De weermodellen doen momenteel exact wat je ervan kunt verwachten, met als leuke verschil dat de droge berekeningen zijn omgeslagen naar vrij witte of natte scenario’s voor de Lage Landen. Als ik de ensembles zie van beide modellen dat geef ik de Witte Kerst een forse kans. En als het juist rond de Lage Landen op scherp komt te staan is het extra logisch dat je van run tot run gigantische verschillen ziet. Nu bijvoorbeeld dikke sneeuw die al eerder voor België was berekend in het Europese model nu recht over Nederland en nog wel in een dubbelklapper met een eerste golf sneeuw van de 24e op de 25e en dan de 27e opnieuw. Zou je samen mee op ruim 10cm kunnen komen nog in het oude jaar.

Het is zo grappig om te zien dat mensen onvoldoende hersengymnastiek doen en dus gewoon geen intellectuele lenigheid kunnen opbrengen. Je kunt duizend keer uitleggen dat het volgen van de modellen een soort “gamen” is en daarmee net zo leuk, zinloos en gerechtvaardigd als hobby als biljarten of vissen. Je kunt nog zo vaak uitleggen dat het erom gaat in je achterhoofd je eigen ensemble aan mogelijkheden op te bouwen en de potenties te zien, dan nog zijn er mensen die het niet in hun schedelpan krijgen. Iets met weerkaarten, iets met data, iets met weer in de toekomst…. dat moet dus wel een weersvoorspelling zijn. Je kunt duizend keer zeggen “Nee het is geen weersvoorspelling, het is entertainment, het is leerzaam, het is gezellig, het is vooral ook een verhaal dat live voor onze ogen geschreven wordt, een soap” maar nee, de dominees onder ons heffen het vingertje en kunnen niet nalaten te zeggen: “Het is niet verstandig om ….” etc. Jisper de Jong is een held voor mij: hij geeft als enige een zinvolle reactie…. poahhhhh als de modellen van bloedmooi winters in een keer naar totale bagger kiepen. Iemand Max Verstappen in Dubai gezien. Iets met de fans van Hamilton misschien?

Het Amerikaanse weermodel is zeker niet onze vriend momenteel, maar ook hier zie je de krachten die aan het werk zijn boven onze hoofden de komende periode. Sneeuw en regen zitten in een klein hoekje.

Kijken we samen naar de dubbelklapper. Op meer dan een week vooruit kan die grens tussen warm en koud waar die 15cm gaat dumpen overal komen te liggen tussen zeg de Waddeneilanden en midden-Frankrijk. Hoe zuidelijker is ook beter voor de Alpen want…

…. kijk nu eens zo’n punt in de Franse Alpen op 1150m. Daar zou je bij de huidige hoofdrun (zwarte lijn) flinke regen gaan zien vanaf of eerder na kerst soms zelfs tot 2000m. Maar je ziet ook de “baard” van het ensemble. Er is nog zooo veel kans dat we de koude kant op schieten.

Even om pessimisme te vermijden toch deze 9-dagen berekening voor Avoriaz bijvoorbeeld. Daar teken je toch voor? Wie dan leeft wie dan zorgt. Wel zo meteen hier nog even de analyse van de nieuwe pluim van het Europese model voor Nederland. Want spannend… of eerder “super grappig” is het wél!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Jelle · 18 december 2021 op 12:16

Net de nieuwe pluim gezien. Draait weer even de goede kant op.

Carl · 18 december 2021 op 13:16

Nieuwe run is inderdaad om te smullen. Diep winters tot het gaatje en heel Europa onder dik pak sneeuw

Aart · 18 december 2021 op 14:29

Het lijkt wel of het gfs- model het er om doet. Rond de beide kerstdagen warmer, daarvoor en daarna kouder, lees winters.

kirsten_dl · 18 december 2021 op 16:33

Voor mij effe liever géén sneeuw nu, het klinkt raar ik weet het, maar tijdens mijn verhuis heb ik liever effe geen gevaarlijke toestanden op de wegen.
Ik heb een verhuis vrachtwagen gehuurd en of daarop winterbanden liggen?

Laat het maar volop sneeuwen in onze Ardennen, kan ik ginds naartoe wanneer de hectische verhuisperiode achterwege ligt.

Fijn weekend @ iedereen ! En alvast fijne feestdagen !

Roge · 18 december 2021 op 19:59

Ga zo door Hajo, heerlijk die meteofictie. Vooruitblikken kan nooit geen kwaad en voor- en tegenstanders van sneeuwval of stevige vorst houdt je toch altijd. Dat zal ons worst wezen.

kirsten_dl · 18 december 2021 op 22:51

Tsja… Wat ben je met dergelijke voorspellingen wanneer jullie noorderburer binnenskamers opgesloten zitten.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/18/nederland-kiest-opnieuw-voor-harde-lockdown-om-verspreiding-van/

Sterkte mensen en onze gedachten gaan uit naar jullie. Wees sterk, blijf voor mekaar opkomen en verbroeder.
En be prepared voor wat in 2022 komen gaat!!

Fred van Ettikhoven · 19 december 2021 op 12:00

Hajo ik vind je een toppertje. Altijd leuk en gezellig om je in de wintermaanden te volgen. Leuk en leerzaam hoe je het verteld . En wat schattig al die onnozele berichtjes. Voor mij is het leerzame entertainment. Ga zo door.

Groeten uit Bilthoven

Gesloten voor reacties.