We hebben heel goed nieuws vanavond: de dump volgend weekeinde staat er schitterend op in beide weermodellen en ook de noordstuwing gaat gewoon volgens plan!  Hierboven een cam van een bergrestaurant uit Hirschegg in het Kleinwalsertal. De sneeuwtopper van vandaag? Wat gigantisch opvalt vandaag is dat over kleine afstanden enorme verschillen in sneeuwhoogtes zijn ontstaan. Het zal met de stuwing uit het oosten te maken hebben. Dan zijn er meer korte golven in de atmosfeer klotsend over bergruggetjes ten opzichte van een noordstuwing waarbij de lucht over honderden kilometers breed in een keer omhoog gaat. Ook kan het te maken hebben met de schering op hoogte waarbij al koude lucht uit het noorden word aangevoerd. Interessant fenomeen om nog wat verder over te peinzen.  

[metaslider id=30511]

Hier heb je de dump in volle glorie!

ensmontafon2411_12

Hier zie je de dump op het ensemble voor het Montafon (zie meteo). Hoofdrun wel een tikkie optimistisch maar toch met aardige steun. Het gaat sowieso niet om de megaklapper maar wel om een sneeuwverwachting van een centimeter of 20-30 bovenop wat er de komende dagen al valt. 

gfsaccu0112

En dit is wat het Amerikaanse model berekent wat er nog gaat vallen. Het is nog niet eens uitgesloten dat de Franse Alpen volgende week meer krijgen. En verder zal het een gevecht zijn tussen de Alpen en de Balkan wat waarheen schiet. De totale massa aan kubieke kilometers sneeuw die wordt neergelegd is nog redelijk vast te stellen. Maar hoe het wordt verdeeld en of er niet op bepaalde plaatsen meer regen valt en op andere dus minder sneeuw is slecht te zeggen. In elk geval een heel mooi vooruitzicht! 

2411_12Alps_2013112412_t2m_240

Hoe gaat het verder? Even kort maar krachtig: het Europese model eindigt onwaarschijnlijk warm met +10°C op 1500m in de Alpen op 4 december. Ik wilde eens weten of de inversie daar nog tegen bestand is en vond deze temperatuurkaart ’s middags. Inderdaad geen vorst meer in de lagere dalen. Welnu stoor je er niet aan: dit is slechte meteofiction.

funtensee2411

Reëel zijn de ultra lage temperaturen van de komende dagen. Bij een nog dunne sneeuwlaag op vele plaatsen ook nog aardig de grond in trekkend. Hier nog maar eens de prognose voor de Funtensee.

gfs0912

En het Amerikaanse model is weer lekker avontuurlijk vanavond en zit langdurig aan de koude kant. Uiteindelijk een mooie meteofiction kaart met arctische kou met twee grijpers West-Europa in de tang nemend. Soms moeten we ook niet te veel schrikken van WC-achtige situaties. Als je ziet dat daar achter de blokkade bij Canada een portie ijzige kou de oceaan op wordt geblazen dan kun je je voorstellen dat het uit het westen ook lang niet altijd warm hoeft te zijn. Afgelopen winter heb ik veel kou uit het westen gezien. Misschien niet gunstig voor strenge vorst in Nederland maar voor de Alpen het einde: veel oceaanvocht en toch koud genoeg. Wat mij betreft zetten we alles na de maandwisseldump op “afwachten”. Het is gewoon te vaag momenteel.

Geniet na zo’n mooie sneeuwdag zeker ook na van deze video:

httpv://www.youtube.com/watch?v=MBpNhCuIrmE

Deze camlocatie was een tip van Ingrid.

Spaanse Pyreneeën

Spaanse Pyreneeën

La Cerdanya aan de voet van de Spaanse Pyreneeën dat ligt rechtsonder Andorra. Ai ai wat een mooie plaatjes. Klik hier voor de bron. H/T Arjan. In de Pyreneeën is dit weekeinde al geskied! Leo spotte deze NOS-video daarvan. Hij viste uit ons archief ook deze link van deze NOS-video op van toen er op 1 juni nog geskied kon worden. Als je ze direct na elkaar bekijkt ben je toch wel verbaasd: maar 4 maanden en 3 weken “zomerpauze” in de Pyreneeën. WT.. is dat? Wordt ons planeetje dan echt kouder? Morgen ga ik in een apart bericht aandacht besteden aan deze interessante studie van Ed Caryl die laat zien dat de winters wereldwijd al sinds 1995 kouder worden. Misschien kun je het ook in dit Engelstalige bericht al goed volgen. Wacht anders morgen op mijn toelichtingen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

33 reacties

Gesloten voor reacties.