Nu het wintersportseizoen in de Alpen toch echt voorbij is focust deze site vooral op het zomer(sport)weer. Zo kon het gebeuren dat we een geweldig wintersport-evenement over het hoofd zagen: de Tenzing-Hillary Everest Marathon. Liefhebbers van de bergen weten meteen waar we het over hebben: sinds 2003 -op 29 mei- het jaarlijks eerbetoon aan sir Edmund Hillary en zijn sherpa Tenzing Norgay die op 29 mei 1953 als eersten het dak van de wereld bereikten. Overigens is er nog een editie: de Everest marathon die sinds 1985 iedere twee jaar georganiseerd wordt.

Mount Everest marathon tent

Even relativeren bij het zien van deze foto. Sta ik zelf als er bij de start van een hardloopwedstrijdje een paar druppels vallen liever nog even in de kantine.. de dames en heren van dit evenement doen het zo. Basiskamp (5364 meter) bereikt luidt het onderschrift! Dat was na 10 dagen klimmen vanaf Lukla (2860 meter) alwaar de deelnemers waren ingevlogen vanuit Kathmandu. Met als apotheose 3 dagen zware sneeuwval.

Mount Everest marathon 12

Vorige week donderdag (29 mei) was het dus zover. De start toch op tijd bereikt. Die was overigens wel verplaatst naar Gorkashep op 5164 meter, om de zware sneeuwval aan de andere zijde van de berg te vermijden.

Mount Everest marathon 10

Geconcentreerd aan de streep.

Mount Everest marathon 16

Op weg!

 Mount Everest marathon 18

 Was het verschil in kleding al opgevallen?

Mount Everest marathon 104

Mooi.

Mount Everest marathon 109

En ook leuk hoor. Dit komt dan weer niet heel vreemd op me over. Vergelijkbaar te zien bij een willekeurige wedstrijd in de lage landen: de wat minder getalenteerde lopers altijd in het lang, toppers ook midden in de winter in korte broek of rokje.

Mount Everest marathon 19

Wat een decor!

 Mount Everest marathon 64

Mooie plaat. En diep respect. Op de rug gezien de vrouw die als 3e zou eindigen: Asmita Rai, 5h15 over de marathon.

 Mount Everest marathon 79

Dappere strijder!

Mount Everest marathon 91

 Mount Everest marathon 119

Mount Everest marathon 128

Hmmm. Carnavaleske toestanden? Als ik dit in Rotterdam bij een 5 km prestatieloopje zie, ja. Doe je best, loop door! Nu echter kan ik me dit voorstellen. Zelf deed ik ooit een trail (Des Fantomes) in de Ardennen, geheel onverhard dwars door alle schitterende natuur. Je wordt overweldigd en euforisch! Tijd is dan niet meer belangrijk. Vastleggen die hap!

Mount Everest marathon 228

Maar de registratie was er gelukkig wel, perfect georganiseerd zelfs. Zo kunnen we dat heerlijk nazien en in perspectief plaatsen. Ten eerste valt op dat het podium op de marathon volledig bezet wordt door Nepalezen.

Mount Everest marathon 231

De finish ligt in Namche Bazar (afgedaald naar 3440 meter). Hier de winnaar: Sudip Kulung. Hij had slechts 3 uur en 52 minuten nodig voor deze marathon! Er staan 3 Nederlanders in de uitslag. De snelste daarvan was Richard Dreijer in precies 7 uur en 32 minuten. Dat lijkt langzaam in vergelijking met de winnaar maar eens even zien. Op uitslagen.nl lukt dat al snel. Diverse ultralopen, trails, cross, enz. Mooie uitslagen waaronder de marathon van Spijkenisse afgelopen december in 3h27. Een goede atleet dus, die precies laat zien hoe extreem het was!

Mount Everest marathon 265

De Amerikaan Micheal T. Lotze en de Duitse Eileen Bauer finishten zo goed als hand in hand na ruim 12 uur en 40 minuten.

Mount Everest marathon 267 

131e en laatste finisher was de Australiër Richard Duggan. Onderweg geweest: 26 uur en 22 minuten.  Eervolle prestatie: de Belg Jeremy Kersten werd 2e op de halve marathon in 3h42. En oh ja, dan was er ook nog een ultra-marathon.. 65 km. Dat is vrijwel alleen weggelegd voor de Nepalezen. Samir Tamang won in 7h17! Nog veel meer schitterende foto (verslagen) op facebook.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

6 reacties

Gesloten voor reacties.