Terwijl de hele meteorologische goegemeente zich blindstaart op een weerrecord dat vandaag zeker niet verbroken gaat worden (zie mijn uitleg hieronder) kijk ik toch met enige zorg naar de dag van morgen en dan vooral de nacht op vrijdag. Al was het omdat twee van onze vier kindertjes die nacht met hun combiklas groep 5&6 op kamp gaan op de biologisch-dynamische kampeerboerderij de Rodenburghoeve te Krommeniedijk. 

ens1906_00

Kijk nog even terug naar mijn bericht waarin ik toch wel netjes op tijd de zondvloed in Oostenrijk aankondigde en dat ik opende met een ensemble dat verdacht veel leek op het ensemble van vanochtend voor…. Midden-Nederland. Ter geruststelling zie ik dat de Oostenrijkse-piek toch wel bijna dubbel zo breed was als nu de Nederlandse. Minder geruststellend is dat het hele GFS-ensemble als ik goed kijk op 1 lijntje na mee omhoog stuift naar die toch wel zorgelijke 30 tot 50 mm regen in 6 uur. Je mag bij deze grafiek niet meer uitsluiten dat er ergens binnen 24 uur 100mm zal neerdalen.

Zat het Europese model gisteravond nog op een wat meer geleidelijke gespreide neerslag over 48 uur met twee pieken zit het model nu toch ook meer op een alarmerende afvoerputjeskoers. Boven land zie ik maximaal 14mm per 3 uur maar enkele uren later boven de Waddeneilanden ook wel 20mm per 3 uur (we kijken zo nog naar de nieuwe pluimen als ze binnen zijn). In elk geval verschilt de trekrichting tussen het Amerikaanse model en het Europese. De laatste houdt het toch vooral op de oostelijke provincies van zuid naar noord. De eerste doet zoals nog eens in meer detail uitgerekend door het WRF model van Wetterzentrale…[dc_slider slider=”18341″ captions=”true”]Aiaiaiai… ik fiets zo toch nog ff naar school om de leraar te melden dat ze toch maar ergens een veilige slaapzaal voor de kids standby moeten houden. Dit is niet grappig meer. 50mm/3uur en dat 3 tot 6 uur lang. Met natuurlijk ook onweer en windstoten van dien.

Na de mooie uitleg van Frederic gisteren kijken we natuurlijk ook naar de CAPE en lifted index. We weten nu allemaal wat het betekent: CAPE de maat voor de stijgingspotentie van luchtdeeltjes door de hele luchtkolom en de Lifted index in °C die zegt hoeveel te warm (of te koud) een luchtpakketje zal zijn nadat het vanaf het oppervlak is opgestegen naar 500hPa (+/- 5km). Het opvallende is dat GFS nu de allerzwaarste neerslag precies boven Nederland berekent terwijl deze indexen aan de Pools-Duitse grens het hoogst zijn. Tja daar schuilt denk ik het ook mooi door Frederic aangegeven addertje onder het gras: horizontale windschering en de nabijheid van zee kunnen het onweer aanwakkeren terwijl elders bij een perfecte onweerspotentie de neerslag helemaal niet goed op gang komt. Feit is dat de natuur graag afvoerputjes opzoekt en dat die vaak tamelijk onvoorspelbaar blijven. Kortom: 72 uur lang op de buienradar loeren dan maar en die staat niet voor niets in de rechter kolom op deze site. Ik ben ook benieuwd of er zo veel neerslag gaat vallen zonder groot onweer en windstoten. 

 zicht18-19-06

Tja en nu dan naar de temperatuursontwikkeling voor vandaag. Volg het voor elke locatie per 10 minuten via deze pagina. Sjaco waarschuwt me dat het vandaag toch nog zou moeten kunnen lukken vandaag het absolute temperatuurrecord van Warnsveld 23 augustus 1944 (38,6°C). Ik zeg: nee dat zit er niet meer in. En dan vooral omdat we in de ochtend met een veel lager zicht (veel meer vocht in de lucht) zijn gestart dan gisteren. Zie het gat tussen linkeruiteinde en rechteruiteinde in bovenstaande 24-uurs grafiek.

10mintemp_zuidlimburg

Ja in Maastricht schijnt nu de zon en gaat het kwik omhoog. Maar waarom schijnt daar de zon? Juist omdat er net een onweer langs de grens naar het noorden is getrokken. Wat doet onweer? Het haalt de overmatige warmte uit de luchtkolom (de regen neemt de condensatiewarmte mee naar beneden). Tuurlijk zie je het kwik dan in de ochtend bij dat eerste uurtje zon spectaculair stijgen. Maar geloof me die curve vlak straks weer snel af en Maastricht mag blij zijn als het iets hoger eindigt dan de 31°C van gisteren.

