Allereerst, jammer dat het Nederlandse voetbalteam de finale op het WK niet gehaald heeft. Herkenbaar hoor. De Rode Duivels waren in de kwartfinale ook iets beter dan de Argentijnen, maar toch moesten we het toernooi vroegtijdig verlaten. Volgende keer nieuwe kansen. De foto hierboven heb ik net in mijn tuin genomen. Rechts zie je in de metserskuip hoeveel regen er de voorbije 48 uur gevallen is. Massa’s, zoveel is duidelijk! Links heb ik toch al maar het kinderzwembad uitgehaald, want volgende week liggen er een aantal zomerse, droge dagen op ons te wachten. Verderop in het bericht meer daarover.

[metaslider id=44686]

Eerst even een terugblik op de voorbije dagen. Wat waren die triest seg. In ieder geval toch in de regio waar ik woon. Hierboven de neerslagkaarten van (eer)gisteren. Heel de regio rond Nederlands Limburg kwam er bekaaid van af, vooral in Maastricht. Tel de twee waardes bij mekaar op en je komt op een totaal van 90mm, wat meer is dan er normaal in een hele julimaand valt. Op zich komt dat in de zomermaanden nog voor, maar dan dikwijls door zeer intense onweersbuien. Dat was nu niet het geval. Puur frontale regen, gevangen in een stilliggende cyclonale kromming. Daarom dat nu een veel groter gebied getroffen werd. Ook bij mij thuis in Vlaams-Brabant viel er iets van een 70mm, nog steeds bijzonder veel.

graph_12310121

De eerste meldingen van ontruimde jeugdbewegingskampen en van uit hun oevers getreden waterlopen komen inmiddels binnen. En waakzaamheid blijft geboden, want  hoewel het vandaag  een stuk warmer is, blijft de atmosfeer onstabiel. Vandaag en morgen kunnen er weer fikse (onweers)buien ontstaan. En omdat alles in het zuidoostelijk deel van de Lage Landen zeiknat is, kan het vooral in die regio door de verdamping van al dat vocht weer flink misgaan. Het noorden van Nederland (Groningen, Friesland) houdt het weer een stuk droger en zonniger. Ja, het zijn twee verschillende werelden dezer dagen.

verbier

Ook in de Alpen was het de voorbije dagen ronduit herfstig. Hier in Verbier zie je de sneeuwgrens mooi gelijk liggen met de boomgrens.

hintertux

En in Hintertux viel gisteren weer zo’n 20cm bij.

Australie

Waar ze zich ook in de handen kunnen wrijven is in Australië. De voorbije dagen is er weer zo’n 20 cm bijgevallen, zoals hier in Hotham. Ook Nieuw-Zeeland doet sinds een week weer mee met de sneeuwval.

[metaslider id=44697]

En het is nog niet gedaan. Vanaf morgen passeert er weer een nieuw koufront vanuit het zuiden die zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland weer tot 30 cm vers poeder zal achterlaten.

ECM1-72

Eergisteren heb ik het al even aangehaald. Er zit sinds half mei een vast patroon in de weerkaarten en ook volgende week is dat niet anders. Eigenlijk een klassiek voorbeeld van laaglandzomerweer. Het is een zich steeds weer herhalende cyclus die om de 6 tot 10 dagen weer gereset wordt. Dit is de kaart voor komende zondag. Een westelijke stroming brengt een einde aan de warmte van de komende dagen (stap 1).

gfs-0-126

De as van het Azorenhoog ligt echter zodanig dat er continu weer een uitloper van tot over onze hoofden rolt (stap 2), zoals je hier kan zien op de kaart van dinsdag. Dinsdag en vooral woensdag worden dus weer uitgesproken zomerse dagen, met veel zon en temperaturen die in de lift zitten.

gfs-0-174

Stap 3 is dat die uitloper doorschiet en gevolgd wordt door een thermische depressie van over de Golf van Biskaje. De wind wordt dan zuidelijk, heter en onweerachtiger. Houd die fotocamera’s al maar in de aanslag voor volgende week donderdag en vrijdag.

ECM1-240

En dan eindigen we bij de laatste kaart voor zondag binnen 10 dagen. Vergelijk deze kaart maar eens met die van stap 1 en zoek de verschillen. Niet makkelijk hoor. De cyclus is dus rond en we kunnen weer van vooraf aan beginnen. En daar ziet het dan ook naar uit. Het Azorenhoog ligt in ieder geval al klaar in positie.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

17 reacties

Gesloten voor reacties.