lienz1706flakes

Het is weer een ochtend met schitterende wolkenluchten in de Alpen. Hierboven zitten we bij Lienz. En bij Kufstein was het wolkenspel al helemaal goddelijk vanochtend…

Video mag er zijn toch?

vorarlberg1706

Voor het gemak hebben de Alpen vandaag temperaturen vergelijkbaar met wat we in de Lage Landen hebben. De komende dagen echter daalt het kwik daar harder dan bij ons. Hierboven de grafiek voor Vorarlberg met onze partners Montafon en Kleinwalsertal. Zaterdag is dus het absolute dieptepunt. Daarna weer warmer maar nog wel regenachtig. Begin juli perspectief in de meteofiction.

droogtevoorbij

In Nederland is het trouwens met de droogte gedaan vanaf woensdagavond. Zie hier wat er de komende 10 dagen komt. Meer dan 20mm. België loopt wat achter en de Costa del Bretagne is samen met de Algarve de droogtetopper.

front

Hier zie je hoe woensdag een perfecte glijbaan naar de Alpen ontstaat met het eeuwig hardnekkige Azorenhoog. Woensdagavond in de Lage Landen eindelijk weer eens een klassiek front. Singing in the rain lijkt me. Die video hebben jullie nog te goed…

zaterdagsneeuw

Daarna staat er in heel Europa een straffe noordwester met een dagenlang aanhoudend groot buienfestijn. Zie de kaart voor zaterdagavond. Hier aan de kust nog de beste kansen voor opklaringen.

gestaag en schuift er ook neerslag binnen.

zaterdagsneeuw

Vrijdag kan de sneeuwgrens voor het eerst al onder de 2000m zakken en voor zaterdag wordt in Oostenrijk al gerept van 1700 à 1800m! Dat zou wat zijn want de laatste periode was het soms bijna 35ºC in Oostenrijk (die waarde is nergens gehaald trouwens).


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.