schneiderkogl_ptz-1

We zitten in de fase van het afscheid nemen van de sneeuw. In het oosten van Oostenrijk blijft de sneeuw dan toch een paar honderd meter lager liggen dan verder in het westen van de Alpen. Dat zien we hierboven op de cam van Die Tauplitz. Het is exact de overgang van gematigd zeeklimaat naar landklimaat.

97

Deze ochtendpica uit Ischgl is ook niet te versmaden. Je ziet hoer goed hoe sneeuw het landschap opheldert. Is het bruin en zwart een keer verdwenen zou je op deze tijd van de dag gewoon een heldere foto hebben.

0950_hd

Vanuit Zell am See Kaprun (kijkpositie Thumersbach) zien we exact dat de sneeuw in de Hohe Tauern zich terugtrekt boven 2500m.

graphe3_1000___10.4716981132_47.5708502024_

De nieuwe berekening van het Amerikaanse model heeft zo op de overgang van de enigszins betrouwbare scenario’s naar de pure meteofiction een heuse dump met mooie sneeuw boven 1200m. Geloof er maar niks van want het is enorme spaghetti al vanaf 19 oktober. Zie het als potentie voor sneeuw. En het goede nieuws dus dat we de teflonberekeningen weer kwijt zijn (wel jammer voor de herfstwandelaars).

Webp.net-gifmaker

Hierboven zie je op de weerkaarten waar die sneeuw vandaan komt. Een typische opvolging van (meer) sneeuw aan de noordkant meteen gevolgd door (minder) sneeuw aan de zuidkant.

 

Webp.net-gifmaker (1)

Het Europese model deed gisteravond nog iets heel leuks. Een hele dikke vette Arctische uitbraak naar Moskou. het zijn de eerste winterperikelen in de modellen. Ik denk dat er voldoende mensen zijn die een bezwaar hebben als de teflon weer even terugkomt.

Schermafdruk 2017-10-10 10.12.50

Ga er voor de Lage Landen nog even vanuit dat het grotendeels droog zal zijn de hele komende periode. Zelfs als er fronten overkomen blijft de luchtdruk vrij hoog en dus valt er hooguit een paar millimeter.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.