Nou we hebben genoten! Het is een mooie warme dag geworden met prachtig onweer ’s ochtends én ’s avonds.

Dit waren de extremen. Het warmste station was Arcen.

Een tweede plek qua warmste dag op die datum sinds 1990.

Dit is de grafiek. Hier zie je nog een opwarming door de laatste twee hoge staven.

Pakken we de eerste decade van mei zie je wel een beetje een opwarmingscyclus die op zijn einde loopt. Pakken we de hele maand mei voor Arcen. Dan zie je zelfs en echte temperatuurcrash aan het einde. Dat plaatje verandert pas als het later in de maand een keer 29ºC gaat worden. Dat wachten we af.

In De Bilt met de veel langere tijdreeks pakken we ook nog even de grafiek van de datum 9 mei ….

… en van de eerste decade van mei. Zie wat je wilt zien … wat meteen opvalt is dat de hoogste piek in 1976 viel terwijl de trend/cyclus toen juist laag was. Zo gaan we in warme fasen nog elfstedentochten zien en in koude fasen nog winters zonder sneeuw. Die uitzonderingen maken het voor het menselijk geheugen erg moeilijk ergens een peil op te trekken. We moeten het met de droge cijfers doen die niet liegen. Tijdreeksen van individuele stations zijn aardig betrouwbaar. Als ze maar niet slecht geplaatst zijn bij uitbreidende woonwijken of vliegvelden of wat ook. Volgens mij is dat in Nederland redelijk voor elkaar.

Wat zien we daar woensdag nu in Zell am See Kaprun? Mijn eerste dag daar want ik kom ’s avonds pas aan. Dan heeft Nederland weer zijn eerste permanent bemande weerstation in Oostenrijk. Net namelijk weer een prima weerstationnetje bij de Action gekocht voor 14,95. Webcam doe ik ook wel op die mooie plek in Kaprun.

De Franse Alpen zitten vanavond al in de neerslag maar dan ligt de sneeuwgrens nog op 3000m. Woensdag in Oostenrijk daalt dat dan onder de 1500m. Dat gaat mooie plaatjes opleveren. Nog even terugkijken naar het Bergfex weerplaatje voor mijn nieuwe werkplek. Wat zien we iha? Een dalende temperatuur. In mei! In dit geval ook netjes de ijsheiligen. Die zijn goed te pruimen als je net van een warme april hebt genoten.

Maar dit jaar is alles anders. De komende 10 dagen daalt het kwik weer geleidelijk. 

Toevallig zag ik het plaatje voor Warschau. Daar is het nog gekker: die gaan gewoon terug de winter in. Natuurlijk zijn dit lokale en regionale effecten. Het is altijd op andere plaatsen recordwarm als de ene plek recordkoud wordt. De blijvende wereldwijde verschillen van maand tot maand zijn klein. Fracties van een graad.   

Het Europese model voor De Bilt. Hier ook die bizarre dalende lijn. Hier kunnen met een beetje fantasie eind mei weer nachtvorsten optreden. Tja.

Ik weet nu niet meer waar ik mijn “aflaten” voor moet verkopen. Meer kou omdat het ook wel grappig is? Of een einde aan deze serie en de eerste echte zomerse fase? Kies anders zelf. Super leuk dat er nu ook regelmatig een centje binnenkomt. Volgende winter is dan alles weer eenduidig: meer betalen voor meer sneeuw, meer kou en meer centimeters ijs.

PS Morgen gaan we weer 1000km op de teller zetten naar het land van de betaalbare benzine. Belangrijker dan donaties: wish me safe trip.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

kirsten_dl · 11 mei 2021 op 12:49

Nou wéér zo’n mooi bericht @hajo !
Gaat weer lekker de laatste tijd, hou vol op deze manier!
Zondag was best wel flink aangenaam maar van onweders was weinig sprake in mijn regio, wel veel gedonder gehoord richting Brussel maar verder dan een beetje regen kwam het niet in mijn woonplaats.
Gelukkig maar want had net mijn auto gepoetst. 🙂

Carl · 12 mei 2021 op 08:07

Het kwakkel weer blijft lang duren.

Gesloten voor reacties.