De weerkaarten zijn zijn geschud. Europa ligt onder vuur van een westelijke straalstroom zoals ik gisterenavond reeds meldde en voor de Alpen is het bericht van Hajo eerder vandaag nog steeds “up to date”. Morgen regen en zondag sneeuw. Geen enkele reden voor paniek, mede omdat de reisdag wellicht stormachtig en regenachtig verloopt, maar sneeuw onderweg is voor morgen uitgesloten. Dus, dan maar ff de winter opzoeken. En waar anders kunnen we dat doen dan in het koude Amerika en Canada. Deze landen, met name N-O USA wordt beïnvloed door de ene winterstorm na de andere. En het heeft echt helemaal niets met de Polarfortex te maken. Gewoon een speling van het lot en een samenspel van luchtdrukverdelingen. Zo koud als op Enceladus, de koudste maan van Saturnus wordt het natuurlijk niet. Door het Albedo effect en omdat het zo ver van de Zon ligt is het daar -198ºC. 1/5 van die temperatuur is echter wel gehaald, in Canada.
Knallend koude lucht wordt aangevoerd vanuit de Noordpoolstreken zoals we op de bovenstaande kaart kunnen zien. Afgelopen week had Chicago -28ºC – Quebec zelfs -38ºC. En het blijft relatief koud in deze streken maar dat komt niet door transportkou. Die gaat er volledig uit. Nee, in N-O USA is het over het algemeen de uitstraling (inversiekou) wat de klok slaat de komende week. We kijken straks daarvoor naar de pluim. Vandaag en morgen wordt er echter nog wel koude lucht aangevoerd.
En die koude lucht, die weinig vocht bevat, scheert over de grote meren van Amerika en Canada. En deze meren zijn nog niet bevroren. Met een temperatuur van zo’n 4 graden geeft het water dus wel warmte (lees: vocht) af aan de overtrekkende koude luchtstroom. En dan krijg je Lake effect snow. Dat hebben we deze week ook gezien in Turkije, Griekenland en het Midden Oosten. Het Lake effect is echter niet zo heftig als afgelopen maand, omdat het water inmiddels enorm is afgekoeld. Als straks de meren bevroren zijn is er van het Lake Effect niets meer over.
Dit zijn de verwachtingen voor morgen. Via The Weatherchannel
Dit is de theorie.
Dit is de praktijk. Hier zie je hoe het in elkaar steekt, via de modis satelliet: Worldview. De koude lucht die eigenlijk geen vocht bevat, trekt over de meren. Overal is het onbewolkt, behalve aan de lijzijde van de meren. Wolkenstraten vormen en die sneeuwen uit zodra ze boven land komen. De voeding houdt dan namelijk op en de wolken verliezen hun vocht. Sneeuw dus.
En dan krijg je deze foto’s die op internet (Twitter) verschijnen. Dit is Michigan
Deze wil ik jullie niet onthouden. Dit is in noord Turkije gisteren. Zelfde theorie. Alleen is het water van de Zwarte Zee iets warmer dan de grote meren. Dus meer afgifte van vocht, dus meer sneeuw.
En die Amerikanen zijn het echt zat, dat koude weer. Vorig jaar al geteisterd door de vorst en nu weer. Tja, wie geeft deze rakker een lift?
En zoals het er nu naar uitziet krijgen ze een beetje lucht. Alleen schijn bedriegt. Een hogedrukgebied neemt het heft in handen de komende week en krijgt de USA te maken met inversiekou. Minimum temps van -15ºC tot -20ºC zijn dan ook makkelijk haalbaar. En alleen maar door uitstraling. De bovenlucht dus warmer door een koude plaklaag.
Even terug naar morgen voor de lage landen. De storm wordt minder intens berekend. Wellicht de Wadden en Groningen. Het laag trekt dan toch weer iets noordelijker dan eerder berekend. Genoeg daarover.
Eind komende week staat in het teken van een ferme weersverandering. Het is nog net te ver weg om hele duidelijke verwachtingen te scheppen, maar het staat al een paar dagen op de kaarten dat er na 15 januari wellicht een koudere trend op gaat treden in de weersituatie. Een oceaanblokkade is zeer waarschijnlijk. Misschien dat mijn collega weermannen morgen of de dagen erna meer licht in de duisternis kunnen brengen. Maar de kaarten zijn echt mega spannend. We houden het nauwlettend in de gaten voor jullie.
Fijn weekend.
49 reacties
Gesloten voor reacties.