Oudejaarsdag is aangebroken. Dubbel feest want ook Hajo viert vandaag zijn verjaardag! Ik wens hem mede namens het hele team een hele leuke en gezellige dag! De website loopt als een trein, hij is met zijn gezin op vakantie in Zell am SeeKaprun, alle reden om blij te zijn. We blikken eens kort terug hoe 2013 verlopen is. Verder komt het weer aan bod in de Lage Landen en we kijken of er nog steeds sneeuw in de verwachting zit voor de Alpen.

Winter, Elfstedenkoorts, sneeuw en koud
In januari sluipt de winter de Lage Landen binnen en jawel zelfs het e-woord is gevallen want we zitten op Elfstedenkoers. Ook Hajo heeft dit door en pakt dit snel op. Op 10 januari begint het te vriezen en komt het tot een vorstperiode die op 26 januari eindigt.

Opvallend is dat het regelmatig sneeuwt in deze periode. Nog opvallender is dat Hajo maar eens besluit om het ijs te testen met zijn caravan. Hoe stupid maar wel leuk!

sneeuw pluim

Met deze pluimen lopen de rillingen over je lijf en daar kunnen we nu wel van dromen.

ijshoogte

15 cm hebben we nodig en alle seinen staan op groen. Lees het hier Helaas gooit de sneeuw roet in het eten en gaat de Elfstedentocht niet door.
Het aantal bezoekers op de site is inmiddels fors opgelopen en piekt zelfs tegen de 10.000 bezoekers per dag. Er zijn zoveel reacties dat er een speciale weerpro pagina is geopend om de boel nog een beetje overzichtelijk te houden. Diverse bezoekers willen wel eens een gokje wagen met een zogenoemde bv (boude voorspelling) die Hajo in het leven heeft geroepen en zijn handelsmerk is welke kant het weer op gaat in de verre vooruitzichten. Hajo formuleert die bv’s zo goed dat het dus ook aanstekelijk is voor de lezers. Frederic neemt de taak op zich om dit te sturen. De weerpro pagina draait overuren en meer dan 200 reacties was heel normaal.

Februari verloopt verder koud in de LL. Van tijd tot tijd valt sneeuw maar het is meer kwakkelkoude want overdag dooit het vaak nipt. Op 16 februari komt Hajo op het RTL Nieuws met zijn uitleg over veiliger op de piste in Lech.


Op 17 februari is Hajo te zien op VTM met een reconstructie over het ongeval van Friso.

sneeuw alpen

Als we de maand verder bekijken zien we dat in de Alpen sneeuw ligt maar daar is het juist vaak zachter dan in de Lage Landen terwijl in de Pyreneeën recordhoeveelheden sneeuw valt en dorpen geevacueerd moeten worden. Lees het hier

De winter verloopt vrij koud en heeft een lange adem.

Lente, doorzettende kou en uitbreiding team
Voor wie denkt dat in maart de lente begint mis! Hajo kopt met: “Meteorologen van Meteoconsult hebben zulke kaarten nog nooit gezien”
De wind blijft Oost en maar Oost en de kou is niet weg te slaan. Mijn BV ging dan ook faliekant de mist in toen ik verwachte dat eind maart de 20 graden wel gehaald zou worden. Op 26 maart werd er zelfs nog geschaatst in Nederland

In april besluit Hajo om het team verder uit te breiden en vraagt aan enkele weerpro’s of ze het team willen versterken. Op 12 april wordt door mij het eerste weerbericht geschreven en besluit Hajo om door te gaan in het zomerseizoen en dat wordt een groot succes!

29 mei valt er nog steeds in de Alpen en in de Pyreneeën gaan zelfs de liften open.

Zomer, landelijke hittegolf
Zomer 2013 was bijzonder warm en juist in de vakantieperiode is het erg mooi en warm weer met zelfs een landelijke hittegolf van 21 tot 27 juli

Herfst, storm en westcirculatie
In oktober begint de wc (westcirculatie) op volle toeren te draaien en vrezen we voor winter 2013/2014 tevens komt het sinds lange tijd tot een zware storm waarvoor het KNMI een weeralarm heeft afgegeven.
Weerman Ronaldo had dit al eerder in smiezen en zijn voorspelling kwam dan ook uit.
In Canada en de VS valt de eerste sneeuw al van het seizoen en we weten nu hoe diep winters het er nog steeds is.

11 oktober

De eerste grote dump in de Alpen is op 11 oktober en ja Zell am See Kaprun is in het dal witter dan nu.

8 november gaat het wintersportteam naar Winterberg. Er volgt een evaluatie en er wordt besproken hoe de site beter gemaakt kan worden. Tevens wordt een bezoek gemaakt aan partnergebied Wintersport-Arena Sauerland. Bier drinken en lekker eten hoort er ook bij en Hajo was het al vergeten maar de eerste sneeuw van dit seizoen heeft hij daar gezien op 10 november.

Winter, een moeizame start
December verloopt zacht in de Lage Landen maar aan de zuidkant van de Alpen valt later een bak met sneeuw tot 1,5 meter aan toe terwijl delen aan de noordkant er bekaaid vanaf komen.

Tot zover enkele hoogtepunten uit het jaar 2013. Lees ze nog eens terug en zie hoe de site enorm gegroeid is en steeds verder uitbreidt. Voor Volgend jaar staat een telefoon App op het programma en krijgen we misschien wel eigen weerkaarten. We zitten niet stil.

Voor het weerbericht voor de Alpen verwijs ik jullie naar het bericht van Frederic. Daar heeft hij gisteren zo zijn best op gedaan en ga ik nu even niet verder op in behalve dat de dump er voor zondag nog steeds opstaat en dan vooral weer aan de zuidkant. Voor de Jaarwisseling in de LL is de kans op regen zoals eerder voorspelt vrij groot. Mogelijk is het in het westen al droog rond de klok van 24:00 uur. Daar hebben ze de beste papieren. Helaas, niet het leukste scenario maar zoals ik in een eerder bericht vertelde: Het kan niet altijd feest zijn maar het feestje kun je wel altijd zelf maken! Iedereen een fijne Jaarwisseling. Kijk uit met vuurwerk en een schitterend 2014 gewenst hopelijk met verse sneeuw in de Alpen en nog een winters toetje in de Lage Landen!


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

32 reacties

Gesloten voor reacties.