Hierboven Thyon 2000 in de Quatre-Vallées. Een van de gebieden waar het mooi sneeuwt vanochtend. We maken eens een rondje en kijken waar de meeste sneeuw valt. De Pyreneeën staan met stip op 1 zoals ik hierrr vanochtend al liet zien. Ook de sneeuwval in de Portes du Soleil wil je niet missen. Stukje zuidelijker zien we mooie sneeuw in…

lesmenuires2111

…in Les Menuires

stmartindebelleville2111

… en in het 400m lager gelegen St. Martin de Belleville. Aan die kant van de Alpen is mijn BV3 in elk geval gered. Kijk verder zuidelijk in de Franse Alpen ook nog even naar de fullHD 360° onder in de wondere wereld van Saint Delmas-le-Selvage!

grimentz2111

Ook pas een beetje sneeuw maar wel heel mooi wit: het Val d’Anniviers

valsavarenche2111

Gaan we naar de zuidkant: het Valle d’Aosta. Koud en mooie sneeuw. Wel nog lang niet de dump die eerder op de kaarten stond. Daarvoor is er nu gewoon te veel naar de Pyreneeën geschoten. De weergoden zijn altijd dronken en kunnen niet richten bij het …..

simplon2111

De schoorsteen in Simplon aan de Simplonpas. 1500m en wit gebleven en nu misschien wel die toef erop? We gaan het volgen de komende uren.

hasliberg2111

Hasliberg aan de noordkant om te laten zien dat het toch echt een sneeuwsandwich is.

bern550_2111

En de Zwitserse hoofdstad Bern op 550m hoogte vanochtend. Allemaal zeker niet recordvroeg of zo hoor! Dat was 30 oktober 2008. Zie hierrr.

piotta_gotthard2111

Even terug naar de zuidkant van de Gotthardpas…

airolo2111  

En nog iets zuidelijker Airolo in het Zwitserse Tessin vanochtend. Je weet wel van die zuidelijke skigebieden die in de 21e eeuw geen sneeuw meer zouden zien. 

damuels2111

Steken we door naar Vorarlberg in Oostenrijk. Dit is Damüls. De sneeuwgrens was er vanochtend al naar 1000m gezakt.

samnaun2111

Komen we bij Ischgl-Samnaun in Tirol en Graubünden. De kou is hier duidelijk gearriveerd. Maar nog niet heel veel sneeuw.

westgipfel2111

Nu dan verder naar het oosten. De Westgipfel boven Hinterglemm vanochtend. Een van de gebieden waar het nog niet heeft gesneeuwd. Wel is het kouder geworden en loopt er in het dal fraai bewolking binnen. Volgens Bergfex kan hiertussen vrijdag en woensdag meer dan een halve meter poeder vallen bij een sneeuwgrens ruim onder het dalniveau. Hoe dat zit gaan we zo zien op de weerkaarten.

dietauplitz2111

Eerst nog even een blik verder naar het oosten: het papa-wil-ook-wat-gezinsskigebied Die Tauplitz. Zie hun meerdaagse weerbericht. Morgen al flink kouder en dan komt de sneeuw. Dat die piste zo op 1500-16oom nog helemaal wit is sterkt mij in mijn keuze dat het redelijk was om de BV aan twee webcams op te hangen terwijl het toch ook respresentatief zou zijn voor de hele Alpen.

zwoelfermitte2111

St, Martin de Belleville zat al snor zagen we hierboven. En het middenstation van de Zwölferlift in Hinterglemm is ook nog steeds wit. En als het daar morgen weer begint te sneeuwen ben ik zekerder dan ooit dat het niet meer groen wordt voor 10 december. Of er daarna een Weihnachtstauwetter komt: dat is nog veel te ver weg, maar reken maar van niet.

gem2111

Voor we de serieuze analyse doen eerst als waarschuwing voor hosannaberichten een kaart van het Canadese model voor 1 december. WC is terug en hoe! Niet realistisch maar dit model doet niets dat strijdig is met de wetten van de natuurkunde. Het kan dus alsnog een terugkeer naar een zacht patroon voor de rest van de winter.

pluimNL2111

We doen meteen even die Y-splitsing voor Nederland en eigenlijk de Lage Landen als geheel. Al dagenlang zijn de modellen het onderling, tussen iegen runs en binnen het eigen ensemble nauwelijks voor een dag of 4 eens. Op dit moment ligt de duidelijke splitsing in het ensemble rond 26 november. Gemiddeld horen we nu zo rond de 5°C te hangen dus het wordt ofwel  een fase lang iets warmer dan gemiddeld ofwel we slaan al snel duidelijk een veel te koude richting in. Waar gaat dat vanaf hangen?

ec2911

De hoofdrun van het Europese model zit aan de warme kant van de Y-splitsing dus dat zien we makkelijk op de kaart terug. Er is net als in de run van gisteravond trouwens een enorm contrast tussen de Alpen die sowieso mooi koud lijken te blijven en wat er in de Lage Landen zou kunnen gebeuren. Dat is op bovenstaande kaart duidelijk te zien.

temps-scandinavie2111

Ook Zuid-Scandinavië zou in dit scenario fors opwarmen. Terwijl het er vanochtend om 9 uur nog brrr was.

koudlid2111

Een voorbeeld van een koude route voor de Lage Landen vinden we in het ensemble van het Amerikaanse model. In dat model is er veel minder steun overigens voor een dergelijk scenario. Je ziet hier het Azorenhoog veel meer als blokkade en toch ook een soort Scandihoog die de inversie over land in stand weet te houden. En daarmee de koude temperaturen op standaardmeethoogte.

ec0112

Het leuke van vanochtend is dat zowel het Amerikaanse als het Europese model ondanks een zachtere tussenfase van de hoofdrun – voor de Lage Landen dus – uiteindelijk kiezen voor mooie winterse en ook sneeuwrijke oplossingen. Hier het Europese model met een geweldig koufront richting Alpen op 1 december. 

gfs0712

En hier het Amerikaanse model met meteofiction richting Sinterklaas. Brrrrr. En nu ga ik snel nog een apart bericht tikken voor wat er dit weekeinde in de Alpen gaat gebeuren!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.