In het westelijk Alpengebied is het een grauwe dag. Zoals hierboven in Les Crosets in de Region Dents du Midi, het Zwitserse gedeelte van de Portes du Soleil. Aan de zuidkant zijn er de eerste sneeuwbuien. We zitten met een “halve” Föhnsituatie met een sterke zuidwestelijke stroming. Over de hoofdkam heb je dan een zwakke zuidelijke component.

Iets ten noorden van ons is de winter nog steeds niet voorbij. Het zijn nog steeds de bewegingen op de kaarten die in een eerder stadium ook voor de Lage Landen berekend waren.

In Schotland heb je met deze kaarten dan dit plaatje vanochtend.

 

De zuidwestelijke stroming wordt donderdag nog één keer afgewisseld voor een koude noordwestelijke. Met dito sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Veel heeft het niet om het lijf. Maar het kan nog een mooie winterse skidag zonder slush opleveren. Ik zit tegen die tijd in Val Gardena trouwens in het kader van de Gardenissima komende zaterdag. Door de kronkels in de isobaren is er ook stuwing tegen de zuidkant van de Alpen. Zelfs sneeuwonweer lijkt mogelijk te zijn daar.

Vervolgens de situatie vanaf komende zondag. Je ziet dat er nog redding is voor de marathon van Rotterdam. Want de temperatuur piekt zondag behalve in een smalle strook langs de kust waar bewolking het kwik weghoudt van de 20ºC. Daarom is op veel plaatsen zaterdag de warmste dag. Mensen: een feest zo’n eerste warme weekeinde!

Koester het want in Scnadiinavië gaan meteorologen uit van een aanhoudend koude april. Remko, onze man in Scandinavië, tipte ons daarover.

Hier het ensemble van het Amerikaanse model voor de Lage Landen. Richting medio april weer een dip in temperatuur maar de marathon van Rotterdam krijgt er juist van langs met warmte. Ik moet mijn eerste marathon nog lopen maar ook voor mij heeft zo’n event een bepaalde magie. Doet ons hardloopkanon Leo eigenlijk mee?

Het Europese model voor zuidoost-nederland: terwijl Rotterdam zich in het zweet loopt zit men in Brabant en Limburg en in België op terras aan een potje bier! Toch een mooi vooruitzicht!

Dutchweek Gerlos staat voor de deur. Zij pikken donderdag de sneeuw nog even mee op sneeuwzekere hoogte. En gaan dan voor een finale op zaterdag met 15ºC. Ook in de Alpen is het voorjaar begonnen. Ondertussen is het in Italië zo bar met regen en lage temperaturen dat de boeren vrezen dat er in juni geen eerste oogst mogelijk is. Men heeft nog niet eens kunnen zaaien en poten. Daar soms toch ook aan denken als we het over weer en klimaat hebben.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

20 reacties

Gesloten voor reacties.