lienz1706flakes

Het is weer een ochtend met schitterende wolkenluchten in de Alpen. Hierboven zitten we bij Lienz. En bij Kufstein was het wolkenspel al helemaal goddelijk vanochtend…

Video mag er zijn toch?

vorarlberg1706

Voor het gemak hebben de Alpen vandaag temperaturen vergelijkbaar met wat we in de Lage Landen hebben. De komende dagen echter daalt het kwik daar harder dan bij ons. Hierboven de grafiek voor Vorarlberg met onze partners Montafon en Kleinwalsertal. Zaterdag is dus het absolute dieptepunt. Daarna weer warmer maar nog wel regenachtig. Begin juli perspectief in de meteofiction.

droogtevoorbij

In Nederland is het trouwens met de droogte gedaan vanaf woensdagavond. Zie hier wat er de komende 10 dagen komt. Meer dan 20mm. België loopt wat achter en de Costa del Bretagne is samen met de Algarve de droogtetopper.

front

Hier zie je hoe woensdag een perfecte glijbaan naar de Alpen ontstaat met het eeuwig hardnekkige Azorenhoog. Woensdagavond in de Lage Landen eindelijk weer eens een klassiek front. Singing in the rain lijkt me. Die video hebben jullie nog te goed…

zaterdagsneeuw

Daarna staat er in heel Europa een straffe noordwester met een dagenlang aanhoudend groot buienfestijn. Zie de kaart voor zaterdagavond. Hier aan de kust nog de beste kansen voor opklaringen.

gestaag en schuift er ook neerslag binnen.

zaterdagsneeuw

Vrijdag kan de sneeuwgrens voor het eerst al onder de 2000m zakken en voor zaterdag wordt in Oostenrijk al gerept van 1700 à 1800m! Dat zou wat zijn want de laatste periode was het soms bijna 35ºC in Oostenrijk (die waarde is nergens gehaald trouwens).


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.