Of deze webcam nieuw is weet ik niet maar ik had hem nog niet eerder gezien, het Landwasserviadukt bij Savognin in (waar anders dan) Zwitserland. Het mooiste is misschien nog wel dat de webcam alleen een foto maakt als er een trein rijdt. Wie ontdekt er welk traject dit is?

De webcam boven Berchtesgaden die sinds de grote sneeuwval in januari verdwenen was heeft ook weer nieuw leven gekregen. Waarom pas zo laat? Misschien dat ie moeilijk te bereiken was of het lawinegevaar op de helling nog steeds te hoog?

En niet met de pistebully zoals het in Loser ging maar gewoon met de hand, is Stefan toevallig aan het werk geweest?

2 toerskiërs maakten hier gelijk goed gebruik van door even voor de webcam te gaan zitten. Ik vind het wel geniaal.

Nu ik het toch even over Loser had, hoe is het daar eigenlijk? Nou nog steeds genoeg sneeuw en alle liften in operatie. Alleen de speeltuin links onder in beeld is even buiten gebruik. Beetje half bewolkt, hier nadert het front ook langzaam.

In Nederland en Vlaanderen is het inmiddels goed vies weer. Later op de middag intensiveert de wind ook nog even aan de kust met in Zeeland mogelijk een zeer zware windstoot. In de Alpen schuift de bewolking binnen met in Frankrijk al lokaal een druppel of vlok.

Op de hoogste berg van Duitsland zien we verschillende lagen bewolking wat de aanwezigheid van onrust verraadt. Op deze top gaat zeker weer 25cm vallen!

WOW waar is dit ensemble van? Actueel de temperatuur op 1500m hoogte 20 graden onder het langjarig gemiddelde. Nou helaas is het een er van ons bed show. In het noorden van Amerika zit weer een enorme bak kou, dit keer meer westelijk rond de Rocky’s. De kou stroomt hier zo langs het noord-zuid georiënteerde gebergte terwijl het in de Alpen föhn zou opleveren.

Sterke föhn hebben we vandaag aan de noordkant, het duurt gelukkig maar heel even. Halverwege de zondag slaat het om en maakt het een duikvlucht naar nordföhn.

Dit is wat er gebeurt vanmiddag, let op de lijntjes (isobaren) boven Zwitserland. Eerst zien we nog zuidwest richting maar binnen 6 uur is dat omgeklapt naar noordwest. Dat gaat gepaard met stevige wind en even korte intense neerslag. Daarna komt een zwakke noordelijk stuwing op gang die tot dinsdag aanhoudt.

Ik heb voor deze termijn maar eens het Nederlandse HIRLAM erbij gepakt, eens zien hoe dit model presteert in de Alpen. Het lijkt vrij in lijn met de andere modellen; overal minimaal 10cm, 20cm is waarschijnlijk en hogerop mogelijk 40 tot 50cm. De centimeters zullen denk ik wel vrij lastig te meter zijn omdat het heel geleidelijk sneeuwt voor 3 dagen, de sneeuw krijgt dus ondertussen wel de tijd om wat in te zakken.

En verder in onze wintersportdorpen? Hoge druk aan de macht. Volgende week een piek tot over 1040hpa en daarna blijft het gemiddelde gewoon nog hangen op 1025 wat ook gewoon nog een hoge druk situatie betekent. Worden de voorjaarsvakanties dan de meest zonnige weken van het seizoen tot nu toe? Trouwens, weet iemand waarom er knikjes per etmaal in de luchtdruklijnen zitten? Is de luchtdruk in de bergen lager overdags? Ik heb er nog nooit van gehoord en kan zo snel ook niets vinden online. Iemand die er toevallig wat meer over weet of er wat meer research naar wilt doen?

In de Para run van het GFS kwam het hoog nog zodanig noordelijk dat er nog een flinke bubbel aan kou over de Alpen kon stromen. In veel andere modellen komt de kou niet noordelijk genoeg of wordt alleen het oosten van de Alpen aangetikt. De temperatuur is dus nog een onzekere factor maar dat de zon lekker gaat schijnen is denk ik voor heel veel vakantiegangers en kinderen een geschenk.

Net als in Nederland waar we vanaf donderdag een geweldige periode in gaan met nauwelijks wind, nachtvorstjes en temperaturen richting maximaal 10 graden. Maar het allerbelangrijkst is de zon die onvoorwaardelijk zal schijnen, de eerste terrasjes zullen hun deuren openen. Voor mijn gevoel is het nog kort geleden dat ik in Nederland op het terras zat, heeft misschien te maken met onze bijzondere zomer. Naja wie durft er half februari gewoon lekker in het t-shirt op het terras te gaan zitten?

 

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

44 reacties

Gesloten voor reacties.