De ellendige afgelopen regendagen ben ik doorgekomen met slush scheppen, yoga, krachtsport, wandelen in de regen, huis opruimen, stofzuigen en de was doen. En ook vele uren werk achter de laptop. Nu ben ik meer dan klaar voor de serie schitterende vliegdagen die eraan komt. We beginnen met morgen een rondje solo om te kijken hoe de startplaatsen zijn op de Schmittenhöhe. Maar het echt goede nieuws komt uit Königsleiten en Hochkrimml.

Om te beginnen even de prognose hier om de hoek. Je zal afgelopen week maar geboekt hebben zeg! Eigenlijk zou er een wintersport noodfonds moeten zijn dat diegenen die komende week komen een stukkie meebetalen aan de ellende van afgelopen week. Is het allemaal hosanna dan? Ach … het wordt wel even heel zacht…. juist ook op hoogte en dat is niet eens Föhn. Het komt uit het westen.

Dit is er aan het handje. Het boonvormige hoog over de Alpen. Enkel het noorden van Scandinavië goed in de winter. O ja en wat sneeuw in Griekenland. Yin en yang. Over de kerst wordt het dan weer onstuimiger en in de Alpen net koud genoeg voor een prachtige witte kerst dus.

Maar wat is er dus loos in Königsleiten? Wat gaat VIP-paragliding.com daar doen? Tamelijk logisch: tandemvliegen. Waarom daar? Omdat het kan, omdat er vraag is en omdat iemand het moet doen. Ik heb daar veel gevlogen toen ik nog solo leerde vliegen. Nu 15 jaar later kan ik het iedereen laten smaken van jonkie tot ouwe lul en alles ertussen. Met start en landing op ski’s. Dat is echt tof! Zie video.

En hou je de voetjes liever aan de grond kun je altijd nog gaan poederen met een uit de kluiten gewassen paard zoals onlangs in Kirgizistan. Check deze video. Het komt weer eens van electroverse.com die net al zijn artikelen achter een Patreon betaalmuur van 5 euro per maand heeft gegooid. Natuurlijk betaal ik dat en geef ik soms iets door. En heus over 1 of 2 jaar komt die betaalmuur hier ook. Dan kan ik ook de reacties weer vrij geven. Deze winter nog niet dus doneer eventueel zo.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.