lesmenuires2003

Het is moeilijk een vrolijk bericht uit de Franse Alpen te posten vanavond. Mijn gedachten gaan uit naar de redders die er de hele nacht en ook morgenochtend door zullen werken voor morgenmiddag een vers laagje sneeuw de rampplek zal gaan bedekken. En toch deel ik het bericht van Jan die vandaag met splitboard (snowboard dat je kunt splitsen om als een toerskiër te kunnen stijgen) op pad was in de bergen rond Les Menuires.  Hij ziet het dorp in de verte liggen tijdens zijn tocht en schrijft nadien: “Prima weer nog, wolken komen eraan. Nu nagenieten met biertje en nog de zon die verdwijnt achter de bergen.” Had hij op dat moment nog niets gehoord?

obertauern2403

Mark stuurt deze uit Obertauern. Top dag natuurlijk. Droomdag…. wat een schitterende pistes.

crash

Door een corrupte tweet-code was mijn avondupdate vanaf hier niet meer vindbaar. Ik zet het nu snel terug….  de tekst houd ik ultrakort… je ziet voor een punt in de Franse Alpen en daarmee voor heel West-Europa een temperatuurc…. op komst.

contrast

Nog onzeker of het stormachtige weer de hele Alpen gaat treffen of dat de Franse Alpen het knietje van het hoog gaan meemaken…

bogota2303

In Bogota viel zondag 24cm hagel/sneeuw. Dat gaan we in de Lage Landen niet meemaken… maar stormachtig en zeer klam wordt het wel de komende twee weekeindes…

accu-ec-2403

In de Alpen komt wel heel veel meer sneeuw. Halve tot hele meter volgens het Europese model.

accu-gfs-2403

En het Amerikaanse doet nog wat meer…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.