overzicht

Veel activiteit in de tropische gordel

Terwijl wij gaan genieten van een nazomerse periode krijgt het oosten van de USA te maken met een tropische storm die wellicht wederom kan uitgroeien tot een orkaan als het systeem richting New York koerst. Aankomende zondag doet, bij ons en in het oosten van de USA en in Japen en op Hawaï, zijn naam geen eer aan maar volgende week komen er bij ons nog voldoende zon-dagen. Aan de andere kant van de Oceaan gaat het echter spoken. En het is lekker druk in de tropische gordel. Veel tropische activiteit met hier en daar veel bedreigingen. Van links naar rechts (I symbolen niet meegenomen): L =  TS Madeline, ten noordoosten daarvan Lester. Boven Georgia ligt Hermine. Boven de Atlantische oceaan ligt Gaston die de Azoren begreigd. En nabij Japan ligt Namtheun. Met name Hermine is gevaarlijk.

hawaii

Lester, met een mooi oog ten oosten van Hawaï, en Madeline ten zuidwesten en in kracht afnemend

Rondom Hawaï liggen 2 systemen. Madeline neemt in kracht af en heeft the Big Island aangedaan met veel regen. Lester koerst af op Maui en Oahu. Op Oahu ligt het welbekende Waikiki Beach. In 1995 heb ik deze eilanden bezocht. Werkelijk adembenemend mooi.

namtheun

Namtheun bedreigd Japan

Japan wordt bedreigd door Namtheun. Vorige week kreeg Japan de Tyfoon Lionrock nog voor z’n kiezen. Japan ligt dan ook in een actief pad van diverse orkanen. Derhalve wordt het land van de reizende zon dan ook een paar keer per jaar getroffen door tyfonen.

hermine georgia

Hermine boven Geaorgia eerder vandaag

Onze aandacht gaat vanavond uit naar Hermine. In het nieuws veelvuldig besproken. Veel schade in Florida maar gelukkig geen slachtoffers. Nog niet, want Hermine is nog niet uitgeraast.

CrWuQC3WIAA_1VD.jpg large

Fraaie parkeerplaats voor je boot in Florida

Geen slachtoffers, wel schade in Florida. Boten de wal opgekwakt, huizen onder water, uitval van electrisiteit, veel schade door de regen en de stormvloed. Niet eens zozeer door de wind. Niet meer dan wat afgeknakte bomen en wat afgeblazen daken.

HERMINEtcmovieFinal

Hermine eerder vandaag bij het verlaten van Florida

Hermine brengt veel regen met zich mee. Mijn gezin en ik hebben ook te maken gehad met Hermine. Nou ja….toen was het nog I99. Vorige week zat ik op de Dominicaanse Republiek en werden wij getroffen door de voorloper van Hermine. Op dat moment was Hermine nog niet eens een tropische depressie. Maar wat een regen. En ook veel wind. Het feit dat Hermine toen nog geen TD was, kwam door het feit dat zich aan de grond nog geen lagedruk gebied had gevormd. Dan is zo’n systeem slecht een tropische golf. (I99) Het strand was afgesloten vanwege de golfslag. 2 zwembaden waren dicht. Er mocht slechts gebruik worden gemaakt van 1 zwembad (tevens de cocktail bar) Als je van je kamer naar de eetzaal liep was je binnen 10 meter drijfnat van de regen. Zelden zo een bak met regen gezien. Nou ja, één keer eerder in Florida in 2007 nabij Naples. 60 MPH werd op de highway al snel 10-15 MPH door de intense regen. En nu dus ook op de Dom. Rep., gewoon warm water regen. Heel bijzonder.

153527W5_NL_sm

De Koers van Hermine de komende dagen

En I99 is uitgegroeid tot Hermine. Met veel convectie, nog sterkere regen, veel meer wind, met alle gevolgen van dien. En Hermine is van plan om de hele oostkust van de Verenigde Staten te bezoeken. Het systeem koerst richting het noordoosten, richting oa New York State en New Jersey. En dat is extreem gevaarlijk vanwege het feit dat juist dit gebied dichtbevolkt is.

Hermine NYC - kopie

Hermine onderweg naar NY State en NYC

Eenmaal boven de Atlantisch Oceaan zal Hermine wederom in kracht toenemen. Wellicht niet met windsnelheden die orkaankracht bereiken maar het systeem zal zeker weer energie halen uit het oceaanwater dat zo’n 29°c is. Met Sandy uit 2013 nog in gedachten….. Zal mij benieuwen wanneer de landelijke media e.e.a. oppakt. De Amerikaanse media heeft reeds zeer duidelijk gesteld dat Hermine een probleem gaat worden en uitermate gevaarlijk is.

nyc nullschool

Boven open water gaat de wind ook weer toenemen

Dus de komende dagen zal ik dit systeem scherp in de gaten houden. Als Hermine eenmaal op de breedte van NYC richting het noordoosten koerst zal ze in kracht afnemen doordat ze boven koeler water komt. Dat is echt funest voor een TS of Hurricane. Over eventuele gevolgen voor ons weer is nog niets bekend. Afwachten.

canada hermine

Zelfs Canada wordt beïnvloed door Hermine

Maar Cananada wordt eerst geraakt. Veelal met zware regen want de wind zal er uit zijn. Nova Scotia, meestal berucht om z’n sneeuwstormen, wordt tropisch belaagd. Toch ook wel apart.  Dan spreek ik de wens uit dat we deze drukverdeling ook de komende winter aanhouden. Dat zou betekenen (eindelijk) eens winter voor de Lage Landen en het oosten van de USA eens in een zuidwestelijk stromingspatroon. Zoals ik eerder deze week ook afsloot: Kannie wachten!!

 

Fijn weekend.

Categorieën: Extreem weer

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

4 reacties

Gesloten voor reacties.