In Nederland en aan de noordkant van de Alpen niet te zien geweest, maar hij is er wel de supermaan! De kiek hierboven was van tien voor twee vannacht! Wat een schitterende uitvinding toch de foto-webcams met grote sluitertijd. Vanavond en morgenavond zijn er herkansingen in Nederland bij en maanopkomst van rond half 12. Anders zeker in het weekeinde en juist richting halve maan zijn de kraters het mooist! Verrekijkers in de aanslag dus.

Gewoon helemaal helder was het in Sydney, waar het ook nog eens een maansverduistering was, wat deze fraaie timelapse opleverde.

Nu we toch bezig zijn. Dubbele regenboog in avondrood in Slovenië is ook het aanzien wel waard.

Op de weerkaarten is nauwelijks te ontdekken waar de warmte die we spoedig gaan voelen vandaan komt. Het is Saharalucht die vanaf zaterdag door een cirkeltje in de straalstroom naar het noorden kan schuiven terwijl je aan de grond geen duidelijke weersystemen ziet. Enkel in Spanje zelf wordt het ook even echt warm: goed boven de dertig graden.

Waar we dan op de kaarten van Wetteronline.de aan kunnen gaan wennen is die oranje kleur. We komen namelijk een hele periode heus in de buurt van de 20°C. Net erboven of net eronder. Natuurlijk absoluut normaal voor de tijd van het jaar maar in 2021 toch even wennen.

Eind mei hoort het gewoon 21 graden te zijn ’s middags. Laat staan in juni.

We zien wel van die grafieken die in juni weer gaan dalen maar ook dan kom je nog wel in de buurt van die inmiddels bijna magische 20 graden. Kan dat überhaupt nog wel in Europa? Dus dat gaat heel lekker aanvoelen. Ook is de laatste regen nu gevallen. We pakken nu een hele week kurkdroog n dan zien we wel weer verder.

We gaan de maand op deze manier toch nog ruim 2 graden te koud eindigen.

We blijven misschien net in de top 20 van frisse meimaanden dus super uniek is het niet.

Wel weer een heel kort staafje in en periode van 30 jaar met erg veel lange staven.

Wetteronline.de heeft een video over het leed van de boeren. Is inderdaad niet echt jofel zo. Nergens in de risicoanalyses voor de komende 30 jaar is ooit iets gezegd over hoe om te gaan met mislukkende oogsten door kou. Daar komen ze nog wel achter. En dat zeg ik niet eens met leedvermaak want voor de boeren is het sneu.

Ik heb weer eens even uitgezoomd naar het wereldwijde plaatje. Wat direct opvalt is dat in Siberië en in Alaska alle sneeuw is gesmolten. Te vroeg dus voor de tijd van het jaar.

Qua temperatuur in het hoge noorden zitten we juist exact op de normaal. Ik heb hierrr eens alle winters nagelopen sinds eind jaren 50 en dan valt op dat sinds het jaar 2000 net als deze winter alle winters steeds veel te warm zijn geweest rond de noordpool terwijl de zomers keurig uitkwamen op die lichte dooi. Tja met al dat zeeijs kan het natuurlijk ook niet veel warmer worden dus daar zit een thermostaat op. We moeten de komende jaren gaan kijken of ook de winters weer normaal kunnen worden daar.

Tja het zeeijs doet weer gewoon wat het moet doen: bevriezen in de winter en ontdooien in de zomer. Net zoals eb en vloed doet wat het moet doen. Alle krantenkoppen in de media gaan over kleine afwijkingen van de normaal en natuurlijk was 2012 even schrikken, maar dat is allang geleden. En wat heet schrikken trouwens: ook hier geldt zoals de vaste stelregel “warmer is beter”. Er is maar één groep mensen op aarde waarvoor dat niet geldt en dat zijn wij wintersporters.

Rond de zuidpool is sowieso al jaren alles volledig normaal. Met covid hebben we nu eens gezien dat er dingen zijn waarover je je druk kunt maken en dingen waar je je niet druk om kunt maken. Klimaat behoort tot die dingen waar we gewoon niets mee kunnen of als we het al kunnen waar we niets mee hoeven. Let it be, dat wisten ook de Beatles al.

PS Morgen een bericht over zeer bijzondere records op Groenland en Nieuw-Zeeland. Beide naar de koude of sneeuwrijke kant!

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Kirsten_dl · 27 mei 2021 op 19:41

Wederom lekker bericht @hajo !
Dat wordt wel wennen want na maanden te koud krijgen we ineens zomerse temperaturen over ons heen. Hopelijk raken de gemoederen niet overhit. 😉
In ieder geval ga ik er volop van genieten, rugzak staat gevuld, morgen nog paar uurtjes werken en zaterdag + zondag a volonté wandelen in onze prachtige Ardennen. 🙂
Fijn weekend alvast @ iedereen.

