kleinwalsertalschnee

Kleinwalsertal vanmiddag. Kanzelwand. Drie werkmannen en een pissende voorman. Wat ze doen? Ze scheppen sneeuw op het zeil waardoor onderaan het zeil een hoop ontstaat die morgen door een pistenbully op de piste kan worden geschoven. Bij de Parsennpiste – die een halve meter dik is op een  groene weide – zag ik bij twee bochten een rare bult van paar kuub sneeuw liggen. Na enig gepieker is mijn enige conclusie: gedropt door een heli!

hochfeugen

Steve: “Hochfügen bewolkte dag maar naar de avond kwam er weer blauwe lucht door”

kaltenbach1

Steve: Kaltenbach: zicht op dalafdaling Zell am Ziller.

sauerland1

Fréderic in “mystiek” Willingen.

kunstsneeuw-willingen

Willingen aan Zee… ehhh een kunstsneeuw spaarbekken.

skiwelt2112

Jeroen in de skiwelt

zellamsee2112

funtenseetauern2112

Nou dat waren de plaatjes van vandaag en vanavond…

jeroen-brocken

Brockenboog of Brocken spectrum

En ja hoor: op 25 oktober riep ik in dit artikel mensen op vooral op te letten op het Brocken spectre. Ik beloofde degene die de eerste kiek zou insturen een levenslang lidmaatschap op de Cloud Appreciation Society. Nou het werd dus onze eigen Jeroen Elferink. Mooi hoor.

seasurface2112

Nou we hebben weer een nieuwe kaart van de wereldwijde zeewatertemperatuur. En de koude vlek is er nog hoor… dus als het hiermee toch koud gaat worden in Europa faalt Stefan Ochs weer die nu nog de held van meteorologisch Europa is met zijn prognose van 1 november dat de koude vlek door een lock in van een depressie voor langdurige zachte zuidwestelijke aanvoer zou zorgen. Maar goed… volgende week hebben we weer een kaart en dan kan de koude vlek alsnog weg zijn en heeft Stefan Ochs dubbel gelijk… zou het? Mmmm…

temp-plummet

Wat zien we hier nu weer? We zien aan de zachtpaarse lijn dat de temperatuurafwijking ten opzichte van normaal van het hele noordelijk halfrond in een week tijd met 1,0ºC gekelderd is. De achtergronden van deze grafiek zie je hierrr in het Engels en hierrr in het Duits. Het is een streep door de rekening van een “allerwarmste jaar ooit 2015”. Zou binnen deze condities de koude vlek alsnog verdwijnen?

935

Vanavond en morgen waait het hard in de Nederland. Maar zie hier nu eens op de kaart. Voor volgende week maandag. Op het continent teflon. Maar aan de Groenlandse zuidkust een depressie met 935hPa? Holy moly! Moeten we ff copy pasten…

De laagste luchtdruk die ooit door het KNMI in De Bilt is gemeten bedraagt 956,4 hPa op 26 februari 1989. In Vlissingen werd die dag een luchtdruk gemeten van 954,4 hPa, maar het eeuwrecord voor Nederland bedraagt 954,2 hPa, gemeten op 27 november 1983 in Eelde. Het eeuwrecord van de luchtdruk op de Britse eilanden bedraagt 936 hPa gemeten in de nacht van 19 op 20 december 1982 in het noordwesten van Schotland. Op 26 januari 1884 werd de luchtdruk in Schotland zelfs nog lager, tot 925,6 hPa.

Op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan zijn nog aanzienlijk lagere luchtdrukwaarden gemeten. Op 15 december 1986 daalde de luchtdruk in het zeegebied ten zuidwesten van IJsland tot 920,2 hPa, de laagste druk ooit in dat gebied gemeten. Uit metingen in de buurt van de depressie kon het KNMI afleiden dat de luchtdruk in het centrum van het lagedrukgebied ongeveer 915 hPa moet zijn geweest. Op 11 januari 1993 daalde de luchtdruk bij IJsland opnieuw tot extreem lage waarden van naar schatting ongeveer 916 hPa.

Boeiend hoor! Nou meteofiction hoor maar we kunnen er dus vergif op innemen dat de boel eens flink door elkaar wordt geroerd. Kijk nu eens naar de kaart hierboven en zie links op de kaart het depressietje met twee cirkeltjes. Terwijl beide modellen het niet eens zijn over de superdepressie can 28-12, laten ze wel allebei uit dat kleine ding een tweede superdepressie ontstaan. Echt precies exact hetzelfde getimed! Zoek de 7 verschillen…

ecmwfstorm

superdepressie

Ongelofelijk toch? Twee modellen op +204 uur zo gelijk! Nou de Alpen hebben er nog niks aan…

sneeuw3112

Maar dat verandert in de dagen vanaf 31 december. Ja misschien pikken de vakantiegangers volgende week nog wat mee. Dat mag ook wel voor hen want zij krijgen meer drukte en veel slechtere condities aan het begin van hun week. Het Amerikaanse model slaat vanavond meteen toe op 31 december. En de dagen erna sneeuwt het vaker.

gfs06

Eén run eerder was het dit…  langer wachten… sneeuw pas vanaf 3 januari. Maar wel met deze apotheose! De cliffhanger van de GFS06u vandaag. Met een prachtig Azoren-glijbaan-hoog. En de volgende depressie die tegen de Alpen wordt gesmeten al bij IJsland. Het is toch wat… zo’n depressie met de energie waarvan je de hele wereld een jaar van stroom kunt voorzien, wordt alsof het een plastic tas in een windwervel is opgepakt en duizenden kilometers omlaag gesmeten. Een paar van die depressies en de Alpen hebben meters sneeuw!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.