Volvo Ocean Race 2014-15 - Leg 7 to Lisbon

Wij Nederlanders mogen trots zijn. Eeuwen na Michiel de Ruyter hebben we weer eens een zeeslag gewonnen. Team Brunel won gisteren de leg (etappe) van Newport aan de Amerikaanse oostkust naar Lissabon. Hoe hebben ze hem dat geflikt? Het heeft alles te maken met mijn weerbericht van 16 mei jl. toen ik al verzuchtte: “Wachten op ontsnapping Azorenhoog”

bunelvoorsprong

Dat is namelijk letterlijk van Bouwe Bekking en zijn team Brunel hebben gedaan. Hier zie je het windveld ten noorden van de Azoren. Maar twee boten durfden het aan om de kortere route dichter bij de natuurlijk meer windstille kern van het hoog te nemen en de groene lijn daarvan is van team Brunel.

teambrunel

En hier zie je het moment dat ze glorieus aan kop kwamen om de leg in een strakke lijn naar Lissabon winnend af te sluiten. Met altijd nog een gemiddelde snelheid van 22 knopen hoor. Daar niet van. Lees hierrr de detailanalyse.

neerslagpluim2805

Tja het Azorenhoog houdt nog een aantal dagen stand en blijft neerslag naar onze contreien leiden. Met de eerste dagen van juni als slechtste natste fase (maar fijn voor de plantjes). Met 2, 3 en 4 juni die kans maken op een top 10 notering laagste maximum sinds begin van de metingen.

cliffec2805

En hoe gaat het verder? Welnu de kentering komt! Direct na de laatste (een beetje) natte dag 3 juni. Een Brits-Scandihoog komt tot ontwikkeling met droge oostelijk aanvoer bij ons. Zomerse dagen misschien net wel net niet. Eerder oplopend naar een aangename 20 tot 21ºC. Hierboven de cliffhanger van het Europese model.

cliffgfs2805

En de cliffhangen van het Amerikaanse model dat nog 6 dagen verder de meteofiction in kijkt. De modellen gaan gelijk op dus je mag er enige waarde aan hechten. Je ziet hier ook dat de positie van het hoog de weg naar +25 en +30ºC absoluut blokkeert. Daarvoor moet de wind toch echt in de zuidhoek zitten. Opmerkelijk in deze berekening is ook dat de warmte pas helemaal achter de Oeral te vinden is!

accu2805

Willem merkte gisteren terecht op dat de 20mm die er misschien in de Lage Landen gaan vallen de komende 7 dagen niet genoeg zijn om het neerslagtekort goed te maken. Het zijn buitjes op een gloeiende plaat. Midden-Duitsland lijkt echt een probleem te hebben: daar valt weer niks komma nada. Hoe gaat dat verder? Volg de Walbrandindex die nu op 4 van 5 staat.

Pak deze video nog ff mee!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.