Waar het er even leek in te zitten vanochtend was Noordoost-Nederland. Daar was het vanochtend vroeg bijna 10°C warmer dan gisterochtend op dezelfde tijd. En ging de curve net zo snel omhoog. Maar één blik op de buienradar volstaat om te zien dat de pret van korte duur is. En prompt zien we in de grafiek van Eelde al een flinke knik omlaag rond 10 uur vanochtend. En het onweer moet daar nog passeren! En geloof me ook dat ik die knik en al die grafieken nog niet eens had gezien toen ik de titel van mijn verhaal rond 9.45u verzon. Ik baseerde me zoals gewoonlijk op mijn gut feeling en qua meteorologische inschatting op het zeer heiïge weer in vergelijking met gisteren, het uitblijven van grootschalig onweer gisteren en het vroege optreden van onweer langs de grens vandaag.

 

En dan heb ik nog zo iets van: 1944? Dat was toch nog in de zeer warme klimaatfase tussen ruwweg 1925 en 1950? Terwijl wij alweer dik in de afkoelende fase zitten na de warme fase 1975 tot 1998. Nee ik focus dan eerder op nieuwtjes als dat we de koudste start van de zomer in het arctische gebied hebben sinds het begin van de metingen in 1958 dan op tweets van Reinier van den Berg.

 

Tja, als je je nek de verkeerde kant op uitsteekt dan krijg je pijnlijke decepties zoals deze. Dat gaat echt nog lachen worden de komende 10 jaar als ze allemaal van een zeer koude kermis thuiskomen onze bekende weermannen en -vrouwen.

 

En hij gooit ook al zelf – terwijl ik dit weerbericht zit te tikken en terwijl mijn boude titel dus al voor iedereen open en bloot was vastgelegd – om 10.13u de handdoek in de ring. Nu ja. Kop op en rehabiliteer je met een tijdig weeralarm voor morgen!

Ik breng even onder de aandacht dat de pluim van het Europese model om is. Hier de hoogste neerslagpiek zoals nu berekend. Zuid-Oost Nederland maakt kans op 22mm in 6 uur. Veel grotere gebieden in Zuid-, Midden- en Oost-Nederland maken kans op 50mm in 24 uur. Geen Oostenrijkse toestanden, maar toch! Noord-West Nederland ontspringt de dans in deze berekening maar ik ben er met oog op de WRF-kaarten hierboven niets gerust op. 

Met dank aan Frederic en Arjan zijn we op de hoogte van de sneeuwstorm in Nieuw-Zeeland. Een “antarctic-blast” noemen ze het daar. Hier de eerste plaatjes. Op het zuidelijke eiland wordt boven 200m meer dan 25cm in 24 uur verwacht. Volg het op Google News voor Nieuw-Zeeland.

Het leuke nieuws waar we mee eindigen is dat we nu ook weer niet op weg blijken te zijn naar kouderecords eind juni. Gisteren leek juni te eindigen met maxima van 12°C. Nee, de nieuwste berekeningen gaan netjes uit van mijn “new normal” 15°C en dan misschien in juli weer ietsje meer. Wie gaat er in de reacties weddenschappen over de hoogste neerslag in de Benelux vanaf middernacht tot zaterdag 24 uur coördineren? Ik gok 50mm recht boven Den Bosch.

Update 20-06 19h45 De volgende voorspellingen zijn binnengekomen:

 

Naam mm Plaats
     
Leo 75 Rotterdam of Deelen
Roland Zwammerdam 65  
Conure (Katwijk) 52  
Hajo 50 Den bosch
Spyfromthesky 45,6 Wageningen
Dennis 45,5 kop Noord-Holland of Friesland
Ronaldo 45  
JeroenTH (Mill) 39  
HansvK 36  
Frederic 35  
Gerda 30  
Eric 27  
Nature trail 26,2  
Sjaco (Rotterdam) 14 Noord-Limburg
Markiemark 0,01 Grathem 🙂

 Actuele stand (donderdag 18h00):

 Na het bekijken van de kaart op hetweeractueel.nl de plaats zoeken; daar zien we dat Emmen nu aan de leiding gaat met 66.8 mm.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

94 reacties

Gesloten voor reacties.