tackel de hitte golf

28°C dat stond er deze morgen op mijn thermometer binnen te lezen, het is al enkele dagen warmer en warmer aan het worden. Vorige week werd het ’s avonds en in de nacht nog zo’n 15°C maar helaas pindakaas, is dat verleden tijd. De temperatuur zakt niet langer onder de 20°C. Hup, internetten dan maar, op zoek naar de beste tips voor de hitte buiten te houden. En ik verzamelde ze voor jullie even op een rijtje, inclusief mijn ervaring. Tackel die hittegolf! Want die hebben we nu officieel, zoals je hier kan lezen!

1) Hou je rolluiken dicht! Behalve in de ochtend en avond.

Heel de dag zitten we in de duisternis thuis. De rolluiken zijn helemaal dicht, de zonnewering is naar beneden en de deuren blijven dicht. Alles om de hitte buiten te houden dus. Behalve in de ochtend en avond, vanaf het moment dat er een fris briesje waait zetten we de ramen en deuren open.

Merk je dat er niet genoeg luchtcirculatie is? Dan kan een ventilator hulp bieden, deze verplaatst namelijk de koude lucht. Zet hem echter niet direct op jouw gericht, dit kan soms irritatie aan de ogen en nekpijn veroorzaken.

Heb je geen rolluiken? Hang dan aluminiumfolie tegen de raam. Langs de buitenkant nog net iets effectiever dan aan de binnenzijde.

2) De diepvries is jouw beste vriend

Al de ice packs gaan de diepvries in, ’s avonds haal ik ze uit, wikkel ze in een handdoek en leg ze in bed. Heerlijk. Hetzelfde doen we met een warmwaterkruik. Dit laatste is zelfs in de ochtend nog heerlijk fris. Deze tip is goedkoop en werkt. Ik lees ook dat je dit kan je doen met lakens, deze steek je wel best in een plastic zak. Anders gaat het kleddernat worden. Ikzelf heb dit laatste niet geprobeerd.

Ijsblokjes zijn ook een must, niet voor in jouw drankje, maar om voor jouw ventilator te plaatsen. Dit kan je ook doen met enkele flessen bevroren water. Zo verspreid je koudere lucht. Wijzelf vonden dit niet zo’n geweldige tip, ijsblokjes smelten zelf nogal snel, misschien dat flessen met water een betere optie zijn.

3) Tackel de hitte met washandjes en handdoeken

Als eerste probeerden we met een handdoek ’s avonds de slaapkamer terug koel te krijgen. Je maakt de handdoek nat met koud water, zet het raam open en klemt hem vast met de vliegenhor (vliegenraam). Indien er een windje is zal de ruimte afkoelen. Verwacht hier geen wonderen, maar het voelt wel aangenaam.

Daarnaast heb ik ook een washandje onder lauw water gehouden dat ik regelmatig in mijn nek of op mijn voorhoofd leg. Heeeeeeerlijk! Je kan hetzelfde doen met een handdoek natuurlijk.

4) Frisse voeten en handen

Tijdens de dag op het werk kan je snel jouw polsen even onder de kraan steken. Dit werkt enorm verfrissend! Ben je thuis? Ga dan met jouw voeten in een teiltje water zitten. Verspil het water niet en geef het nadien aan de plantjes, ze zullen jou dankbaar zijn.

Neem ook steeds lauwwarm water, ijskoud water gaat jouw lichaam afkoelen, als tegenreactie gaat jouw lichaam zich wederom willen “verwarmen”. Zo haalt het natuurlijk niets uit.

5) Water drinken

Hoe meer we zweten hoe meer water ons lichaam nodig heeft. Drink dus naar hartelust water, gewoon simpel water. Verrijk het met een schijfje citroen of wat munt om het wat smaak te geven. Zowel cafeïne als alcohol hebben een vochtafdrijvend effect en zijn daarom geen ideale dorstlessers. Drankjes met suiker zetten ook jouw lichaam aan het werk waardoor je het ook warmer krijgt. Daarom dat water de ideale keuze is!

Niet enkel jijzelf maar ook de dieren hebben enorm veel last van de hitte. Voorzie drinkbakjes in de tuin waar vogels en andere dieren van kunnen drinken. Ga ook met jouw hond in het bos wandelen in plaats van in de volle zon.

7) Losse kledij en hoofdbescherming

Uit de zon blijven is het beste wat je kan doen. Wil je buiten zijn, ga dan in de schaduw zitten en zet zeker een hoofddeksel op. Daarnaast is aansluitende kledij echt geen pretje, draag katoen (ademend) en ga voor losse stukken.

Zo dat waren onze tips die het toch aangenamer maken? Heb jij nog tips die je thuis uitprobeert?
Laat maar horen.


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!

2 reacties

Gesloten voor reacties.