jasna1210

Jasna Slowakijke! heerlijke sneeuwval. Zie deze live videocam. Na de sneeuw gisteren in Roemenië was het voorspelbaar. Het stond al dagen op de kaarten dat het zou gebeuren.

strebskepleso1210

Strebske Pleso aan de voet van het kleinste hooggebergte van Europa: de Hoge Tatra. Aan de Slowaakse kant. Ben er vaak geweest. Het oogt nog niet met het gras door de sneeuwlaag maar het is een begin.

zakopane

Aan de andere kant van de berg is de skistad Zakopane (bucket list!) wel al helemaal af!

tiefstwerte

Mag ook wel bij zulke temperaturen vanochtend aan de grond.

kaart-zakopane

In eerdere berekeningen had het ook Praag wit kunnen maken. Het pakt nu 200km hemelsbreed anders uit. Erg? Nee, géweldig dat weermodellen dit kunnen!

sneeuwsauerland0okt2015

Het spannendste moment voor de aankomende dagen: woensdagochtend! Onze Wintersport-Arena Sauerland zou al wit kunnen zijn. Nog ruim binnen de valreep van de mooie sneeuw in Duitse Middelgebergten in oktober 2014. Die viel namelijk op 22 oktober pas uit dump Luuk en niet zo ver naar het noorden. Dus houden we dit scherp in de gaten of we dit jaar dit wondertje gaan meemaken. Met ook kans op een sneeuwvlok in Vaals! De Ardennen gaan sowieso meedoen als het komt!

hochkoenig1210

Binnen het yin en yang van het weer zorgt de neerslag in de Tatra juist voort kraakhelder weer in de Alpen. Deze van vannacht is toch wel yummie!

klausberg1210

En deze!

gernkogel1210

En deze!

livigno1210

En ons Livigno is op en top herfst! Rijp op de velden op 1800m is herkenbaar! De herfstslaap voor hier de bruisende wintersportwinter losbarst!

donderdagitalie

Slecht nieuws voor Italië. Het ging zaterdag alweer mis op Sicilië en het is nog niet gedaan. Pieken tot over de 100mm per 6 uur zitten al in de berekening voor komende donderdag. Dat kan dan gerust nog veel meer worden. je ziet dat de Alpen ook gepakt worden. Sneeuw aan de zuidkant is mogelijk. Sneeuwgrens nog niet fantastisch. Op hoogte stroomt veel warme lucht uit over Polen waar het nu sneeuwt.

noorwegenfoehn

In de Lage Landen kan het maandag en dinsdag en woensdag nog eens een aangename 15ºC worden.

maandagdinsdag

Heb me suf zitten turen waar die relatieve warmte vandaan zou komen. Uit Polen misschien (zie hierboven). Antwoord bleek echter simpel: gewoon van onze Noordzee. Na dagen met maxima onder de 10ºC (!!!) kan die ons natuurlijk nog tot 15ºC opwarmen. Zeker als je ziet dat boven het hoog langs “warme” lucht naar IJsland stroomt. En dat het uitregent tegen de Noorse Fjorden waardoor wij in een soort Noorwegenföhn komen.

moskau

Op de langere termijn geen feest voor de Alpen nog. Weer kiest het Amerikaanse model voor de Russische oplossing. Dat er rond de 23e een arctische uitbraak komt is nu wel duidelijk. Loves me, loves me not! In de volgende Amerikaanse run kan het al weer een full hit op de Alpen zijn!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.