Volle maan schijnt door de bomen een trendbreuk in weerpatronen te kunnen brengen. De een zweert erbij, dan ander gelooft er geen bal van. Ondanks de schitterende foto’s van onder meer Hans ter Braak (Kleinwalsertal) lijkt dit keer alles bij het oude te blijven. De Postma doctrine zeg maar! Eerst nog wat maankiekjes dan de schokkende weerkaarten.

Voor we naar de weerkaarten kijken ook nog even naar het vroege begin van de winter op het zuidelijk halfrond kijken waar ook het antarctisch zeeijs gigantisch is uitgebreid.

Uniek vroege sneeuw in Zuid-Afrika, terwijl we hierrrr lezen dat het in Lesotho al op 28 maart sneeuwde dit jaar!

Mt. Buller 21 april 2021

Ook Australië en Tasmanië hebben hun eerste sneeuw al gehad. En begin mei komt er meer!

En ho nu verder bij ons? Vannacht eens geen nachtvorst of grondvorst. En ook de middagtemperaturen zijn te pruimen vandaag en morgen. Dan wordt het weer kouder.

Dit zegt het Amerikaanse model. Ik licht er even twee leden uit….

De hoofdrun. Een neergaande lijn op weg naar de zomer.

Lid P17. Op 5 mei bijna 20ºC. Ja een echt bevrijdingsdag dus. En dan op 8 mei een maximum van nog geen 5ºC. Dat zou zowel dagrecord, decaderecord en maandrecord verpletteren. In de hele maand mei was het in De Bilt nooit kouder dan 6,4ºC. Ja in de Kleine IJstijd natuurlijk wel maar de metingen beginnen pas in 1901.

De nieuwe hoofdrun van het Europese model is een catastrofe! Vandaag en morgen genieten want daarna niets dan ellende. Donderdag flinke regen. Daarna vaak bewolkt. Af en toe regen en koudddd. Om dan te eindigen met…

Sneeuw in mei! Een voorzichtig begin van een kans op serieuze sneeuwval. Nu nog geen mm’s berekend maar de kaarten zijn “leuk”.

Denemarken al in de sneeuw n het zou kunnen doorzetten onze kant op. Is dat uniek?

Nee eigenlijk niet. Dat wil zeggen niet in Limburg. Op 4 mei 2019 had deze provincie een sneeuwdek (zie Tweet) en in 2013 viel er op 23 mei nog natte sneeuw. Op 5 mei 1957 viel er 15 centimeter op de Vaalserberg. De Bilt had op 14 mei 1935 een sneeuwdek van 5 cm. Meer extremen voor mei hierrr

Is er nog kans op een Houdini? Ja die kun je zien in de pluim. Precies op bevrijdingsdag zouden we ook een andere route kunnen nemen richting de eerste zomerse dagen van 2021. Ik opteer daarvoor. Jullie?

PS De komende dagen geen donatieformulier onder de weerberichten maar een mysterieuze actie met als titel en wachtwoord #borgvoordeburg. Bestaande donateurs hebben er in de nieuwsbrief al over gelezen. Als je nieuwsgierig bent lees dan ook die nieuwsbrief en kijk hoe jij met een piepkleine investering deel gaat nemen aan een luxe pied-a-terre in Oostenrijk.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.