Volle maan schijnt door de bomen een trendbreuk in weerpatronen te kunnen brengen. De een zweert erbij, dan ander gelooft er geen bal van. Ondanks de schitterende foto’s van onder meer Hans ter Braak (Kleinwalsertal) lijkt dit keer alles bij het oude te blijven. De Postma doctrine zeg maar! Eerst nog wat maankiekjes dan de schokkende weerkaarten.

Voor we naar de weerkaarten kijken ook nog even naar het vroege begin van de winter op het zuidelijk halfrond kijken waar ook het antarctisch zeeijs gigantisch is uitgebreid.

Uniek vroege sneeuw in Zuid-Afrika, terwijl we hierrrr lezen dat het in Lesotho al op 28 maart sneeuwde dit jaar!

Mt. Buller 21 april 2021

Ook Australië en Tasmanië hebben hun eerste sneeuw al gehad. En begin mei komt er meer!

En ho nu verder bij ons? Vannacht eens geen nachtvorst of grondvorst. En ook de middagtemperaturen zijn te pruimen vandaag en morgen. Dan wordt het weer kouder.

Dit zegt het Amerikaanse model. Ik licht er even twee leden uit….

De hoofdrun. Een neergaande lijn op weg naar de zomer.

Lid P17. Op 5 mei bijna 20ºC. Ja een echt bevrijdingsdag dus. En dan op 8 mei een maximum van nog geen 5ºC. Dat zou zowel dagrecord, decaderecord en maandrecord verpletteren. In de hele maand mei was het in De Bilt nooit kouder dan 6,4ºC. Ja in de Kleine IJstijd natuurlijk wel maar de metingen beginnen pas in 1901.

De nieuwe hoofdrun van het Europese model is een catastrofe! Vandaag en morgen genieten want daarna niets dan ellende. Donderdag flinke regen. Daarna vaak bewolkt. Af en toe regen en koudddd. Om dan te eindigen met…

Sneeuw in mei! Een voorzichtig begin van een kans op serieuze sneeuwval. Nu nog geen mm’s berekend maar de kaarten zijn “leuk”.

Denemarken al in de sneeuw n het zou kunnen doorzetten onze kant op. Is dat uniek?

Nee eigenlijk niet. Dat wil zeggen niet in Limburg. Op 4 mei 2019 had deze provincie een sneeuwdek (zie Tweet) en in 2013 viel er op 23 mei nog natte sneeuw. Op 5 mei 1957 viel er 15 centimeter op de Vaalserberg. De Bilt had op 14 mei 1935 een sneeuwdek van 5 cm. Meer extremen voor mei hierrr

Is er nog kans op een Houdini? Ja die kun je zien in de pluim. Precies op bevrijdingsdag zouden we ook een andere route kunnen nemen richting de eerste zomerse dagen van 2021. Ik opteer daarvoor. Jullie?

PS De komende dagen geen donatieformulier onder de weerberichten maar een mysterieuze actie met als titel en wachtwoord #borgvoordeburg. Bestaande donateurs hebben er in de nieuwsbrief al over gelezen. Als je nieuwsgierig bent lees dan ook die nieuwsbrief en kijk hoe jij met een piepkleine investering deel gaat nemen aan een luxe pied-a-terre in Oostenrijk.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.