  Marie · 27 mei 2021 op 20:29

  Jij ook fijn weekend Kirsten! En Hajo dank weer voor je bericht. Het is wel zo dat het boerenleed uiteindelijk ieders leed wordt. Vooral het leed van mensen met een laag inkomen. Hoge voedselprijzen is voor niemand goed.

   Hajo · 27 mei 2021 op 20:32

   Dat met dat “wij wintersporters vinden het leuk” is ook ironisch bedoeld. Het is krankzinnig dat geen enkele regering of NGO bezig is met contingency plans voor afkoeling. maar het vallen van de klimaathoax is zeer goed voor de mensheid en de planeet. Ik ga ook zeker actief worden om te zorgen dat ze er niet mee weg komen. Ik heb nogal een scherpe pen. Sommigen zullen minder vreedzaam gaan sterven dan ze gehoopt hadden. Voltaire had een bijzondere gewoonte om zijn vijanden op hun sterfbed nog een zeer vinnige brief te sturen. Nice 🙂

    Marie · 28 mei 2021 op 21:57

    Dank voor de uitleg. Ik gun uiteindelijk ieder mens een goede dood. De onwetendheid is bijna altijd het gevolg van een gevolg van een gevolg etc. Het is weinigen gegeven om die domino reeks werkelijk te stoppen. Maar een scherpe pen is soms een nodig instrument.

   Kirsten_dl · 28 mei 2021 op 12:39

   Dank je @Marie !
   Planning is alweer gewijzigd nadat mijn paps in het ziekenhuis werd opgenomen nadat ie voorbije nacht een flinke val deed toen ie zijn bed uit moest om te plassen. Hij is voorover gevallen en met zijn voorhoofd op een porseleinen servies belandt dat op een kastje staat naast hun bed. Heel veel bloed verloren en wanneer de ambulanciers hem recht wouden zetten verloor ie telkens het bewustzijn. Zij hebben dan de brandweer erbij geroepen zodat mijn paps via een ladderwagen op een brancard naar de ambulance kon worden vervoerd.
   Hij ligt nog in het ziekenhuis en moet nog een nachtje blijven voor verdere onderzoeken zodat ie morgenavond weer huiswaarts mag.
   Of het toeval is of niet laat ik aan jullie maar nadat hij drie weken terug zijn AstraZeneca gifspuit gehad heeft heeft hij een blaasontsteking gehad en amper anderhalve week later gaat hij van zijn stokje.
   De voorbije tien jaar niet ziek geweest noch problemen gehad op die ene val na met zijn racefiets twee jaar terug maar dat kwam doordat hij de held wou uithangen toen hij al rijdend aan hoge snelheid over een obstakel wou springen.
   Maar goed, dinsdag heb ik mijn vaste vrije dag en heb daarstraks verlofaanvraag ingediend voor aanstaande woensdag zodat ik alsnog twee dagen kan wandelen in de Ardennen. 🙂

    Marie · 28 mei 2021 op 21:51

    Wat een naar bericht. Veel sterkte gewenst. Ik hoop dat je vader goed herstelt.

Spyfromthesky · 27 mei 2021 op 22:19

Wat mij bijzonder opviel als leek is dat er een koud hoge druk gebied vanuit Groenland aan de wandel is gegaan en komt tot een echt Scandinavisch hoge druk gebied dat net (niet) geen aansluiting krijgt tot een warm Azoren hoog. Opvallend is zelfs dat links boven Spanje een laag is.

Eigenlijk voor mij een bijzondere (winter) setting, iets dat je volgens mij niet zo vaak ziet in bijna einde Lente begin zomer.

Zo wie zo lijkt het maar niet, al maanden eigenlijk, het tot een groot warm Azoren hoog te willen komen.

Heb in die 12 jaren van een nieuwbouwhuis nog nooit zo laat in huis zulke lagere kamertemperaturen gehad. Nou ja, als de winters nog eens tijdig beginnen en nog eens kouder (zullen?) gaan worden, dan mogen we blij zijn dat er nog voldoende gas is.

Spyfromthesky

  Kirsten_dl · 28 mei 2021 op 12:43

  Helemaal juist jouw conclusie !
  Ik loop al een poosje hetzelfde te denken over de temperaturen. Nooit eerder tot zolang in de lente mijn verwarming hoeven laten draaien omdat het zonder verwarming net iets te fris was binnenshuis.
  En ook nu is het wel mooi weer maar of ik het echt aangename temperaturen vind ? Nou nee, niet echt hoor.

Paul A Club 1989 · 28 mei 2021 op 12:58

Briljant stuk weer Hajo, prettig zonnig weekend iedereen. Pluk de dag!

Ik heb vorige week een Wim Hof workshop gehad. Wat was dat bijzonder en geweldig. Aanrader voor iedereen!

Gesloten voor reacties.