk weet het laag een deuk te schieten in het hogedrukgebied en in zuidoostelijke richting weg te trekken. Hierbij is de route wederom over de oostelijke Alpen. Het gaat echter erg langzaam allemaal. Voor de Lage Landen betekend dit plensbuien en perioden met regen . En eenmaal boven de warme Noordzee kan het zomaar intensiveren. De wind gaat er geleidelijk wel uit.

Prikpunt Tirol

Vandaag is er dan nog een kans op sneeuw vanaf 1200 meter in Oostenrijk, daarna zal de sneeuwgrens stijgen en op woensdag, als het laag wederom de oostelijke Alpen passeert, zal de sneeuwgrens boven de 2000 meter liggen. Helaas. Na alle euforie van gisteren worden we eigenlijk weer met beide benen op de grond gezet. Ach het is pas oktober. Als dit een speldenprik is van Koning Thialf, dan wil ik graag medio november nogmaals kennis met hem maken. De messen zijn geslepen, de eerste munitie is ingeslagen en de strategie is bepaald. Zodra de aanval is ingezet zullen wij hier als eerste verslag doen. 

Prikpunt Savoie

Hallo weerman Ronaldo, je vergeet de Franse Alpen! Natuurlijk niet. Vandaag en morgen worden de Franse Alpen ook heel mooi voorzien van een laag wit goud vanaf zo’n 1300 meter.  Maar ook daar in de loop van de week oplopende temperaturen. De eerste sneeuw krijgt het ook daar moeilijk. 

 [metaslider id=25296]

En eigenlijk ben ik best wel een beetje teleurgesteld. Afgelopen week stond er in de berekeningen van de GFS nog een mooie optie op een noordelijk component. Dat wil zeggen: een lagedrukgebied dat via de Noordkaap z’n route koos over Polen richting de oostelijke Alpen. Dat is eigenlijk helemaal van de kaarten verdwenen. Noordelijk Scandinavië duikt diep de winter in. Maar de kou kan west EU (nog) niet bereiken. Een westelijke tot zuidwestelijke stroming is evident in de laatste berekeningen. Een nieuwe aanval van sneeuw en kou laat even op zich wachten. Daarentegen laat de ECMWF een mooi hoog boven onze omgeving groeien met rustig herfstweer vanaf vrijdag. Koffiedik kijken wat mij betreft.

[metaslider id=25319]

En zoals beloofd aan reageerder Paul (en ook wellicht voor andere geïnteresseerden) nog even een kijkje naar het heftige Saison of typhones aan de westkant van de Pacific. Allereerst wil ik melden dat ik enorm trots ben dat Reinier van den Berg (RVDB) mijn data heeft gebruikt in zijn weerbericht van gisterenavond met betrekking tot dit onderwerp. Gisteren zag ik een tweet (twitter) van RVDB langskomen dat er een enorme orkaan onderweg was naar naar India. Zelf had ik die (nog) niet gezien. Ik heb geantwoord dat er op de Pacific ook nog twee tyfones in ontwikkeling waren. Hierop twitterde RVDB, of ik wist wat de namen van deze tyfones waren. Als “die hard hurricane watcher” wist ik dat natuurlijk. Uiteindelijk heeft hij de satelliet foto’s die ik hem getwitterd heb gepubliceerd tijdens het weerpraatje na het 8 uur journaal op RTL4. Dus een weerbericht op “national television” met een vleugje Wintersportweerman. Als ik de kans niet had gekregen van Hajo om hier weerberichten te schrijven, dan was dit nooit gebeurd. Hajo bedankt.

Het Atlantische orkaanseizoen zal de boeken ingaan als de slapste in de laatste 30 jaar. Dit jaar waarschijnlijk geen één “major Hurricane”. Dat wil zeggen een orkaan met een kracht hoger dan 3 op de Saffir-Simpson schaal. Het orkaanseizoen aan de westflank van de Grote Oceaan is juist vrij actief. India wordt geterroriseerd door Phailin. Deze gaat waarschijnlijk als categorie 4 orkaan aan land in het oosten van India waar 12 miljoen mensen wonen. En dan is er nog orkaan Nari die op de Filipijnen beukt en richting Vietnam koerst. John Kerry, de Minister van Buitenlandse Zaken van de VS heeft zijn staatsbezoek afgezegd vanwege deze orkaan.  Als laatste is er orkaan Wipha. Eigenlijk nog een tropische storm, maar in potentie ook een monster, die richting Japan koerst. Een mooie week voor de meteorologen. 

Dan sluit ik af met een heerlijke foto van mijn favoriete wintersport dorp. Als jongetje van 10 ging ik daar voor de eerste keer op wintersport. En ik kom er nog steeds. Met tussenpozen kom ik daar al 35 jaar. Onvergetelijk. En jouw favoriete wintersport dorp? Deel het maar in de reacties, dan is het voor mij en vele andere bezoekers ook wellicht een optie om eens heen te gaan . Fijn weekend allemaal.

Tegenwoordig ook op twitter: @WeermanRonaldo

Dit weerbericht is opgesteld n.a.v. de GFS – GEM en ECMWF van 12u


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

39 reacties

Reacties zijn gesloten.