Volvo Ocean Race 2014-15 - Leg 7 to Lisbon

Wij Nederlanders mogen trots zijn. Eeuwen na Michiel de Ruyter hebben we weer eens een zeeslag gewonnen. Team Brunel won gisteren de leg (etappe) van Newport aan de Amerikaanse oostkust naar Lissabon. Hoe hebben ze hem dat geflikt? Het heeft alles te maken met mijn weerbericht van 16 mei jl. toen ik al verzuchtte: “Wachten op ontsnapping Azorenhoog”

bunelvoorsprong

Dat is namelijk letterlijk van Bouwe Bekking en zijn team Brunel hebben gedaan. Hier zie je het windveld ten noorden van de Azoren. Maar twee boten durfden het aan om de kortere route dichter bij de natuurlijk meer windstille kern van het hoog te nemen en de groene lijn daarvan is van team Brunel.

teambrunel

En hier zie je het moment dat ze glorieus aan kop kwamen om de leg in een strakke lijn naar Lissabon winnend af te sluiten. Met altijd nog een gemiddelde snelheid van 22 knopen hoor. Daar niet van. Lees hierrr de detailanalyse.

neerslagpluim2805

Tja het Azorenhoog houdt nog een aantal dagen stand en blijft neerslag naar onze contreien leiden. Met de eerste dagen van juni als slechtste natste fase (maar fijn voor de plantjes). Met 2, 3 en 4 juni die kans maken op een top 10 notering laagste maximum sinds begin van de metingen.

cliffec2805

En hoe gaat het verder? Welnu de kentering komt! Direct na de laatste (een beetje) natte dag 3 juni. Een Brits-Scandihoog komt tot ontwikkeling met droge oostelijk aanvoer bij ons. Zomerse dagen misschien net wel net niet. Eerder oplopend naar een aangename 20 tot 21ºC. Hierboven de cliffhanger van het Europese model.

cliffgfs2805

En de cliffhangen van het Amerikaanse model dat nog 6 dagen verder de meteofiction in kijkt. De modellen gaan gelijk op dus je mag er enige waarde aan hechten. Je ziet hier ook dat de positie van het hoog de weg naar +25 en +30ºC absoluut blokkeert. Daarvoor moet de wind toch echt in de zuidhoek zitten. Opmerkelijk in deze berekening is ook dat de warmte pas helemaal achter de Oeral te vinden is!

accu2805

Willem merkte gisteren terecht op dat de 20mm die er misschien in de Lage Landen gaan vallen de komende 7 dagen niet genoeg zijn om het neerslagtekort goed te maken. Het zijn buitjes op een gloeiende plaat. Midden-Duitsland lijkt echt een probleem te hebben: daar valt weer niks komma nada. Hoe gaat dat verder? Volg de Walbrandindex die nu op 4 van 5 staat.

Pak deze video nog ff mee!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.